VIDEO Alexandru Solomon: La noi capitalismul e o corcitura intre trecutul nostru legat de Capitalul lui Marx, sau KGB, sau Komsomol, si o societate oarecum putreda si birocratica, cum e Kakania lui Robert Musil
„Documentarul Kapitalism – reteta noastra secreta s-a nascut acum 5 ani. Am scris un prim sinopsis si constat, cumva cu amaraciune, ca dupa 5 ani situatia e cam aceeasi, filmul nu a iesit din actualitate”, spune regizorul Alexandru Solomon, intr-un interviu HotNews.ro.
Care este povestea Kapitalismului – reteta noastra secreta? Cum s-a nascut documentarul?
S-a nascut acum 5 ani. Am scris un prim sinopsis si constat, cumva cu amaraciune, ca dupa 5 ani situatia e cam aceeasi. Filmul nu a iesit din actualitate.
Am avut de la inceput ideea asta, oarescum fantezista sa-l convoc pe Ceausescu dupa 20 de ani de la disparitia lui, ca sa verifice care e starea natiunii, ce ne-a lasat el si unde am ajuns noi. Am avut de la inceput fixul asta, ca sa spun, sa vorbesc cu oamenii cei bogati, cei mai bogati, despre capitalism si democratie in Romania, nu cu cei de la baza piramidei, si sa vad ce cred ei despre felul in care e alcatuit capitalismul romanesc in Romania si cum au ajuns ei unde sunt.
Cum am ales protagonistii
A fost un proces mai lung, la inceput am vrut sa vorbesc cu cat mai multi dintre ei, cred ca am vorbit cu 30-40 de oameni. O parte m-au refuzat direct, o parte m-au abandonat pe drum, ca sa zic asa, nu i-am mai gasit sau n-am putut sa fac un program cu ei. La o ultima sectiune am renuntat eu pentru ca erau prea multi, nu puteau fi mai mult de 6-7 intr-un film de o ora si ceva, te pierzi intre presonaje.
Nume mari care m-au refuzat
Lista e foarte lunga, am si publicat la un moment dat o lista neagra, dar oamenii n-aveau nicio obligatie sa participe la filmul asta, nu-i condamn neaparat. Dintre cei mai sonori, cei care m-au refuzat franc au fost Popoviciu, Tender, Vantu. Si sunt mai multi de atata.
Ca motiv, de obicei vorbeau de discretie. Pe teme de discretie m-a refuzat si Irinel Columbeanu, ceea ce pentru mine a fost o surpriza. Domnul Vantu a zis ca nu-i pregatit, erau destul de laconice motivatiile.
Cum au reusit sa fie protagonistii asa de naturali?
Le-am spus de la inceput ca vreau sa ne cunoastem un pic, ca vreau sa stau de vorba cu ei, sa stau pe langa ei o vreme. Si nu vreau sa facem numai un interviu si apoi sa dispara in jumatate de ora, ca as vrea sa-i vad in viata lor de zi cu zi, sa pot filma o intalnire de afaceri, sau un consiliu de administratie, sau la ei acasa, sau in ce le place lor sa faca, sau in ceea ce ar trebui sa faca ei de zi cu zi. Si atunci, durand relatia asta luni, poate mai mult de un an chiar cu unii dintre ei, banuiesc ca s-a creat un soi de incredere, sa-i spun asa.
Momente dificile din timpul filmarilor
Problema majora pentru mine era ca ei n-aveau timp deloc, si la un moment dat a trebuit sa incep productia, eram cu echipa dupa mine, eram multi, eram 3-4 oameni, si costa fiecare zi, ora de filmare.
Si mi s-a intamplat sa-mi dea intalnire si sa nu vina, sa asteptam jumatate de zi si apoi sa filmam 10 minute. Asta era stresant, plus ca in momentul in care ajungeam sa filmam eram gata epuizati de asteptare. In rest, n-au fost momente de tensiune.
Ce-ar spune Nicolae Ceausescu uitandu-se la Romania lui 2010?
Eu mi-am imaginat, am fantazat, ce-ar putea sa spuna el dintr-un punct de vedere comic si lipsit de nostalgie, pentru ca nu vroiam sub niciun chip sa se inteleaga ca Ceausescu ar merita dupa 20 de ani sa-l regretam in vreun fel. Asa incat e mai degraba un soi de extraterestru ingust la minte care e parasutat in lumea asta si, la inceput, e complet bulversat si detesta tot si toate cele, tot ce vede.
Avand background-ul necesar si cunoscand oamenii si cum functionau lucrurile pe vremea lui, incepe sa se simta familiar in lumea asta.
De ce Kapitalism cu K
Din tot felul de motive. Eu am spus ca Kapitalismul romanesc nu e un capitalism civilizat de tip occidental, exista cred eu, tot soiul de combinatii a acestui tip de organizare economica. La noi capitalismul e o corcitura intre trecutul nostru legat de Capitalul lui Marx, sau de KGB, sau de Komsomol, si o societate oarecum putreda si birocratica cum e Kakania lui Robert Musil, de la K und K. De-acolo vine k-ul.
Cum va ajunge filmul la romanii din strainatate
Deocamdata filmul trebuie sa treaca prin niste festivaluri la care l-am inscris. Exista un distribuitor international care se ocupa de asta. Si dupa circuitul de festivaluri, o sa vedem ce si cum, cum putem distribui.
La ce se rezuma esenta asa-zisului capitalism din cei 20 de ani de dupa revolutie?
Grea intrebare. Trebuie sa vedeti filmul.