Sari direct la conținut

​​VIDEO Ambasada SUA a sarbatorit Ziua Nationala, 4th of July, cu speech-uri, muzica buna si tort. Vezi in text cine sunt cei sapte romani care au trecut de la "Asta-i viata!" la "Yes, we can!"

HotNews.ro
Emil Boc, Mark Gitenstein, Mircea Geoana, Foto: Hotnews
Emil Boc, Mark Gitenstein, Mircea Geoana, Foto: Hotnews

Ambasada SUA in Romania a organizat luni, 4 iulie o receptie cu ocazia Zilei Nationale. Ambasadorul Mark Gitenstein a vorbit in discursul oficial despre valorile americane si a prezentat sapte romani despre care a spus ca sunt cativa dintre miile care cred si aplica sloganul „Yes, we can!” al presedintelui Obama. La receptia de la resedinta ambasadorului au paticipat si premierul Emil Boc, presedintele Senatului Mircea Geoana, omul de afaceri Ion Tiriac, pricipesa Margareta si Radu Duda, fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu si alte cateva sute de diplomati si personalitati. Din culise: Mircea Geoana l-a tachinat pe Emil Boc iar Ion Iliescu s-a intretinut cu membrii Casei Regale. Intra in articol pentru imagini de la petrecerea de 4th of July si afla cine sunt cei sapte romani nominalizati de ambasadorul Mark Gitenstein.

O buna parte din discursul oficial rostit de ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein a fost dedicat celor sapte romani care in opinia oficialului american „si-au dedicat vietile transformarii Romaniei intr-un loc mai bun si au avut un succes considerabil in aceste eforturi.” Redam in continuare prezentarea facuta de ambasadorul SUA celor sapte personalitati:

  • Anamaria Hancu si Liana Buzea au lucrat la campania sociala „Let’s Do It, Romania!” al carei scop a fost curatarea Romaniei la propriu. Folosind Facebook si Twitter, in septembrie 2010, aceste doua tinere au mobilizat 200.000 de voluntari care si-au petrecut o zi curatand gunoaie in Romania. Ele au dovedit ca scepticii s-au inselat.
  • Laura Stefan este coordonatoarea programelor anticoruptie din cadrul Societatii Academice Romane si militeaza pentru reforma judiciara si bune practici de guvernare. A elaborat si a sustinut legislatia anticoruptie si a lucrat impreuna cu institutii internationale si ale UE in calitate de expert. In ciuda numeroaselor oportunitati de a lucra in strainatate, a ramas aici, pentru a lupta impotriva coruptiei si a oferi un viitor mai luminos romanilor.
  • Raed Arafat este subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. El a infiintat numarul unic de urgenta pentru probleme medicale. De asemenea, a sustinut ideea ca serviciilor de urgenta sa li se permita sa acorde ingrijiri medicale victimelor. Eforturile sale au asigurat modernizarea serviciilor de urgenta si salvarea a nenumarate vieti in Romania, gratie unei atitudini increzatoare si dorintei de schimbare.
  • Sergentul major Laurentiu Serban a trecut peste pierderea unui picior in luptele din Afganistan si a declarat: „Ce nu te omoara, te face mai puternic”. Dupa ce s-a intors din misiunea indeplinita alaturi de camarazii sai, soldati si aliati NATO, Serban a inceput sa ofere consiliere altor persoane care i-au pierdut pe cei dragi sau militarilor care au fost raniti. Povestea sa a fost prezentata de Discovery si inspira oameni pe care el nu ii cunoaste.
  • Marcelus Suciu a revenit in Romania dupa ani petrecuti in SUA si a adus cu el o serie de inovatii in materie de afaceri, programe guvernamentale si fundatii caritabile. El este nu doar patronul unui lant de restaurante de succes, ci si partener intr-un program ecologic de inchiriere de biciclete in Cluj si promoveaza activ importanta rolului fundatiilor caritabile private in rezolvarea problemelor sociale ale copiilor grav bolnavi si ale nevazatorilor.
  • Anca Harasim este director executiv al Camerei de Comert Americane din Bucuresti. Sustinand companiile si investitorii in discutiile cu oficialitatile romane ajuta companiile americane sa angajeze mii de romani. De asemenea, ea promoveaza transparenta si previzibilitatea mediului de afaceri. Atitudinea „Da, se poate!” si energia pe care o investeste pentru a obtine rezultate o transforma intr-un model pentru oamenii de afaceri.

Din culise. Momentul taierii tortului, la receptia de Ziua Independentei SUA, i-a oferit lui Mircea Geoana ocazia unei aluzii la masurile de austeritate ale Guvernului, el observand ironic ca este bine ca nu a fost premierul cel care a facut acest oficiu, pentru ca „trebuie sa mai si dam, nu doar sa taiem”.

Ion Iliescu a discutat indelung cu primarul Sorin Oprescu dupa care s-a intetinut cu principesa Margareta. Tema de aul acesta a 4th of July a fost Hawai, drept urmare pe gazonul resedintei ambasadorului a fost contruit un mini-vulcan.

Vezi mai jos si cum au sarbatorit oficialii americani 4th of July in 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro