Sari direct la conținut

Victor Ponta, la inaugurarea lucrarilor de constructia a Laserului de la Magurele: Se pot face lucruri foarte bune si in Romania

HotNews.ro
Foto proiect ELI-NP Magurele, Foto: ELI-NP.ro
Foto proiect ELI-NP Magurele, Foto: ELI-NP.ro

Ceremonia de inaugurare a lucrarilor de constructie a infrastructurii proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP) a avut loc vineri, pe platforma de cercetare Magurele, evenimentul fiind organizat de Guvern, Ministerul Educatiei Nationale si Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara – Horia Hulubei (IFIN – HH).

La eveniment au participat premierul Victor Ponta, comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, secretarul de stat în MEN Tudor Prisecaru şi Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN – HH).

UPDATE 14.40 Principalele declaratii ale lui Victor Ponta:

  • Unul dintre oamenii care au contribuit ca acest proiect sa existe este dl comisar Johannes Hahn (…) constat ca oamenii din afara Romaniei au mai multa incredere decat avem noi insine.
  • Astazi va fi ziua in care sa le transmit tuturor increderea ca se pot intampla lucruri bune in Romania. Este cel mai mare proiect, ca suma, din fonduri europene.
  • Este un proeict istoric, daca vrem sa avem succes mai departe trebuie sa faca fiecare partea sa de munca is sa intelegem cat conteaza la nivel simbolic pt Romania ca se poate intampla ceva extraordinar de bun aici
  • Poate va fi Magurele un Laser Valley

Ambele echipamente mari, sistemul laser si cel de producere a fascicolului gama, depasesc cu mult cele mai performante astfel de sisteme existente in prezent – spune ministrul pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, Mihnea Costoiu.

Complexul va fi construit la Magurele pe amortizoare seismice.

Licitatia de constructie a fost castigata de un consortiu condus de grupul austriac Strabag. Domeniile de aplicare sunt vaste: ingineria laserelor de mare putere, cercetare atomica, detectia materialelor de interes strategic, utila in combaterea terorismului, protectia mediului, ingineria materialelor si medicina, inclusiv tratarea cancerului. Proiectul va plasa Romania pe primul loc in lume in cercetarile cu fascicule de fotoni cu proprietati extreme si va deschide calea unor noi domenii de cercetare.

Prin realizarea acestei infrastructuri, Romania atrage fonduri europene de 243 de milioane de euro si se vor crea peste 250 de noi locuri de munca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro