Sari direct la conținut

VIDEO Au fost sau nu OZN-uri? Un cercetător român explică, pe scurt, controversa baloanelor doborâte de americani și canadieni

HotNews.ro
Balon de spionaj chinez, Foto: Chase DOAK / AFP / Profimedia
Balon de spionaj chinez, Foto: Chase DOAK / AFP / Profimedia

Nu mai puțin de patru obiecte aeriene au fost doborâte de aviația militară americană în spațiul aerian al Canadei și Statelor Unite ale Americii. Dacă în cazul primului obiect, doborât de un avion de vânătoare deasupra Alaskăi, exista confirmarea că este un balon chinezesc, unul monitorizat încă de la momentul lansării din China, despre celelalte trei nu s-a mai putut spune cu exactitate același lucru.

Autoritățile de la Washington s-au mulțumit să le declare, cel puțin până la finalizarea anchetei, „obiecte zburătoare neidentificate”. Termenul nu este unul fals, la urma urmei chiar asta sunt, niște obiecte care nu au fost (încă) identificate. Numai că exprimarea a declanșat o veritabilă isterie la nivel internațional, iar de aici și până la informații privind dovezi ale existenței unei civilizații extraterestre care „spiona” Terra, nu a mai fost decât un pas.

Ba mai mult, ipotezele conspiraționiste au început să curgă pe rețelele de socializare, asociind prezența acelor „obiecte zburătoare neidentificate” cu tot felul de cataclisme și alte minuni.

În acest scop l-am invitat la o discuție pe fizicianul și cercetătorul științific de la Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică din Cluj-Napoca, Claudiu Tănăselia. Tocmai pentru a încerca să răspundem câtorva întrebări legate de evenimentele recente și de adevărata psihoză creată în jurul acestor „obiecte zburătoare neidentificate”. Ce a avut acesta de spus despre tot ceea ce s-a întâmplat în spațiul aerian american, dar și ulterior în mass-media, vă invităm să urmăriți accesând materialul video.

Principalele idei discutate:

  • NASA nu are nicio legătură cu aceste evenimente, iar cei de la Departamentul de Apărare au comunicat bine acum ceea ce s-a întâmplat. Isteria care s-a creat cred că e și din cauza faptului că primul balon, cel care a venit se pare din China, a fost doborât de unul dintre cele mai performante avioane de vânătoare. Practic, un avion care a costat câteva miliarde de dolari a folosit o rachetă pentru a sparge un balon.
  • Obiectele aeriene în cauză au fost numite OZN-uri pe bună dreptate. Pentru că OZN înseamnă obiect zburător neidentificat și un obiect de genul acesta, despre care nu știm al cui este, îndeplinește toate condițiile astea? Este un obiect? Da! Este un obiect care zboară și nu este încă identificat, deci este un OZN. Evident că dacă spunem cuvântul OZN automat ne gândim la marțieni, farfurii zburătoare eficientizate, extraterestre. Dar nu e cazul aici.
  • Armata Statelor Unite nu se simte confortabil să facă publice imaginile, care sunt luate de un avion de vânătoare ultre performant. De asta nu avem imagini clare cu obiectele doborâte. Nu înseamnă că imaginile nu există. Există, doar că nu sunt publice deocamdată. Probabil că vor fi alterate într-un viitor apropiat, astfel încât să poată fi făcute publice. Se știe ce sunt aceste obiecte, se știe originea lor. Cred că a fost mai degrabă o reinterpretare a cuvintelor acelui reprezentant de presă care a spus: lăsați-ne să studiem toate variantele!
  • Avem în față, cu ocazia asta, un exemplu clar de cauzalitate și corelație. Așa cum s-a întâmplat în România. Da, dacă vezi un balon și după aia se întâmplă un cutremur, e clar din cauza balonului, după cum am avut diferite interpretări legate de prezumptivul balon de deasupra Gorjului și cele două cutremure de peste cinci grade de acolo. Aici, mai degrabă, e vorba de o fractură logică între cauzalitate și corelații.
  • În timpul vieții noastre o să avem confirmarea că nu suntem singura formă de viață din sistemul nostru solar. Doar că nu va fi așa cum se așteaptă mulți. Ar putea fi doar o urmă a unei forme de viață dispărute. Dar și asta va fi probabil similar cu a întâlni o altă formă de viață.
  • Important este să nu ne panicăm. Orice s-ar întâmpla, trebuie să găsim o explicație rațională, să nu distribuim o informație falsă, și să ne gândim de două ori înainte de a trage o concluzie.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro