Sari direct la conținut

VIDEO Armata rusă se retrage din Herson. Moscova își regrupează trupele pe malul stâng al Niprului

HotNews.ro
Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și ministrul belarus al apărării Viktor Khrenin, Foto: Maksim Gucheck / Sputnik / Profimedia
Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și ministrul belarus al apărării Viktor Khrenin, Foto: Maksim Gucheck / Sputnik / Profimedia

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat miercuri retragerea trupelor rusești din regiunea Herson pe malul stâng al râului Nipru, abandonând capitala regională cu același nume, anunță TASSși celelalte agenții de presă din Rusia.

„Începeți cu retragerea trupelor și luați toate măsurile pentru a asigura transferul în siguranță al personalului, armelor și echipamentelor peste râul Nipru”, i-a ordonat Șoigu lui Serghei Surovikin, comandantul forțelor de invazie rusești, care a propus măsura.

„După o evaluare cuprinzătoare a situaţiei actuale, se propune ocuparea unor poziţii defensive de-a lungul malului stâng al râului Nipru. Înţeleg că aceasta este o decizie foarte dificilă”, i-a spus Surovkin ministrului rus al Apărării, potrivit Interfax.

Generalul i-a mai spus lui Șoigu că dacă Kievul va ataca barajul Hahovka, acest lucru ar duce la formarea unui flux de apă care va crea zone extinse de inundații și va duce la pierderi semnificative în rândul populației civile.

„Va exista o amenințare suplimentară la adresa populației civile și izolarea completă a grupului nostru de trupe de pe malul drept al Niprului. În aceste condiții, varianta cea mai potrivită este organizarea apărării de-a lungul liniei de barieră a râului Nipru”, a mai raportat Surovikin.

„Vom salva, cel mai important, viețile militarilor noștri și, în general, capacitatea de luptă a grupului de trupe, care este inutil să fie păstrat pe malul drept într-o zonă limitată. În plus, o parte din forțele și mijloacele ce vor fi eliberate vor fi folosite pentru operațiuni active, inclusiv ofensive în alte direcții din zona operațiunii”, a mai spus acesta.

Amintim că jurnaliștii de la site-ul rusesc independent Meduza notau în urmă cu o zi, citând surse apropiate de Kremlin, că salvarea vieților civililor și militarilor ruși va fi invocat drept motiv pentru ordonarea retragerii și că aceste indicații au fost deja transmise propagandiștilor de la Moscova.

De ce este importantă regiunea Herson pentru Rusia

Această regiune din sudul Ucrainei este o veritabilă „poartă” către Crimeea și oferă Moscovei o rută terestră către peninsula din Marea Neagră pe care a anexat-o ilegal în 2014.

Recucerirea unor zone întinse din Herson ar lăsa Rusia fără acest culoar terestru esențial și totodată ar aduce sistemele HIMARS primite de Ucraina din SUA mai aproape de Crimeea, o regiune pe care Moscova o consideră crucială pentru interesele sale.

Peninsula ucraineană, a cărei anexare Putin o privește ca o izbândă cheie a celor peste două decenii de când se află la putere, găzduiește o forță militară rusească uriașă și este sediul Flotei Mării Negre pe care Moscova o folosește pentru a proiecta forță în Marea Mediterană și Orientul Mijlociu.

Capitala regiunii, orașul care îi poartă numele, este de asemenea singura capitală regională pe care forțele rusești au reușit să o cucerească de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

Abandonarea sa reprezintă o lovitură simbolică pentru Kremlin și arată din nou că armata rusă nu are absolut nicio perspectivă de a cuceri orașele Nikolaev și Odesa, obiective strategice cheie pentru Moscova.

„Este clar că pierderea Hersonului și a capului de pod din Herson va avea consecințe pentru imaginea Rusiei și va fi privită în mod negativ în interiorul Rusiei”, afirma în luna octombrie analistul militar Oleksandr Musienko.

Rusia nu va mai avea acum o prezență militară pe malul drept al Niprului în nicio regiune din Ucraina, abandonarea pozițiilor ordonată miercuri de Șoigu lăsând expus flancul unităților din regiunea Zaporojie aflată la est de Herson.

Urmărește ultimele evoluții din a 259-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro