Sari direct la conținut

Victor Ponta spune că, dacă va ajunge președinte, va închide toate „dosarele politice”, inclusiv ale lui Călin Georgescu. Constituția nu îi oferă atribuții să se amestece în justiție însă

HotNews.ro
Victor Ponta spune că, dacă va ajunge președinte, va închide toate „dosarele politice”, inclusiv ale lui Călin Georgescu. Constituția nu îi oferă atribuții să se amestece în justiție însă
Victor Ponta. Foto: Inquam Photos / George Calin

Candidatul independent la alegerile prezidențiale Victor Ponta spune că dacă va câștiga scrutinul va „opri toate dosarele”, inclusiv pe cele ale lui Călin Georgescu, care au legătură cu candidaturi – „de la președinte, la deputat, la primar” .

„Ce este dosar care are legătură cu candidaturi, de la președinte, la deputat, la primar, le voi opri pentru că nu vreau ca România să fie o țară cu dosare politice”, a declarat fostul premier PSD, miercuri, într-o emisiune la Gândul.

„Dumneavoastră spuneți că dacă ajungeți președinte, opriți dosarele lui Călin Georgescu?”, a fost întrebarea moderatorului, iar Victor Ponta a răspuns: „Toate dosarele politice, inclusiv cele ale lui Călin Georgescu”.

Chestionat de moderator dacă percepția în străinătate este că în România „se fac dosare politice”, Victor Ponta a răspuns că „e percepția și în interior”.

Ce atribuții are președintele, conform Constituției

Totuși, Președintele României nu are astfel de atribuții în domeniul justiției. Conform Constituției României, atribuțiile pe care președintele le are sunt expuse la Art. 91 și 92, unde se vorbește despre sarcinile sale în politica externă și în domeniul apărării.

„Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.

Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice”, scrie în Art. 91.

„El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.

În caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţă Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii”, sunt atribuții expuse în Art. 92.

Victor Ponta este unul dintre cei 11 de candidați care vor apărea pe buletinele de vot la alegerile din luna mai. El candidează independent la Președinția României și este actual deputat ales pe listele PSD, însă a fost exclus din partid pe 12 martie.

„România este într-o criză fără precedent. O criză politică, economică și socială. Au anulat alegerile și voturile românilor. Au blocat candidații pe care sistemul nu îi vrea. Vreau să văd dacă eu voi fi lăsat să candidez (…) Sunt mult mai pregătit decât în urmă cu 10 ani. Sunt conștient ca în urmă cu 10 ani nu eram suficient de copt, de pregătit, pentru cea mai importantă sarcină, aceea de a-i reprezenta pe români. Sunt gata să pun ce a fost rău în urmă și să mă uit doar la lucrurile bune”, a spus Ponta în momentul depunerii candidaturii sale la BEC

Victor Ponta și-a dat demisia din funcția de premier în 2015, după tragedia de la Colectiv, în urma căreia au murit 65 de tineri. 

În sondajul AtlasIntel publicat luni de HotNews.ro, Victor Ponta este cotat cu 9% din intențiile de vot, pe locul patru. 

INTERVIURILE HotNews.ro