Victor Ponta: Amanam cu un an acea prevedere din legea educatiei ca de maine dam afara 3.000 de cadre didatice din universitati
Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul sedintei de guvern ca astazi va amana cu un an termenul prevazut de legea educatiei inca de acum 4 ani, deci din 2011, pana la care cadrele didactice din invatamantul universitar erau obligate sa obtina titlul de doctor. „Amanam cu un an acea prevedere, altfel poate bine-intentionata, dar nerealista, ca de maine dam afara 3.000 de cadre didatice din invatamantul superior”, a spus Ponta.
„Astazi rezolvam cateva dintre probleme, ca asta e treaba guvernului, sa rezolve probleme, si cele neprevazute, si cele pe care nu le-am provocat noi. In primul rand, domnul ministru Cimpeanu [ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu – n.red.], amanam cu un an acea prevedere, altfel poate bine-intentionata, dar nerealista, ca de maine dam afara 3.000 de cadre didatice din invatamantul superior, nu? Deci haideti sa nu dam afara oameni din invatamantul superior, haideti sa ii pregatim mai bine si legea din 2011 din pacate n-a fost realista, n-a fost adaptata la realitate. Inteleg ca toti rectorii v-au cerut acest lucru si o indreptam pe cat putem„, a declarat Victor Ponta, la inceputul sedintei de guvern de astazi, 30 septembrie 2015.
Declaratia premierului vine la 3 zile dupa ce ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat la Arad la deschiderea anului universitar ca in sedinta de miercuri, 30 septembrie, a Guvernului va adopta o noua prorogare, pana la data de 30 octombrie 2016, a termenului pana la care cadrele didactice din invatamantul universitar erau obligate sa obtina titlul de doctor sau sa paraseasca sistemul, dupa cum a relatat Agerpres. Amintim ca si termenul in vigoare in prezent, care expira astazi 30 septembrie 2015, a fost stabilit tot de Victor Ponta, la inceputul anului, cand a amanat pentru prima data termenul prevazut de Legea Educatiei.
- Legea Educatiei prevede inca din 2011 ca, in termen de 4 ani de la intrarea in vigoare, preparatorii universitari, asistentii universitari, lectori universitari, sefii de lucrari, cercetatorii si cei cu functii didactice superioare acestora trebuie sa aiba diploma de doctor, altfel li se desface contractul de munca. Cei 4 ani de la intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale (LEN) s-au scurs in februarie 2015. Atunci, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a prorogat pentru prima data termenul limita, pana la 30 septembrie 2015.
- Deci termenul se scurge astazi, 30 septembrie, si daca noua prorogare promisa si de premier, si de ministrul Educatiei nu este publicata tot astazi in Monitorul Oficial, atunci toate contractele de munca ale persoanelor enumerate mai sus, fara doctorat, vor fi desfacute.
Avertismentul profesorului universitar Mihai Coman: Daca prorogarea nu este publicata in Monitorul Oficial astazi, atunci solutia creeaza o criza de 10 ori mai mare decat problema
„Chiar daca prorogarea apare maine in Monitorul Oficial, actul normativ nu mai poate actiona retroactiv. Deci oamenilor va trebui sa li se desfaca contractele de munca. Si daca se va spune ca vor fi incheiate la loc, legea nu permite angajarea in invatamant fara concurs, deci va trebui sa fie scoase la concurs toate posturile, iar cei carora acum li se desfac contractele – in cel mai fericit caz – abia in semestrul al II-lea vor putea sa isi preia postul. Ceea ce inseamna 6 luni de intrerupere in vechime si in toate celelalte lucruri„, a declarat pentru HotNews.ro profesorul Mihai Coman, fondator al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii de la Universitatea din Bucuresti.
Acesta a avertizat ca daca actul normativ nu va aparea in Monitorul Oficial astazi, 30 septembrie 2015, solutia pe care vor sa o creeze se transforma intr-o „criza de 10 ori mai mare decat problema”.
„Noi suntem o facultate tanara, cu media de 35-40 ani. Avem colegi doctoranzi care n-au terminat doctoratul, avem colegi care au sustinut doctoratul si stau si asteapta sa binevoiasca consiliile CNATDCUsa se intalneasca si sa confirme obtinerea titlului, ceea ce este situatia cea mai revoltatoare, si avem si colegi care nu erau doctoranzi, care nu intra sub incidenta legii. Dar numarul lor este mic, e vorba despre o responsabilitate a Ministerului fata de cei care au sustinutteza de doctorat”, a precizat Coman.
Cimpeanu, in urma cu 3 zile: Termenul pana la care cadrele universitare trebuiau sa obtina doctoratul va fi prorogat cu un an
La inceputul anului universitar 2015-2016, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a declarat la Arad ca in sedinta de miercuri, 30 septembrie 2015, a Guvernului va adopta o noua prorogare, pana la data de 30 octombrie 2016, a termenului pana la care cadrele didactice din invatamantul universitar sunt obligate sa obtina titlul de doctor sau li se desface contractul de munca, transmite Agerpres.
„La inceputul anului 2015, in luna ianuarie, aveau titlul de doctor 80% dintre cadrele didactice titulare,(…) 4.600 de colegi tineri erau fara titlu de doctor. Am prorogat aplicarea reglementarii care vizeaza scoaterea din sistem a colegilor cadre didactice titulare fara diploma de doctor, de la 11 februarie 2015 – o data arbitrara care nu facea decat sa puncteze patru ani de la data intrarii in vigoare a Legii Educatiei Nationale – pana la 30 septembrie a.c.”, a afirmat Cimpeanu, potrivit agentiei de presa citate.
„Pe de alta parte, trebuie spus ca iesirea din sistem a unui numar de circa 3000 de colegi, cea mai mare parte tineri sub 35 de ani, in conditiile in care in ultimii cinci ani am inregistrat in invatamantul superior o scadere a numarului de tineri implicati in calitate de cadre didactice titulare, de la 30% la 17%, la nivel national, acest lucru ar fi insemnat o lovitura data invatamantului superior romanesc„, a sustinut ministrul Educatiei.
Cimpeanu a precizat ca in anul 2010 – 66% din cadrele didactice din invatamantul universitar avea titlul de doctor, iar la inceputul anului – 80% aveau titlul.