Sari direct la conținut

VIDEO Afaceri de trilioane de dolari: E un moment unic pentru semnarea acordului de liber schimb intre SUA si UE, daca ratam aceasta sansa, s-ar putea sa nu ne mai intalnim cu ea mult timp de-acum incolo

HotNews.ro
Eric Stewart, Foto: Hotnews
Eric Stewart, Foto: Hotnews

Acordul de liber schimb intre SUA si UE s-ar putea transforma in afaceri de trilioane de dolari odata intrat in practica, spune intr-un interviu Eric Stewart, presedintele Consiliului de Afaceri Romano-American. Stewart spune, in urma intalnirii avute atit cu membrii guvernului, cit si cu presedintele Basescu, ca autoritatile din Romania „sunt in mod clar in favoarea acordului”, iar mesajul transmis de mediul de afaceri a fost „Va rugam, semnati-l, si semnati-l repede!”.

Eric Stewart mai spune, legat de pozitia autoritatilor romane, ca „Sentimentul meu e ca, in mare, Romania sprijina ideea unui Acord de Liber Schimb. Orice tara are lucruri la care nu vrea sa renunte, iar agricultura e unul dintre domeniile cele mai dificile”.

  • Eric Stewart a fost prezent in Romania pentru discutii cu oficialii romani despre investitiile americane. El conduce Consiliul de Afaceri Romano-American (AMRO), o organizatie cu sediul in Washington, care reuneste companii care investesc in Romania.
  • TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) este un acord de liber schimb aflat in plina negociere intre Statele Unite si Uniunea Europeana. Odata adoptat, TTIP ar elimina multe dintre barierele existente in acest moment in calea schimburilor comerciale. Vezi aici mai multe detalii despre TTIP.

Reporter: As vrea sa vorbim acum despre unul dintre subiectele principale discutate peste tot in lume, mai putin in Romania: TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Care e pozitia autoritatilor romane?

Eric Stewart: Sunt in mod clar in favoarea lui. Si asta e foarte bine. Pentru ca o mai stransa legatura intre Europa si Statele Unite ii va aduce numai lucruri bune Romaniei. Mesajul pe care noi, comunitatea de afaceri, l-am transmis pe marginea Tratatului de Liber Schimb Transatlantic a fost: „Va rugam, semnati-l, si semnati-l repede!”. Din cauza ca vin alegeri si de-o parte si de cealalta si cand se intampla alegeri, orice altceva ingheata.

Si acesta este un moment unic – dupa cum stiti presedintele nostru a discutat despre asta in discursul lui Starea Natiunii, acum este momentul. Si daca ratam aceasta sansa, s-ar putea sa nu ne mai intalnim cu ea mult timp de-acum incolo. Deci, cred ca este important sa nu ne concentram asupra unei discutii despre ce sector bagam si ce sector scoatem din ecuatie, ci mai degraba – cel putin noi asta i-am incuraja sa faca ¬ sa gasim lucrurile asupra carora putem cadea de acord, sa gasim numitorul comun, fructul care atarna aproape de pamant, sa le negociem si sa semnam.

Pentru ca acest acord, fie el si minimal, va fi mai semnificativ decat ultimele 3 acorduri de liber schimb pe care Statele Unite le-au semnat cu alte state. E mare! Chiar daca va fi minimal va fi mare. E important. Si Romania va beneficia de el.

Reporter: Credeti ca Romania opune rezistenta semnarii acestui Acord de Liber Schimb in anumite domenii cum ar fi Agricultura sau Energia?

Eric Stewart: Sentimentul meu e ca, in mare, Romania sprijina ideea unui Acord de Liber Schimb. Orice tara are lucruri la care nu vrea sa renunte, iar agricultura e unul dintre domeniile cele mai dificile. Toate cele 50 de state ale noastre au probleme legate de domeniul agriculturii pe care nu sunt dispuse sa le negocieze intr-un Acord de Liber Schimb si as spune ca la fel sta treaba si-n Uniunea Europeana. Toate au probleme. Dar, din nou, cred ca daca ne concentram pe imaginea de ansamblu, pe ce se poate face, asta ar fi esential.

Reporter: Spuneti ca Romania ar castiga, cu siguranta, de pe urma semnarii acordului de liber schimb, daca acesta se semneaza. Puteti avansa niste cifre? Cat de mult ar putea creste economia romaneasca din acest acord?

Eric Stewart: Nu am. Imi pare rau, dar nu am aceste cifre. Dar in mod cert veti avea de castigat. Nu e nici un dubiu. O Europa sanatoasa, o America sanatoasa – avem nevoie de asta. Lumea, intreg mapamondul au nevoie de o America si de-o Europa sanatoase. Si nu exista dubii nici in privinta a cat de indeaproape sunt interconectate economiile celor doua si – ati vazut deja, daca economia SUA e bolnava, atunci nici economiei Europei nu-i va fi bine. Daca ar fi sa semnam acest pact, ar fi vorba de afaceri de trilioane de dolari de care vor beneficia ambele parti, si Romania va fi si ea parte la asta.

Reporter: Va intreb pentru ca in Romania nu exista nici o dezbatere pe aceasta tema. Si de aceea intrebam in stanga si-n dreapta: de ce subiectul acesta nu se discuta si la noi. E un fel de non-subiect aici, si incercam sa aflam ce le opreste pe autoritatile romane sa dezbata aceasta tema… mai ales ca e o tema uriasa.

Eric Stewart: Este, intr-adevar, uriasa. Si e un lucru pozitiv. Daca se semneaza, e pozitiv. Dar, stiti, asta nu se intampla doar la voi. Am petrecut timp si-n compania altor lideri din Europa Centrala. Si la fel e si acolo. Nu prea se discuta despre asta. Sincer, in afara Washingtonului, nici in America nu prea se vorbeste despre acord. E, cum spunem noi, ceva de care le pasa doar celor din interior. E mai mult o discutie intre politicieni si liderii din afaceri, nu e o discutie intre oamenii de rand – si cred ca de-asta nici nu auziti prea multe despre acest subiect. Dar e un subiect important, si cu totii ii vom vedea, cu siguranta, beneficiile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro