Sari direct la conținut

​VIDEO ARHIVA "Arma secreta" a regimului de la Phenian este un aristocrat spaniol din Tarragona. Cum faci PR unei tari comuniste

HotNews.ro
Alejandro Cao de Benós, Foto: Captura YouTube
Alejandro Cao de Benós, Foto: Captura YouTube

Un recent turneu desfasurat in Europa de „reprezentantul special” al guvernului de la Phenian a readus in lumina un personaj controversat ce se ocupa cu relatiile publice pentru regimul comunist din Coreea de Nord. Alejandro Cao de Benos, un spaniol nascut intr-o familie din Tarragona cu radacini aristocrate si care afirma ca visul lui de-o viata a fost sa se alature revolutiei din Coreea de Nord, este singurul angajat non-nord-coreean al Ministerului de Externe din tara comunista si singurul strain care a lucrat vreodata pentru guvernul din Coreea de Nord intr-o capacitate oficiala, scrie „The Christian Science Monitor„. Cine este insa spaniolul care are una dintre cele mai ingrate meserii din lume?

Potrivit ziarului, Alejandro Cao de Benos de Les y Perez (38 de ani) se ocupa de relatiile publice ale regimului de la Phenian. Recent, el a efectuat un turneu in mai multe tari din Europa cu scopul de a intari sprijinul acordat guvernului din Coreea de Nord. Un lucru deloc usor, e de parere jurnalistul, care afirma ca, in timp ce buletinele de stiri, organizatiile pentru apararea drepturilor omului si refugiatii nord-coreeni vorbesc despre saracia, foametea si tortura din tara comunista, Cao de Benos infatiseaza o imagine total diferita.

In discursurile sale din Europa, „reprezentantul special” al Ministerului de Externe de la Phenian a descris „o tara lipsita de foamete, saracie si represiune politica”. Cao de Benos sustine ca fiecare cetatean primeste direct de la guvern locuinta, salariu si saci de orez din abundenta. Oficialul a prezentat „dovezi ale prosperitatii”, aratand mai multe fotografii cu copii si adulti zambitori, surprinsi in timp ce patineaza, vorbesc la telefoane mobile de ultima generatie sau se dau pe carusel in parcuri de distractii.

In opinia lui, oamenii din Coreea de Nord nu ar dori vreodata sa paraseasca tara, chiar daca ar putea.

Revolutionarul

Expertii sustin ca, dincolo de faptul ca realitatile din tara comunista sunt mult diferite pentru majoritatea celor 24 de milioane de locuitori, tabloul atent prezentat de catre Cao de Benos evidentiaza o noua tactica utilizata de catre Coreea de Nord. In contextul escaladarii tensiunii in Peninsula Coreeana, regimul de la Phenian recurge la o strategie internationala „mai umanizata”, cu ajutorul angajatului sau spaniol.

Lucrul a fost remarcat si de Virginie Grzelczyk, specialist in Coreea de Nord la Trent University din Nottingham (Marea Britanie), care a afirmat: „Pentru Coreea de Nord, e vorba de extinderea influentei sale oriunde poate sa faca asta. Acest lucru ajuta la justificarea regimului si e vazut, de asemenea, ca o amenintare pentru unele tari si unele persoane”.

Potrivit publicatiei „The Christian Science Monitor”, spaniolul este vocea catre occident a regimului nord-coreean. Cao de Benos este descris ca fiind „voios, bronzat si robust”, un spaniol nascut in Tarragona intr-o familie cu radacini aristocrate. El ar fi spus deseori ca visul lui de-o viata a fost sa se alature revolutiei din Coreea de Nord („N-am vrut sa-mi dedic viata pentru a fi sclav in sistemul capitalist, Visul meu a fost sa fiu parte din revolutie„), pretinzand ca este singurul non-nord-coreean care a lucrat vreodata pentru guvern intr-o capacitate oficiala, dupa ce autoritatile au modificat o lege care sa permita anumitor straini sa ocupe posturi guvernamentale.

Inainte de a deveni purtator de cuvant al statului asiatic, Cao de Benos a fost angajat un an in armata spaniola, dupa care a lucrat ca si consultant IT in Pamplona si in Statele Unite. El detine si pasaport nord-coreean si-si petrece cam jumatate din an in tara asiatica, unde are contacte stranse cu esaloanele superioare ale regimului, iar cealalata jumatate actioneaza ca ambasador itinerant pentru Coreea de Nord.

„Reprezentantul special” al guvernului din Phenian primeste delegatii straine si actioneaza ca un intermediar pentru cei care doresc sa investeasca, sa faca documentare sau pur si simplu sa viziteze tara. Deseori, el este imbracat in tinuta militara, cu pieptul acoperit de medalii, iar uneori isi intampina oaspetii in costumele rigide facute faimoase de liderii nord-coreeni. „The Independent” scria in ianuarie 2012 ca spaniolul sustine ca nu a primit „nici macar un singur cent” de la Coreea de Nord, desi a recunoscut ca a incasat comisioane din intelegeri care s-au materializat in urma intermediarii facute de el.

Primul contact cu Coreea de Nord l-a avut la varsta de 16 ani, cand a intalnit o delegatie de la Phenian la expozitia Organizatiei Mondiale a Turismului, desfasurata in capitala spaniola. „M-au tratat ca si cum eram fiul lor”, si-a amintit Cao de Benos. Peste doi ani, a facut prima vizita in Coreea de Nord, cu banii pe care i-a strans lucrand noptile la o statie de benzina.

Produse de propaganda de pe pagina KFA

Produse de propaganda de pe pagina KFA

Foto: korea-dpr.com

In 2000, el a infiintat Korean Friendship Association, o retea mondiala de simpatizanti si suporteri care desfasoara activitati de lobby si vorbesc in numele guvernului din Coreea de Nord. Desi nu este clar cati membri are asociatia, KFA sustine ca are peste 10.000 de aderenti in 120 de tari. „The Independent” a descris o reuniune desfasurata anul trecut in Camden, in nordul Londrei, unde 20 de persoane s-au adunat si au ascultat un discurs anti-american tinut de Cao de Benos sub un steag nord-coreean si cu postere ce infatisau lideri din Coreea de Nord. Desi multi dintre participanti erau imbracati in haine militare, publicatia a afirmat ca reuniunea parea mai degraba „o petrecere a cercetasilor”.

Cu ajutorul paginii de internet a asociatiei, el a sperat sa atraga „persoane importante” – diplomati, antreprenori, ziaristi -, insa sustine ca site-ul este utilizat in special de „cei mai obisnuiti oameni din lume”, care doresc sa intre in contact cu Republica Populara Democrata Coreeana. Pagina ofera insigne, afise, CD-uri, tricouri si alte produse inscriptionate cu mesaje mobilizatoare din tara lui adoptiva.

In Spania, el si-a pierdut locul de munca si prietenii, si-a suparat familia si a devenit „o persoana foarte izolata”. Insa nu a renuntat la convingerile sale: „Daca as fi ales un drum diferit, in IT sau in politica, m-as fi bucurat de succes mult mai devreme si fara probleme. N-as fi fost milionar, as fi fost miliardar. Dar sunt un revolutionar. A trebuit sa aleg un drum foarte dificil si dureros pe care nimeni nu l-a ales”.

Cao de Benos a devenit treptat un apropiat al unor inalti oficiali nord-coreeni, dar si o celebritate printre cetatenii obisnuiti. Deseori, el scrie articole pentru ziarele din tara comunista, interpreteaza cantece revolutionare la banchetele oficiale si poarta discutii cu ziaristi, oameni de afaceri si politicieni straini ce doresc sa aiba acces in tara asiatica: „dintr-odata, sunt o persoana foarte, foarte respectata, chiar si printre oamenii care nu sunt comunisti”.

Arma secreta a regimului de la Phenian

Anul trecut, „The Indeependent” scria despre el ca este „arma secreta” a regimului nord-coreean, desi nu vorbeste fluent coreeana.

Recent, Cao de Benos – sau Cho Son-il (Coreea este una), asa cum este cunoscut sub numele coreean – a efectuat un turneu in Europa, tinand discursuri menite sa ofere o perspectiva diferita despre Coreea de Nord, ca o tara care isi sustine guvernul.

La un miting in Phenian

La un miting in Phenian

Foto: Captura YouTube

In opinia expertului Virginie Grzelczyk, „pentru acest lucru vin sa-l auda sustinatorii. Este vorba despre un fel de miscare anticapitalista, o cautare a unei viziuni alternative a lumii ce poate fi exemplificata intr-o forma prezenta de existenta Coreei de Nord”.

Grzelczyk afirma ca Phenianul si-a folosit de multa vreme legaturile cu organizatii politice simpatizante, precum si o retea globala de „grupuri de studii” ale ideologiilor nationaliste si militare, pentru a promova si legitimiza regimul.

De altfel, Cao de Benos a declarat zilele trecute ca „suntem intr-o lupta de propaganda cu Occidentul si noi oferim propriul nostru continut”. Intr-o intalnire recent sponsorizata de tineretul comunist spaniol si KFA, Cao de Benos le-a spus celor prezenti ca „95% din informatiile despre Coreea de Nord sunt false sau propaganda”.

Singurele stiri adevarate despre Coreea de Nord provin de la agentia oficiala de presa – Korean Central News Agency (KCNA). Oricum, o presa libera este un concept occidental care nu se potriveste modelului nord-coreean, a adaugat el.

Spaniolul a declarat de asemenea ca imaginea despre saracie, foamete, malnutritie, discriminare si represiune politica nu exista in Coreea de Nord.

Discursul spaniolului, criticat de experti

Analistii afirma insa ca, in ciuda declaratiilor lui Cao de Benos, conditiile in Coreea de Nord sunt sumbre.

Rajiv Narayan, un cercetator al zonei Asia de Est in cadrul Amnesty International, sustine ca „situatia din Coreea de Nord este critica. Nu se poate ignora faptul ca tara a trecut printr-o criza alimentara extreme si sute de mii de oameni au murit si sute de mii au trecut granita in China. Multi au fost returnati cu forta”.

Virginie Grzelczyk a afirmat ca tara asiatica „este inca intr-o situatie economica dificila si ca va cauta parteneriate cu alte state pentru a se dezvolta”. Ea a exemplificat cu un numar din ce in ce mai mare de acorduri comerciale incheiate recent intre tari UE si Phenian, lucru care face ca „o ofensiva de PR ce sterge si neaga realitatile dure in care traiesc nord-coreenii sa fie cu siguranta salutata de regim”.

Prima parte a documentarului olandez „Friends of Kim” (vezi pe YouTube filmul complet):

„The Christian Science Monitor” subliniaza faptul ca discursul lui Cao de Benos este asemanator cu cel care i-a determinat pe multi coreeni sa se intoarca in Coreea de Nord dupa al Doilea Razboi Mondial si chiar dupa Razboiul coreean. Potrivit declaratiilor facute de cei care au fugit din tara comunista, acesta este tipul de discurs pe care-l invata nord-coreenii: Coreea de Nord vrea doar sa se apere, sa-si apere ideologia nationala si modul de viata in fata adversarilor lacomi si puternici. Iar inamicul principal e SUA, care doresc sa schimbe regimul in numele capitalismului.

De altfel, Cao de Benos sustine ca fiecare actiune agresiva a regimului de la Phenian a fost o revansa directa la o actiune sau politica americana. De exemplu, programul nuclear a fost dezvoltat prima oara in Coreea de Nord ca raspuns la un plan de invazie luat in discutie de Administratia Clinton, si nu asa cum sustin cartile de istorie occidentale, a afirmat „reprezentantul special” al Ministerului de Externe din Coreea de Nord. „Agresiunea va fi intampinata cu agresiune si pacea va fi intampinata cu pace”, a adaugat el.

Publicatia reaminteste ca, saptamana trecuta, Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU a votat in favoarea unei rezolutii privind infiintarea unei comisii privind drepturile omului in Coreea de Nord. Multi analisti cred ca votul trimite un semnal puternic regimului de la Phenian si ar putea face ca tara comunista sa permita accesul mai multor observatori pentru drepturile omului si ziaristi. Chestionat in legatura cu acest aspect, Cao de Benos a replicat: „Nu dansam pe cantecul comunitatii internationale. Dansam pe cantecul nostru”.

Cat priveste lagarele de concentrare din Coreea de Nord, unde organizatiile pentru apararea drepturilor omului afirma ca sunt detinute peste 200.000 de persoane, in conditii inumane, multe fiind batute si torturate, Cao de Benos afirma: „e vorba de tabere de reeducare. Cand ai o populatie de 24 de milioane, uneori poti sa ai cativa criminali. Nu credem in pedeapsa, ci in reabilitare. Este ca o terapie psihologica”.

„Idiotul folositor”

Dr. Leonid Petrov, un specialist in chestiuni coreene la Australian National University care este in contact cu Cao de Benos de peste un deceniu, e de parere ca presedintele KFA face „zgomotul ideologic perfect” in asa fel incat poate profita de ambele lumi, cea nord-coreeana si cea exterioara, folosindu-se de rolul sau de intermediar si de statutul, beneficiile financiare si accesul pe care i le ofera munca de consultant al regimului de la Phenian: „Alejandro crede ca pentru a fi aproape de conducere trebuie sa joace rolul unui revolutionar occidental care este mai nord-coreean decat sunt chiar nord-coreenii. Ma indoiesc sincer ca este un individ cu creierul spalat care crede ca paradisul muncitorilor este Coreea de Nord. Nici macar nord-coreenii nu cred asta”.

„Nu cred ca i-ar placea sa-si petreaca restul vietii in Coreea de Nord”, a adaugat Petrov. Chestionat in legatura cu acest lucru, Cao de Benos a raspuns ca i-ar placea sa locuiasca permanent la Phenian, dar acest lucru l-ar impiedica sa-si desfasoare rolul de purtator de cuvant al regimului in occident.

Pe de alta parte, „The Independent” a vorbit si de o alta fata a lui Cao de Benos, dezvaluita de un

Cu prieteni nord-coreeni

Cu prieteni nord-coreeni

Foto: Captura YouTube

documentar olandez, „Prietenii lui Kim„, care a urmarit o vizita facuta de simpatizantii KFA in Coreea de Nord, in 2004. In timpul vizitei, spaniolul a intrat in camera unui jurnalist american din grup, i-a furat casetele si l-a denuntat autoritatilor. Speriat si amenintat cu detentia, ziaristul a semnat o confesiune, in care-si cerea scuze pentru filmarea unor zone interzise, fiind lasat apoi sa paraseasca tara.

Incidente de acest felul i-au castigat lui Cao de Benos reputatia de lingusitor periculos, care este gata sa informeze autoritatile in legatura cu actiunile suspecte, pentru a obtine favoruri. „In opinia mea, este un narcisist. Iubeste puterea si controlul pe care le are acolo. Are influenta reala. Oamenii se tem de el, iar el iubeste puterea. Cred ca motivatia lui principala este ca e special in acel loc”, l-a descris un fost turist in tara comunista.

Cea mai buna caracterizare a lui Alejandro Cao de Benos de Les y Perez pare sa fi fost facuta de unul dintre participantii la o vizita organizata de spaniol in Coreea de Nord si care a spus pentru „The Independent” ca „reprezentantul special” al Phenianului este „exemplul perfect de idiot folositor”.

Surse: The Christian Science Monitor, The Independent, Wikipedia, korea-dpr.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro