Sari direct la conținut

VIDEO A murit Steve Jobs

HotNews.ro
Steve Jobs, Foto: Reuters
Steve Jobs, Foto: Reuters

Steve Jobs, co-fondator si presedinte al consiliului de administratie al Apple a murit miercuri la varsta de 56 ani. „Suntem profund indurerati sa va anuntam ca Steve Jobs a decedat. Geniul lui Steve, pasiunea si energia sa au reprezentat sursa a nenumarate inovatii care imbogatesc si imbunatatesc vietile noastre. Lumea este incomensurabil mai buna datorita lui Steve”, se arata intr-un comunicat Apple,postat de pagina de internet a companiei.

Desi nu a fost precizata cauza mortii sale, era bine cunoscut faptul ca Jobs suferea de mai multi ani de cancer. El a suferit o interventie chirurgicala pentru cancer pancreatic in 2004, a primit un transplant de ficat in 2009 si si-a luat trei concedii medicale, inainte de a demisiona din functia de CEO al Apple, in luna august.

„Steve a murit astazi in pace inconjurat de familia sa. In viata publica, Steve era cunoscut ca un vizionar. In viata particulara, si-a indragit familia”, a precizat familia lui intr-un comunicat separat. Un site de Internet va fi pus la dispozitia celor care vor sa-i aduca un omagiu lui Steve Jobs, potrivit sursei citate.

Compania Apple a anuntat la sfarsitul lunii august demisia presedintelui si co-fondatorului sau, fara a da mai multe detalii, precizand insa ca demisia lui Steve Jobs are efect imediat si ca acesta va fi inlocuit de Tim Cook, care ocupa functia de director operational al companiei.

Intr-o scrisoare trimisa conducerii si „comunitatii” Apple, Jobs transmitea ca doreste sa ramana presedinte al consiliului de administratie. „Am spus intotdeauna ca, daca va veni ziua in care nu-mi voi putea indeplini indatoririle in calitate de director al Apple, voi fi primul care va spune acest lucru”, a scris Jobs. „Din nefericire, aceasta zi a venit”, a adaugat el.

Reactii dupa aflarea anuntului mortii lui Steve Jobs

  • „Apple a pierdut un vizionar si un creator de geniu, iar lumea a pierdut un om incredibil. Fiti siguri ca Apple nu se va schimba. Steve a ridicat o companie si o cultura unica in lume si asa vom ramane, fiindca acest lucru se afla in ADN-ul nostru”, a spus Tim Cook, CEO Apple.
  • „Il cunosc pe Steve de peste 30 de ani. Am fost colegi, concurenti dar si amici mai bine de jumatate de viata. Rareori, lumea are parte de oameni care sa aiba o influenta atat de semnificativa pe cat a avut-o Steve. Iar acest lucru se va resimti pentru multe generatii de acum inainte. Cei care au lucrat impreuna cu el au avut parte de o imensa onoare. Steve imi va lipsi enorm, sunt profund intristat de vestea mortii sale”, a transmis Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft.
  • „Am primit cu tristete vestea mortii unuia dintre cei mai mari inventatori americani. Steve Jobs a fost un vizionar. A cladit una dintre cele mai prospere companii de pe planeta, pornind din propriul sau garaj. Este exemplul perfect al ingeniozitatii americane”, a spus Barack Obama, presedintele SUA.
  • „Steve, iti multumesc ca mi-ai fost un adevarat mentor si prieten. Iti multumesc ca mi-ai aratat ca ceea ce este construit de tine poate schimba lumea intr-o zi. Imi vei lipsi”, a reactionat Mark Zuckerberg, CEO al Facebook CEO.
  • „Spiritul sau inovator si realizarile sale remarcabile vor ramane in amintirea intregii lumi”, G. S. Choi, sef al Samsung Electronics.

Cine a fost Steve Jobs

Nascut la 24 februarie 1955, Steven Paul a fost plasat spre adoptie la nici o saptamana de la nastere de catre parintii sai biologici, Joanne Simpson si Abdulfattah „John” Jandal, studenti si necasatoriti la acel moment. La scurt timp, Steven Paul a fost adoptat de Paul si Clara Jobs si a primit numele de Steve Jobs.

Tatal sau de originie siriana, Abdulfattah Jandal a fost profesor de stiinte politice, iar mama sa, Joanne Simpson, logoped. Dupa ce Steve a fost plasat spre adoptie, parintii sai naturali au mai avut un copil, Mona Simpson. Abia la varsta de 27 de ani, Jobs a inceput sa descopere informatii cu privire la originea parintilor sai biologici.

In 1972, Jobs a absolvit liceul si s-a inscris la facultatea Reed, din Portland, Oregon, pe care a abandonat-o dupa doar un semestru, insa a continuat sa participe la anumite cursuri, printre care si cel de caligrafie.

In 1974, Jobs s-a angajat ca designer la Attari, companie producatoare de jocuri video, din dorinta de a strange bani pentru o retragere spirituala in India.

Steve Jobs alaturi de co-fondatorul Apple, Steve Wozniak

Steve Jobs alaturi de co-fondatorul Apple, Steve Wozniak

Foto: Reuters

In 1976, Steve Jobs, alaturi de Steve Wozniak fondeaza Apple. Jobs si Wozniak sunt creditati cu revolutionarea industriei de calculatoare. Cei doi au conceput o serie de computere user-friendly, pe care le comercializau initial la un pret de 666 dolari fiecare. Primul model, Apple I, le-a adus profituri de 774.000 dolari. La trei ani de la lansarea celui de-al doilea model, Apple II, vanzarile au crescut cu 700% la 139 milioane dolari de dolari.

In 1980, Apple Computer a devenit o companie listata la bursa, cu o valoare de piata de 1.2 miliarde dolari in prima zi de tranzactionare. In 1983, Steve Jobs l-a ademenit pe John Sculley, director Pepsi-Cola, sa vina la Apple pentru postul de CEO.

La opt ani de la fondarea Apple, in 1984, Steve Jobs a prezentat Macintosh, primul computer personal care utiliza un mouse si avea o moderna interfata grafica. Dar, in ciuda vanzarilor pozitive si o performanta superioara PC-urilor IBM, Macintosh nu a reusit sa depaseasca succesul vanzarilor IBM. Scully a considerat atunci ca Jobs dauna imaginii Apple, iar in 1985, Jobs a demisionat ca CEO Apple, in urma unui conflict cu Scully, pentru a fonda in anul urmator, cu un grup mic de angajati Apple, NeXt Computer, care in cele din urma nu a avut un succes notabil.

In 1986, Jobs a cumparat divizia de grafica computerizata Lucasfilm si a transformat-o in studioul independent de animatie Pixar. Crezand in potentialul Pixar, Jobs a investit initial 50 milioane dolari din banii proprii in cadrul companiei. Pixar Studios a continuat sa produca filme de animatie extrem de populare, cum ar fi Toy Story, Finding Nemo si The Incredibles. Filmele Pixar au strans profituri de 4 miliarde dolari, urmand ca in 2006 studioul sa fuzioneze cu Walt Disney.

Un deceniu mai tarziu, Apple a cumparat NeXT pentru 429 milioane dolari. In acelasi an, Jobs a revenit in fruntea Apple.

Steve Jobs este creditat cu revitalizarea companiei in anii 1990. Cu o noua echipa de management, au aparut imediat primele semne care dovedeau ca firma intra intr-o noua era, una cu adevarat prospera. In 1998 a prezentat noua gama a desktop-urilor all-in-one iMac, produse care aveau sa relanseze afacerile Apple si sa ajute actiunile sa creasca de cinci ori in valoare.

In 2001, Steve Jobs a lansat player-ul iPod, care avea sa aiba diverse variante si avea sa se vanda in sute de milioane de exemplare. Primul iPod putea stoca o mie de melodii si avea zece ore de autonomie.

In 2003, Jobs a descoperit ca are o tumoare neuroendocrina, o forma rara, dar operabila de cancer pancreatic. In loc sa opteze pe loc pentru o interventie chirurgicala, Jobs a ales sa-si modifice dieta lui si sa urmeze o serie de tratamente. Timp de noua luni, Jobs a amanat interventia chirurgicala, starnind o serie de nemultumiri in cadrul consiliului de administratie Apple.

In 2004, el a suferit o interventie chirurgicala de succes care a eliminat tumora pancreatica, iar in anii urmatori, Jobs a inceput sa dezvaluie detalii despre starea lui de sanatate.

Intr-un eveniment de presa extrem de asteptat, in 2007, Jobs a prezentat iPhone, telefonul cu touch-screen care, asa cum a anticipat creatorul sau, avea sa devina un succes urias.

In 2010 a venit vremea ca alt segment putin dezvoltat sa intre in vizorul Apple: tableta. i-Pad-ul avea sa-si gaseasca 15 milioane de clienti in primele noua luni de comercializare.

Pe 7 iunie 2011, Jobs a prezentat serviciul iCloud prin intermediul caruia fisierele utilizatorilor pot fi pastrate pe serverele Apple, iar acestia le pot accesa usor de oriunde, fie de pe iPhone, iPad, iPod sau alte terminale produse de companie.

In ultimii ani, Apple a introdus produse revolutionare precum Macbook Air, iPod, iPhone si toate care au dictat evolutia tehnologiei moderne. Aproape imediat dupa ce Apple lanseaza un nou produs, concurentii se lupta pentru a produce tehnologii comparabile.

Jobs a fost cel caruia i-a fost atribuit meritul pentru transformarea Apple intr-una dintre cele mai valoroase companii din lume. In luna iulie, Apple a devenit, pentru scurt timp, cea mai valoroasa companie din lume, depasind grupul petrolier Exxon Mobil.

Date importante din cariera lui Steve Jobs

1971 – Il intalneste pe Steve Wozniak cu care va fonda Apple

1976 – Compania Apple este fondata, e construit primul computer Apple I

1977 – Este lansat Apple II, primul PC cu succes comerciale real

1980 – Apare pe piata Apple III, compania se listeaza

1984 – E lansat Macintosh

1985 – Jobs demisioneaza dupa o cearta cu Sculley. In acelasi an fondeaza Next Inc, companie de soft si hard care avea sa se numeasca Next Computer Inc.

1989 – Compania lui Jobs a lansat PC-ul de 6.500 dolari NeXT Computer, care insa a fost un esec pe piata.

1996 – Apple cumpara cu aproape jumatate de miliard de dolari compania Next Computer.

1997 – Steve Jobs devine CEO si presedinte al Apple

1998 – Jobs incepe relansarea Apple. E scoasa pe piata noua gama de desktop-uri all-in-one iMac, compania trece pe profit, valoarea actiunilor creste enorm.

2001 – Este lansat primul iPod si deschis primul magazin din palo Alto.

2003 – Se lanseaza iTunes Music Store

2004 – Jobs este diagnosticat cu cancer la pancreas, este operat si se intoarce la munca in toamna anului

2007 – Este lansat iPhone-ul

2009: Steve Jobs isi ia concediu medical din ianuarie pana in iunie si a sufera un transplant de ficat.

2010 – Jobs este in concediu medical sase luni din cauza problemelor de sanatate. In acelasi an, lanseaza tableta i-Pad.

2011, ianuarie – Jobs intra in concediu medical in ianuarie, insa este prezent pentru discursurile de lansare iPad 2 (in martie) si iCloud (iunie).

2011, 18 ianuarie: Apple a raportat castiguri trimestriale record de 6 miliarde dolari pentru o cifra de afaceri de 26.74 miliarde.

2011, 9 august– Apple intrece compania petroliera Exxon Mobil si devine cea mai valoroasa companie americana.

2011, 25 iulie – Steve Jobs anunta ca demisioneaza din functia de CEO al Apple, insa ramane presedinte al companiei si e de asteptat sa aiba o influenta extraordinara multi ani de aici inainte.

2011, 4 octombrie: Tim Cook, noul CEO al Apple prezinta iPhone 4S, intr-un eveniment de lansare marcat de lipsa de Steve Jobs.

2011, 5 octombrie: Apple anunta moartea lui Steve Jobs, la varsta de 56 de ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro