Sari direct la conținut

VIDEO Admiterea cu probleme de la Arhitectură, pe masa DNA. O parte din candidați au depus plângere penală împotriva conducerii universității 

VIDEO Admiterea cu probleme de la Arhitectură, pe masa DNA. O parte din candidați au depus plângere penală împotriva conducerii universității 
Universitatea de Arhitectură Ion Mincu - FOTO: Shutterstock

Un grup de candidați de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București, care contestă rezultatele admiterii, împreună cu mai mulți părinți, au depus, miercuri, plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA). Universitatea a transmis că este dreptul acestora să facă plângeri, adăugând că a afișat listele corecte de admitere după ce a fost descoperită „o greșeală care a fost remediată”. 

Grupul de candidați și părinți a fost la DNA miercuri și, spun aceștia, au depus plângerea penală „pentru abaterile grave și notarea incorectă și injustă” a sute de lucrări, dar și pentru refuzul publicării baremului de corectare, la contestare, la recorectarea lucrărilor și la publicarea noilor note, scrie TVR.

„Am fost admisă și apoi respinsă cu 6.95, duminică, sărbătorisem. (…) Ăsta e visul meu și apoi aflu că am fost respinsă. Mi-am stricat viitorul, doi ani de meditații. A fost groaznic”, a spus în fața DNA una dintre candidate, Andra Tudor. 

„Nu e transparent și nu știu de ce am picat, nu știu dacă alții au intrat pe drept, nu știu dacă alții meritau să intre și e frustrant. Am înțeles că mai intră doi, trei, pe pile, dar nici chiar așa”, a spus un alt tânăr aflat în aceeași situație. 

Părinții spun că se gândesc să facă plângere și la DIICOT. 

„Acest concurs a fost organizat în afara legii, inclusiv metodologia lor (n. r. reprezentanții universității) este încălcată la toate capitolele cu care ei se apără. Este o metodologie care are extraordinar de multe lacune. Spun că e în afara legii pentru că nu respectă nicio lege din cadrul organizat pentru învățământul universitar”, a acuzat unul dintre părinți, Tiberiu Almaghe. 

„Sunt minimum 16 săli, vorbim de 400 și ceva de copii din sălile respective, iar în aceste săli s-a făcut desecretizarea lucrărilor prin două proceduri diferite. (…) Avem 10 grupuri de câte doi candidați care au note perfect identice. Nu are cum un astfel de caz să rămână neanchetat și necercetat”, a mai spus părintele. 

Ministra Educației, Ligia Deca, a trimis, în 25 iulie, Corpul de Control la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București, conform surselor HotNews.ro, după ce inițial notele la admitere au fost afișate greșit, ceea ce a declanșat un val de nemulțumiri din partea părinților și a viitorilor studenți.

Universitatea spune că a afișat listele corecte după ce a remediat o greșeală 

Reprezentanții Universității de Arhitectură spun, într-un comunicat de presă transmis miercuri și citat de Edupedu.ro, că au aflat din presă despre plângerea depusă la DNA.

„Este dreptul legal al acestora de a se adresa prin plângere instituțiilor competente. În același timp, universitatea are obligația de a proceda în conformitate cu legea și a îndrepta neregularitățile intervenite în procesul de evaluare a lucrărilor, astfel încât rezultatele să reflecte în mod corect eforturile candidaților. Așa a procedat și până acum când, depistând o greșeală, a eliminat-o, afișând listele corecte, în conformitate cu prevederile metodologiei de admitere”, a transmis universitatea. 

Reprezentanții instituției mai spun că vor face publice concluziile Corpului de Control trimis de Ligia Deca. 

„De asemenea, aşa cum am anunţat, Consiliul de administraţie a numit o comisie internă care să analizeze circumstanţele producerii erorii şi să propună măsuri în consecinţă”, se mai arată în comunicatul de presă. 

Ce probleme au fost la admitere la Universitatea de Arhitectură din București

Rezultatele admiterii la Arhitectură din acest an au fost afișate inițial în 21 iulie, însă notele au declanșat un val de nemulțumiri din partea candidaților, care au depus peste 300 de contestații.

Rezultatele au fost republicate în 23 iulie.

După depunerea contestațiilor, comisia de contestații pentru admitere a descoperit că, din cauza unei erori umane de transcriere a rezultatelor, mai multe note de la proba de desen și portofolii nu corespundeau numelor candidaților.

Circa 70 dintre cei declarați inițial admiși au fost respinși, a scris Edupedu.ro. Au fost 737 de candidați care au susținut concurs la Facultatea de Arhitectură a UAUIM în acest an, potrivit tabelului cu rezultatele de la admitere.

În urma numărului mare de contestații, conducerea universității a recunoscut că o greșeală a apărut în sistemul de contabilizare a notelor. 

„Un decalaj de o linie a făcut ca la un moment dat nota unui desen și numele unui candidat să fie atribuite altui candidat”, a declarat atunci rectorul Universității Ion Mincu, Marian Moiceanu citat de Pro TV.

INTERVIURILE HotNews.ro