Sari direct la conținut

Victor Ponta face indirect jocul Rusiei. Reincepe lupta pentru statul de drept

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

„Dintr-o criză politică şi instabilitate, nu România are de câştigat, poate Rusia sau vreun duşman al României”, a spus premierul Victor Ponta luni la finalul intalnirii cu liderii PSD. Ca de obicei, afli adevarul daca citesti pe dos: Nu o criza politica ajuta Rusia, ci demolarea institutiilor care sprijina statul de drept. Adica exact ce pregateste acum premierul Ponta, secondat de marioneta zburdalnica Tariceanu, cel care a anuntat mizele coalitiei toxice din Parlament: Curtea Constitutionala, Inalta Curte si DNA. Cit despre reflexele a la Putin, le gasim exact la cei ce striga „Hotul!”: insusi premierul si ministrul sau de Justitie (care ii e si ruda) ameninta Opozitia cu dosare penale daca indraznesc sa organizeze mitinguri.

La Bucuresti se anunta o noua vara fierbinte pentru statul de drept. La fel ca in 2012. Unii actori s-au schimbat (Tariceanu i-a luat locul lui Crin Antonescu), altii sint la locul lor (Victor Ponta), dar papusarii cu bani si influenta sint aceiasi: puternicii oameni de afaceri din subsolul sistemului, proveniti din sau conectati la retelele din vechile servicii secrete. Ei isi imping in fata cu putere marionetele pentru darimarea institutiilor care le-au scapat de sub control. Pentru ei, supravietuirea lui Victor Ponta in fruntea Guvernului e esentiala ca sa cistige timp, bani, influenta si, mai ales, libertate.

Cum se demonteaza zicerile premierului despre lovitura de stat, atentat la democratie sau criza politica? E simplu: o criza politica precum cea invocata de premierul Victor Ponta in cazul demisiei sale nu e visul nimanui. Dar nici sfirsitul lumii nu e: un alt premier poate fi gasit sau, daca nu, alegerile anticipate vor rezolva problema.

Ce ar fi insa cu adevarat tragic? Restaurarea influentei politicului asupra institutiilor care formeaza sistemul de checks and balances, institutiile esentiale pentru statul de drept. Mai sint citeva ramase aproape imune: Curtea Constitutionala, DNA, Inalta Curte. Adica exact cele apreciate an de an in rapoartele Comisiei Europene pe Justitie. Uitati-va ce prapad e la celelalte institutii cazute sub papucul PSD: Avocatul Poporului (unde Ciorbea – fapt nemaintilnit – asteapta ordin de la premierul Ponta pentru a-i ataca o Ordonanta de Urgenta), Parchetul General ori, partial, CSM.

Ei bine, exact aceste institutii independente sint tinta ostirii PSD-Tariceanu. Presedintele Senatului a anuntat ieri ca vrea o comisie care sa evalueze democratia si statul de drept. Chiar daca suna ridicol din partea unui politician care a calcat in picioare statul de drept in nenumarate cazuri – dosarul Sova sau biletelul roz sint doar doua – Tariceanu chiar vrea sa faca aceasta comisie. Insusi declaratia lui devoaleaza tintele: Curtea Constitutionala (care ar stirbi din suveranitatea Parlamentului), Inalta Curte – pentru ca ar ataca independenta Parlamentului, si DNA – pentru abuzul in cazul Mariana Rarinca (femeia tinuta in arest preventiv sase luni si apoi achitata definitiv de instanta).

Dan Tapalaga a explicat deja care sunt mizele reale ale comisiei lui Tariceanu: reluarea proiectelor care ar garanta controlul justitiei: comasarea DNA cu DIICOT ca pretext pentru schimbarea Laurei Codruta Kovesi, amnistia si gratierea, plus modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.

Ridicolul comisiei lui Tariceanu vine si din suprapunerea ei cu obiectivele rapoartelor MCV ale Comisiei Europene, rapoarte care dau cea mai fidela imagine a statului de drept in Romania. Si, evident, institutia care in fiecare an iese cel mai prost este Parlamentul, cel in care Tariceanu joaca un rol esential, fiind presedintele uneia dintre camere.

Aceasta punere sub control a institutiilor-cheie, daca ar reusi, ar fi in beneficiul Rusiei. Cum? Mecanismul e simplu si a fost verificat in Ucraina, in Moldova sau in Bulgaria. Cind institutiile unui stat sint slabe si permisive la coruptie, atunci Moscova stie sa gaseasca vulnerabilitatile din sistem si sa le foloseasca in favoarea sa: mituind oameni politici, sefi de institutii, sefi de companii de stat etc. Cei care fac jocul Moscovei stiu ca sint imuni la Justitie si nu se tem de repercusiuni. In schimb, intr-un stat cu institutii puternice, coruptia e pedepsita, vulnerabilitatile majore sint indepartate, iar jocul incorect al Rusiei e mult mai greu de practicat.

Atentie, nu afirm ca Rusia e in spatele acestei noi incercari de restauratie, cu amenintari grosolane din partea Puterii la adresa Opozitiei. Am demonstrat doar cum marele beneficiar al restauratiei ar fi Kremlinul, pentru care dizlocarea Romaniei de pe traiectul valorilor euro-atlantice ar fi o lovitura uriasa. Ar insemna sa cistige o tara de granita, sa farimiteze solidaritatea europeana deja greu incercata de democratii subrede precum cele din Ungaria ori Bulgaria.

Tocmai din aceasta miza geopolitica se va naste probabil si o contra-reactie la incercarile PSD-PLR-PC-UNPR de a darima institutiile-cheie. Pe linga reactia populara (asa firava cum a parut ea), va exista probabil si una a partenerilor Romaniei. Deja diplomatii aflati la Bucuresti incearca sa inteleaga viteza de desfasurare a evenimentelor si mizele mari din spatele incordarii muschilor lui Ponta. Atit timp cit Romania si-a asumat sa gazduiasca un scut american si comandamente militare NATO pe teritoriul sau, derapajele de la statul de drept vor fi aspru amendate.

PS: O analiza excelenta despre papusarii lui Ponta&Tariceanu, scrisa de Dan Turturica

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro