VIDEO ARHIVA Liderul nord-coreean Kim Jong-Il a murit
Liderul nord-coreeanKim Jong-Il, in varsta de 69 de ani, a murit in cursul zilei de sambata,a anuntat luni televiziunea de stat din Coreea de Nord, potrivit AFP. Kim se afla la conducerea Coreei de Nord din 1994. Fiul sau Kim Jong-Un a fost desemnat succesor, a anuntat luni agentia de presa a regimului comunist.
Kim Jong-Il a decedat la 17 decembrie, la ora locala 8:30 (ora 1.30- ora Romaniei), din cauza unei „mari epuizari mentale si fizice” a anuntat, cu lacrimi in ochi, un crainic al televiziunii de stat din Coreea de Nord.
Kim, care a suferit un accident cerebral in 2008, a murit din cauza unui „infarct miocardic sever si a unei crize cardiace„,in timpul uneia dintre traditionalele sale calatorii pe teren, potrivit agentiei de stiri nord-coreene KCNA, citate de Reuters. Cauza decesului liderului a fost confirmata in urma unei autopsii, efectuate duminica.
Fiul sau Kim Jong-Un, nascut in 1983 sau 1984, a fost numit succesor, potrivit agentiei oficiale, care le cere nord-coreenilor sa-l recunoasca de acum ca noul lor lider.
„Toti membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii si publicul trebuie sa respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un si sa protejeze si sa consolideze frontul unit al partidului, armatei si publicului”, a subliniat KCNA.
Funeraliile sale au fost stabilite la 28 decembrie la Phenian. Autoritatile de stat au declarat doliu national in perioada 17-29 decembrie.
- La Seul, guvernul sud-coreean a fost plasat in stare de alerta, dupa anuntul mortii lui Kim Jong-il, cele doua tari fiind din punct de vedere tehnic inca in stare de conflict armat, de la armistitiul precar semnat la finalul Razboiului din Coreea (1950-1953), potrivit agentiei de stiri sud-coreene Yonhap. Consiliul National de Securitate va fi convocat pentru o reuniune de urgenta.
Nascut la 16 februarie 1942, liderul suprem al Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord), Kim Jong-Il a condus Coreea de Nord cu o mana de fier din 1994. El a fost presedintele Comisiei Nationale de Aparare, secretar general al Partidului Muncitoresc din Coreea, partidul de guvernamant din 1948, si comandantul suprem al Armatei Populare Coreene. In aprilie 2009, Constitutia Coreei de Nord a fost modificata, iar Kim Jong Il a fost numit „lider suprem”.
Kim Jong-Il, care avea numeroase probleme de sanatate, a utilizat propaganda, un cult exagerat al personalitatii, o armata docila si lagarele de munca pentru a se mentine la putere, asa cum a facut si tatal sau inaintea sa.
Kim le-a dovedit tuturor celor care prevedeau o prabusire a regimului sau, dupa terminarea ajutorului sovietic la inceputul anilor ’90, ca se inseala. Desi tara era marcata de saracie si lipsuri, el a ramas in continuare „liderul iubit”. Coreea de Nord se confrunta in mod regulat cu penurii alimentare serioase. La finalul acestui deceniu, o foamete a ucis pana la un milion de persoane.
Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU (FAO) a remarcat luna trecuta o imbunatatire a culturilor, dar a subliniat ca probleme serioase nutritionale persista, avand in vedere ca aproape 3 milioane de oameni continua sa aiba nevoie de ajutor alimentar in 2012.
Fiul fondatorului Coreei de Nord, a ramas insa o figura necunoscuta. Toate datele despre Kim Jong- Il se bazeaza pe presupuneri, de la locul si data exacta a nasterii sale, pana la evenimentele care au condus la consolidarea puterii si controlului sau asupra tarii.Starea sanatatii lui a fost intotdeauna un secret de stat.
Moartea lui Kim survine in timp ce Coreea de Nord se pregatea pentru o tranzitie de putere, programata in 2012, an in care urmeaza sa fie aniversati 100 de ani de la nasterea tatalui lui Kim si liderul fondator al Coreei de Nord, Kim Il Sung, o tranzitie care a fost destinata sa evite haosul intern, cu care Kim s-a confruntat timp de trei ani, dupa moartea tatalui sau in 1994.
Succesorul sau, asa cum era de asteptat, Kim Jong Un, a fost desemnat urmas in 2010.
Analistii au catalogat deciziile lui Kim Jong-Il din ultimii ani ca fiind nesigure, cum a fost cea de a distruge cu torpile in martie 2010 o corveta sud-coreeana, provocand moartea a 46 de marinari si iscand un val de sanctiuni. Coreea de Nord a dezmintit orice responsabilitate, in ciuda unei anchete internationale. Unii au vazut aceste acte ca fiind rezultatul efectelor secundare ale accidentului cerebral suferit in 2008
Altii au vorbit despre dorinta sa de a se retrage de la conducerea tarii cu orice cost, pentru a-l desemna pe fiul sau in fruntea singurei dinastii comuniste din Istorie.
Mostenitor educat in nomenclatura comunista, propaganda il prezinta ca fiind nascut la 16 februarie 1942, in timp ce alte informatii sustin ca el ar fi nascut in 1941. O stea si un dublu curcubeu ar fi aparut in acea zi.
Muntele unde s-ar fi nascut el, Paekdu (cel mai inalt din tara- 2.744 de metri), situat la frontiera chineza, este sacru. Se spune ca acolo s-a nascut Coreea.
Cu toate acestea, cei mai multi istorici cred ca Kim s-a nascut in Rusia, intr-o tabara de antrenament a partizanilor comunisti, alaturi de care tatal sau Kim Il-Sung a condus razboiul de rezistenta impotriva invadatorilor japonezi pana in 1945.
Licentiat in economie politica, tanarul a urcat treptele nomenclaturii Partidului Muncitoresc din Coreea (WPK), aflat la putere. Responsabilitatile sale includeau, in principal, propaganda.
Desemnat ca succesor al tatalui sau, el a preluat oficial fraiele puterii, la trei ani dupa moartea lui Kim Il-Sung in 1994.
Kim a fost acuzat de organizarea atacului care a ucis 17 sud-coreeni in Rangoon, Myanmar in 1983 si distrugerea unui avion al Coreea Airlines (KAL) in 1987 (115 morti), cu cateva luni inainte de Jocurile Olimpice de la Seul.
„Liderul iubit” stia foarte bine sa ridice miza in negocierile internationale, care au inceput in anul 2003, pentru a convinge Phenianul sa renunte la ambitiile sale atomice.
Kim a parasit, in mod regulat, discutiile cu sase tari (Coreea, China, Statele Unite ale Americii, Japonia, Rusia) si a sfidat comunitatea internationala prin efectuarea primului test nuclear, la 9 octombrie 2006.
EL a continuat programul de fabricare a armelor nucleare si a efectuat un al doilea test in mai 2009.In acest joc de poker, Kim Jong-Il stia ca arma suprema este abilitatea de negociere.