Sari direct la conținut

Victorie pentru Biden: Curtea Supremă a SUA menține interdicția federală privind armele de foc în cazul violenței domestice

HotNews.ro
Curtea Supremă a Statelor Unite a confirmat vineri o lege federală care consideră infracțiune deținerea de arme de către persoanele care fac obiectul unor ordine de restricție în caz de violență domestică, oferind o victorie administrației președintelui Joe Biden, judecătorii alegând să nu extindă în continuare drepturile privind armele de foc după o extindere majoră în 2022, potrivit Reuters.
Arme de foc, Foto: Betaphoto / Sipa Press / Profimedia Images
Arme de foc, Foto: Betaphoto / Sipa Press / Profimedia Images

Hotărârea luată cu un vot de 8-1, semnată de președintele conservator al Curții Supreme, John Roberts, a răsturnat decizia unei instanțe inferioare care a anulat legea din 1994, considerând-o o încălcare a dreptului de „a păstra și purta arme” prevăzut în Al Doilea Amendament al Constituției Statelor Unite.

Legea a fost contestată de un bărbat din Texas care era supus unui ordin de restricție pentru că și-a atacat prietena într-o parcare și a amenințat-o ulterior că o va împușca.

Curtea de Apel cu sediul în New Orleans a concluzionat că măsura nu a trecut testul riguros al Curții Supreme, stabilit în 2022, care impunea ca legile privind armele să fie „în concordanță cu tradiția istorică a națiunii privind reglementarea armelor de foc” pentru a respecta Al Doilea Amendament.

Roberts a scris în hotărâre că, de la fondarea națiunii, legile privind armele de foc au vizat persoanele care amenință cu vătămarea fizică a altora.

„Atunci când un ordin de restricție conține o constatare conform căreia o persoană reprezintă o amenințare credibilă la adresa siguranței fizice a unui partener intim, acelei persoane i se poate interzice – în conformitate cu Al Doilea Amendament – să dețină arme de foc în timp ce ordinul este în vigoare”, a scris Roberts.

Administrația lui Biden a apărat legea ca fiind esențială pentru protejarea siguranței publice și a victimelor abuzurilor, care sunt adesea femei. Aceasta a subliniat că armele reprezintă o amenințare deosebit de gravă în situațiile de violență domestică și sunt, de asemenea, extrem de periculoase pentru polițiștii chemați să intervină.

„Nimeni dintre cei care au fost abuzați nu ar trebui să își facă griji că agresorul lor ar putea obține o armă”, a declarat Biden, prezentându-și argumentele privind controlul armelor. „Ca urmare a hotărârii (de vineri), supraviețuitorii violenței domestice și familiile lor vor putea conta în continuare pe protecții esențiale, așa cum au făcut-o în ultimele trei decenii”.

Judecătorul conservator Clarence Thomas, care a fost autorul hotărârii 2022 într-un caz numit New York State Rifle and Pistol Association v. Bruen, a fost singurul care a votat împotrivă.

„Niciun regulament istoric nu justifică statutul în cauză”, a scris Thomas, adăugând că „decizia (de vineri) pune în pericol drepturile la Al Doilea Amendament”.

INTERVIURILE HotNews.ro