Sari direct la conținut

VIDEO A a 67-a editie a Globurilor de Aur: „Avatar” – Cel  mai bun film, James Cameron – Cel mai bun regizor. „The Hurt Locker” incuiat pe dinafara

HotNews.ro

Fiecare film-eveniment al anului a luat cate ceva (cu exceptia lui „The Hurt Locker”), dar filmul lui James Cameron a obtinut cele mai importante premii, in vreme ce „Mad Men” a fost desemnat cel mai bun serial dramatic. Poate cele mai frumoase cuvinte rostite la ceremonia gazduita de Beverly Hilton Hotel din Los Angeles au fost cele ale lui Robert De Niro, prezentand Premiul „Cecil B. DeMille” acordat lui Martin Scorsese: „Ce mandru ar fi fost Cecil B. DeMille sa primeasca Premiul Martin Scorsese!” In schimb, Leonardo DiCaprio l-a comparat pe Scorsese cu Da Vinci, Picasso si Shakespeare.

Desfasurata sub un timing strict, ceremonia Globurilor de Aur a adus la Hotelul Beverly Hilton din Los Angeles aproape toata lumea buna de la Hollywood, cu exceptia cuplului Brad Pitt-Angelina Jolie, a lui Clint Eastwood sau Alec Baldwin (taman cand a fost premiat). Au urcat pe scena, insa: Robert De Niro, Leonardo DiCaprio, Julia Roberts, Sophia Loren, Paul McCartney, Cher, Tom Hanks, Helen Mirren, Colin Farrell, Jodie Foster, Sally Hawkins, Mickey Rourke, Kate Winslet, Samuel L. Jackson, Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Sam Worthington, Halle Berry, Mike Tyson, Gerald Butler, Jennifer Aniston s.a. Ricky Gervais n-a fost o gazda rea, dar tot scapat niste glume proaste. Ceremonia a fost pusa sub semnul ajutorarii victimelor cutremurului din Haiti. Pe durata ceremoniei s-au putut face donatii live la o adresa anuntata de Cameron Diaz.

Cele mai importante premii pentru lungmetraj s-au acordat dupa principiul „fiecaruia cate ceva” dar, surprinzator, „The Hurt Locker” a plecat acasa cu traista/poseta goala. A pierdut si Globul de Aur pentru cea mai buna drama, si pe cel pentru regie (Kathryn Bigelow) si cel pentru scenariu (Marc Boal). In schimb, fostul sot al lui Bigelow, James Cameron, a fost marele castigator al serii, desi la anuntarea premiului de regie a marturisit ca se astepta sa castige Kathryn Bigelow. Mai mult ca sigur ca se astepta sa fie premiat, insa, la categoria Cea mai buna drama, dat fiind discursul de receptie, concentrat in fraza: „Noi facem entertainment pentru un public global, si la asta se refera Globurile de Aur”. Cameron, care a adus pe scena toata echipa, a mai spus ca filmul sau „leaga oamenii intre ei si pe toti de pamant. Aceasta e si magia cinematografului”.

„Up in the Air”, filmul care avusese cele mai multe nominalizari (6), a fost premiat pentru scenariu, prilej pentru regizorul si co-scenaristul Jason Reitman de a-i multumi tatalui sau, regizorul Ivan Reitman, asa cum Jeff Bridges, desemnat Cel mai bun actor intr-un film dramatic, i-a multumit tatalui sau care si-a incurajat toti copiii sa intre in showbiz. Daca Jeff Bridges a fost salutat de o sala in picioare, la fel s-a intamplat cu Sophia Loren, Martin Scorsese sau Meryl Streep – pe care probabil putina lume se mai astepta sa o vada emotionata la primirea unui premiu. Lucrurile s-au lamurit cand actrita a spus ca rolul din „Julie si Julia” i-a evocat-o pe mama sa.

Precious – „poezie cruda”; Inglorious Basterds – „feel good movie of the year

„Precious”, filmul-surpriza al anului, n-a adus – in mod surprinzator – premiul de interpretare feminina debutantei Gabourey Sidibe (ci Sandrei Bullock, spre nemultumirea evidenta a lui Mickey Rourke, cel care i-a inmanat premiul), dar i-a adus Globul de Aur pentru rol secundar lui Mo’nique, iar aceasta a livrat unul dintre cele mai frumoase discursuri de multumire ale galei. A inceput prin a spune ca nu si-a pregatit nici un speech pentru ca nu e obisnuita sa castige. Cuvintele ei au fost preluate de Drew Barrymore, premiul consfintind intoarcerea acasa a unuia dintre copiii-minune ai Hollywoodului, pierduti la un moment dat tocmai datorita faimei si succesului prea timpuriu.

Daca Helen Mirren a spus despre „Precious” ca e „poezie cruda”, Samuel L. Jackson a numit „Inglorious Basterds” „the feel-good movie of the year”. Filmul lui Quentin Tarantino a fost premiat doar pentru rol secundar masculin, neamtul Christoph Waltz avand un foarte frumos discurs in care a vorbit in termeni cosmici despre colaborarea cu Tarantino. A vorbit despre „forta gravitationala” a cineastului, despre „orbita” acestuia si „big-bang-ul” provocat de film.

Martin Scorsese – Premiul „Cecil B. DeMille” pentru intreaga cariera

In primii 20 de ani faceam cu Marty film dupa film. In ultimii 10 am prezentat premiu dupa premiu. Suntem ca un cuplu rodat, care nu mai face sex”, asa a inceput Robert De Niro discursul de prezentare al lui Martin Scorsese, distins in acest an cu Premiul onorific „Cecil B. DeMille” nu doar pentru propriile filme, ci si pentru munca de restaurare a capodoperelor cinematografiei mondiale, desfasurata impreuna cu fundatia pe care a infiintat-o. Intr-un discurs plin de modestie, Martin Scorsese a adus un omagiu marilor regizori ai trecutului, „pe ale caror urme calcam azi”, si a vorbit mai mult despre restaurare si memoria trecutului decat despre propria cariera.

Unul dintre cele mai neobisnuite discursuri a fost cel al lui Robert Downey Jr, desemnat Cel mai bun actor dintr-o comedie sau musical. Fidel imaginii sale de „ciudat”, Downey Jr. a inceput prin a spune ca nu are cui sa-i multumeasca deoarece fara el nu s-ar fi facut „Sherlock Holmes”, sfarsind fireste prin a le multumi tuturor colaboratorilor, la fel ca ceilalti premianti. In schimb, unul dintre cele mai profesionale discursuri a fost cel al lui Toni Collette, desemnata Cea mai buna actrita dintr-un serial de comedie sau muzical – poate pentru ca premierea ei nu era o surpriza nici macar pentru ea.

„The Hangover” – Cea mai buna comedie

Tot in mod previzibil, „The Hangover” a luat Globul de Aur pentru cea mai buna comedie sau film muzical, in vreme ce „Up” a fost desemnat Cel mai bun film de animatie, iar „Das weisse Band”, de Michael Haneke, Cel mai bun film strain.

Globurile de Aur sunt si un prilej de competitie a toaletelor elegante. Daca cele mai frumoase rochii au fost purtate in acest an de Kate Hudson (alba), respectiv Helen Mirren, Halle Berry si Kate Winslet (negre), cel mai nefericit au aratat Cher – care parea rupta din „Familia Addams”, si Sally Hawkins – care purta o rochie gen sacosa cu paiete.

Cel mai bun film drama – „Avatar”

Cel mai bun regizor lungmetraj – James Cameron („Avatar”)

Cel mai bun film muzical sau comedie – „Marea mahmureala”/The Hangover”

Cel mai bun scenariu – Jason Reitman si Sheldon Turner („Up in the Air”)

Premiul „Cecil B. DeMille” pentru intreaga cariera – Martin Scorsese

Cea mai buna actrita drama – Sandra Bullock („The Blind Side”)

Cel mai bun actor drama – Jeff Bridges („Crazy Heart”)

Cea mai buna actrita film muzical/comedie – Meryl Streep („Julie si Julia”)

Cel mai bun actor film muzical/comedie – Robert Downey Jr. („Sherlock Holmes”)

Cea mai buna actrita intr-un rol secundar drama – Mo’nique („Precious: Based on the Novel Push by Sapphire”)

Cel mai bun actor rol secundar drama – Christoph Waltz („Inglorious Basterds”)

Cel mai bun film strain – „Das weisse Band” de Michael Haneke

Cel mai bun film de animatie – „Up”

Cea mai buna coloana sonora lungmetraj– „Up”

Cel mai bun cantec original lungmetraj – „The Weary Kind” („Crazh Heart”) de T-Bone Burnett si Ryan Bingham

Televiziune

Cel mai bun serial dramatic – „Mad Men”

Cel mai bun serial de comedie sau muzical – „Glee”

Cel mai bun mini-serial sau telefilm – „Grey Gardens”

Cea mai buna actrita intr-un serial dramatic – Julianna Marguiles(„The Good Wife)

Cel mai bun actor intr-un serial dramatic – Michael C. Hall („Dexter”)

Cea mai buna actrita miniserial sau telefilm – Drew Barrymore („Grey Gardens”)

Cel mai bun actor miniserial sau telefilm – Kevin Bacon („Taking Chance”)

Cel mai bun actor rol secundar intr-un serial, mini-serial sau telefilm – John Lithgow („Dexter”)

Cea mai buna actrita dintr-un serial de comedie sau muzical – Toni Collette („United States of Tara”)

Cel mai bun actor intr-un serial de comedie sau muzical – Alec Baldwin („30 Rock”)

Cea mai buna actrita intr-un rol secundar intr-un serial, mini-serial sau telefilm – Chloe Sevigny („Big Love”)

Avatar – trailer

Mad men – promoThe Hurt Locker” – trailer

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro