VIDEO Au fost ridicate primele segmente de tablier la Podul peste Dunăre de la Brăila
La podul peste Dunăre de la Brăila se lucrează în aceste zile la montarea primelor elemente ale tablierului metalic suspendat. Primele două segmente au fost ridicate și prinse de tiranții care coboară dinspre cele două cabluri masive ale podului.
„Au fost montate primele două segmente ale tablierului din zona centrală a Podului suspendat de la Brăila! Încă 38 de segmente din zona centrală a tablierului vor fi montate cu o frecvență medie de două piese pe zi”, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Operațiunea este foarte importantă deoarece în cazul în care nu este respectată ordinea de montare există riscul fracturării pilonilor podului! Alte 10 segmente de tablier (câte 5 pe fiecare mal) sunt deja în șantier și urmează să fie montate în zona pilonilor, după ce vor fi asamblate la sol în blocuri compacte”, a spus Grindeanu.
Podul de la Brăila: Primele segmente de tablier au fost montate / În total vor fi 86
Potrivit ministrului toate cele 86 de segmente ale tablierului metalic urmează să fie asamblate până la începutul lunii iunie, anul acesta.
În total vor fi 86 de segmente de tablier metalic ce vor fi montate la Pod și care vor forma structura suprafeței de rulare. Fiecare segment al tablierului metalic are o greutate medie de 250 de tone.
Segmentele de tablier metalic au fost realizate la șantierul naval VARD Brăila, iar constructorii țintesc să ridice și să sudeze câte două astfel de segmente pe zi.
În paralel cu lucrurile la pod, Asocierea italo-niponă Astaldi – IHI Infrastructure System lucrează din zor și la drumurile de acces fără de care nu se va putea deschide circulația, chiar dacă ar fi gata Podul propriu-zis la finalul anului.
Vezi și:
Podul de la Brăila – „Golden Gate-ul” de peste Dunăre
Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri. Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri.
„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, notează Compania de Drumuri.
Cele două turnuri ale Podului ating o înălțime de 192 metri și sunt practic cele mai înalte construcții din România (dincolo de coșuri de fum sau antene).
Lungimea totală a drumurilor (inclusiv podul) este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila – Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin, în lungime de 4,328 km.
- Drumul principal Brăila – Jijila. Va avea o lungime de 19,095 Km si va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens, benzi de încadrare, acostamente, zona mediană și zona de parapete.
- Drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin. Cu o lungime de 4,328 km, acest drum va fi prevăzut cu o bandă de circulație pe sens. Drumul de legătură urmează să pornească de la km 7+940 al drumului principal (Brăila- Jijila) si se va intersecta cu DN22 Smârdan-Măcin.
Click pe planuri pentru a le deschide mai mare, într-o fereastră separată:
–-
Podul peste Dunăre de la Brăila
Lungime: Pod + Drum Brăila – Jijila (19 Km) , Drum legătură DN22 Smârdan Măcin (4,3 km)
Valoare: 1,99 mld lei (fără TVA)
Constructor: Astaldi (Italia) – IHI Infrastructure System (Japonia)
Contract semnat: 15.01.2018
Lucrări începute: decembrie 2018
Termen finalizare: 2022 (pentru pod), 2023 (pentru drumuri)
Stadiu (martie 2022): 58%