Sari direct la conținut

VIDEO Acul Ceasului Apocalipsei a fost dat inainte cu doua minute

HotNews.ro

Acul Ceasului Apocalipsei, care simbolizeaza iminenta unui cataclism nuclear, ecologic sau tehnologic, a fost dat inainte cu doua minute, aratand acum 23h57, au anuntat joi oameni de stiinta internationali.

Ceasul sfarsitului lumii (Doomsday Clock) este un ceas conceptual creat la scurt timp dupa inceperea razboiului rece si potrivit cu regularitate din 1947 de conducerea Buletinului Oamenilor de Stiinta din Domeniul Atomic de la Universitatea din Chicago (Bulletin of the Atomic Scientists, BAS) – asociatie care cuprinde 18 castigatori ai premiului Nobel – si pe care ora 24 reprezinta apocalipsa, relateaza AFP citat de Agerpres.

Ceasul recurge la analogia timpului ce se scurge pana la ora 24.00 pentru a denunta pericolele la adresa omenirii din cauza amenintarilor nucleare, ecologice si tehnologice.

Din 22 ianuarie 2015, ceasul arata ora 24 fara trei minute, arata Kennette Benedict, presedinta grupului de oameni de stiinta. Asociatia apreciaza ca „foarte ridicata probabilitatea unei catastrofe planetare daca nu se iau rapid masuri” impotriva incalzirii climatice si a cursei inarmarilor nucleare.

Minutarul ceasului a fost mutat periodic in functie de pericolele percepute. Cel mai aproape de „miezul noptii” a fost mutat in anul 1953, cu numai doua minute inainte de o posibila catastrofa.

In acel an Statele Unite au decis sa realizeze bomba cu hidrogen, o arma de departe mai puternica decat orice bomba atomica. Cea mai mare distanta temporala fata de o posibila catastrofa nucleara a fost de 17 minute, in anul 1991, cand s-a incheiat razboiul rece, iar Rusia si Statele Unite au inceput sa-si reduca semnificativ arsenalele nucleare.

Inainte de modificarea de joi a minutarului, acul ceasornicului a inaintat cu un minut – de la sase la cinci minute – in 10 ianuarie 2012 si a fost mentinut asa timp de doi ani.

Odata cu modificarea de joi, Ceasul Apocalipsei nu a mai fost atat de aproape de miezul noptii din 1984, cand a indicat tot 23h57, in momentul cel mai tensionat al relatiilor americano-sovietice.

„In prezent, incalzirea climatica necontrolata si cursa inarmarilor nucleare prin modernizarea unor imense arsenale reprezinta amenintari extraordinare si de netagaduit la adresa supravietuirii omenirii”, a apreciat Kennette Benedict.

„Liderii mondiali nu au actionat cu promptitudinea si amploarea necesara pentru protejarea oamenilor de o potentiala catastrofa”, a adaugat ea, justificand decizia de a da inainte acul ceasului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro