VIDEO Audieri pentru puterea și banii din ASF: Gabriel Grădinescu, bancher din Vrancea, a fost avizat vicepreședinte responsabil cu piața de capital
Șase din cei opt candidați au fost audiați azi, de la ora 10:00, în Parlament pentru preluarea funcției de vicepreședinte ASF, responsabil de piața de capital. Acest post a rămas vacant, în condițiile în care deputatul PSD Marius Bota a demisionat imediat după validarea sa în funcție. Mizele pentru obținerea acestei funcții sunt veniturile lunare nete care depășesc 13.000 de euro și controlul asupra pieței de capital unde activele depășesc 10 miliarde de euro.
În urma audierilor și a voturilor exprimate, Gabriel Grădinescu, un bancher cu experiență de 26 de ani în Bancpost și Raiffeisen din Focșani, Vrancea, a fost avizat marți cu 28 de voturi „pentru”, 20 voturi ‘împotriva’ și o ‘abținere’ în funcția de vicepreședinte ASF responsabil cu piața de capital.
- VIDEO Ce dificultăți a avut Gabriel Grădinescu în a răspunde întrebărilor adresate de parlamentarii Opoziției:
Voturile pentru fiecare candidat în parte, în ordinea audierilor:
1. Constantinoiu Vicențiu: 12 voturi ‘pentru’ / 23 voturi ‘împotrivă’ / 9 abțineri
2. Grădinescu Gabriel: 28 de voturi ‘pentru’ / 20 de voturi împotrivă / 1 abținere (Varujan Vosganian a votat ‘pentru’ precizând că a fost coleg de liceu cu Gabriel Grădinescu)
3. Mantaș Cătălin: 0 voturi ‘pentru’ / 30 de voturi ‘împotrivă’ / 20 de abțineri
4. Mitroi Adrian: 12 voturi ‘pentru’ / 16 voturi ‘împotrivă’ / 15 abțineri
5. Sava Claudia Cătălina: 20 de voturi ‘pentru’ / 20 de voturi ‘împotrivă’ / 6 abțineri
6. Țara Ioan Gheorghe: 1 vot ‘pentru’ / 14 voturi împotrivă / 23 de abțineri
HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele evenimente și rezultatul votului:
- 11:15 În urma voturilor, Parlamentarii l-au avizat pe Gabriel Grădinescu pentru funcția de vicepreședinte ASF responsabil cu piața de capital, cu 28 de voturi „pentru” și 20 voturi ‘împotriva. Acesta va trebui validat acum în Plenul Parlamentului.
- 11:00 Audierea celorlalți candidați a mers pe repede înainte. Doi din cei opt candidați care și-au depus candidaturile pentru funcția de vicepreședinte ASF, respectiv Mircea Oancea (fost director general al fostei Comisii de Supraveghere a Sistemului de pensii Private – CSSPP) și Andrei Stamatian (prim-vicepreședinte CEC Bank), nu au fost prezenți la audieri.
- 10:40 Claudiu Năsui (USR) l-a întrebat pe Grădinescu „ce este factorul Beta într-un portofoliu?” Grădinescu nu a știut răspunsul. Atunci alpha? A insistat Năsui? Grădinescu nu a răspuns. Florin Cîțu l-a întrebat care sunt diferențele între statutul de piață emergentă și statutul de piață de frontieră. Grădinescu a răspuns doar că „piața emergentă este o piață în dezvoltare.”
- 10:35 Moment inedit la audierea lui Gabriel Grădinescu, bancher cu experiență de peste 26 de ani în Bancpost și Raiffeisen din Focșani, Vrancea. La momentul întrebărilor, un deputat al Coaliției PSD-ALDE i-a cerut să răspundă la întrebarea: Ce este un acționar semnificativ? Din partea Opoziției s-a auzit un ‘Oh, my God!’ și râsete, iar un deputat liberal a spus: „Știm că jocurile și voturile sunt făcute ca să iasă domnul Grădinescu, dar nu vă bateți joc!”
- 10:30 Gabriel Grădinescu, la audieri: Acesta a început să citească din CV despre cei 26 de ani de experiență bancară în Raiffeisen și Bancpost din Focșani, Vrancea. Acesta a fost întrerupt de Daniel Zamfir care i-a spus că CV-ul l-au citit și senatorii și deputații și că se așteaptă la proiecte. Acesta a spus că experiența sa bancară este un punct forte.
- 10:25 Vicențiu Constantinoiu, la audieri: Lucrez în ASF de 17 ani. Ca proiecte amintesc că BVB a dezvoltat un parteneriat cu London Stock Exchange care din păcate nu s-a finalizat. Cred ca ar trebui reluat acest proiect, pe fondul Brexit-ului, cu efect în aducerea de investitori în Romania. Sunt de părere că ASF poate avea un rol important in acest sens.
- 10:20 Liberalii au cerut ca votul pentru fiecare dintre cei 8 candidați să fie secret, propunere respinsă cu 23 voturi împotrivă și 18 pentru.
- 10:15 Președintele ședinței anunță că pentru acest post au fost de fapt nouă candidaturi. Radu Toia și-a înregistrat însă candidatura în data de 3 decembrie, în condițiile în care data limită a fost 28 noiembrie, drept pentru care candidatura sa a fost respinsă.
Înainte de audieri, HotNews.ro l-a întrebat pe Gabriel Grădinescu cum comentează zvonurile că ar fi susținut pentru acestă funcție în ASF de către Marian Oprișan, președintele Consiliului județean Vrancea și vicepreședinte PSD. „Spuse!”, a răspuns scurt, Grădinescu.