VIDEO AUR vrea să demită doi miniștri și să schimbe regulamentul Camerei Deputaților / Critici la Predoiu, după arestarea lui Bogdan Peșchir

Parlamentarii AUR au anunțat, luni, că ies din greva pe care au început-o pe 12 martie. De asemenea, formațiunea condusă de George Simion a transmis că va depune o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne Cătălin Predoiu, după arestarea preventivă în dosarul de corupere a alegătorilor a lui Bogdan Peșchir, și o moțiune împotriva ministrului Energiei.
În cele două săptămâni de grevă, deși au încasat diurna de parlamentar, parlamentarii AUR au fost prezenți în Parlament, au avut activități la grupurile parlamentare, dar nu au intrat la ședințele de plen sau ale comisiilor de specialitate.
De acum, senatorii și deputații Alianței pentru Unirea Românilor vor purta în continuare banderole albe pe braț, în semn de protest.
„A fost un semnal de alarmă pe care am vrut să îl tragem cu privire la abuzurile antidemocratice, anticonstituționale ce s-au derulat, ce se derulează în legătură cu alegerile prezidențiale. Nu putem trece foarte ușor peste faptul că sunt candidați care nu au dreptul să participe în alegeri, deși, împotriva lor nu am văzut nicio dovadă”, a declarat Enache.
Moțiuni simple împotriva miniștrilor Predoiu și Burduja
Mihai Enache, liderul deputaților AUR, a anunțat că vor depune o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne Cătălin Predoiu.
„Prin activitatea sa, girează o intimidare a populației. Ce am văzut zilele trecute, cu anumiți influenceri de pe TikTok sau de pe alte rețele sociale sociale, care au fost ridicați de acasă, care au fost umiliți în public, cum a fost cazul lui Bogdan Peșchir, este o formă de intimidare a cetățenilor și a alegătorilor”, a motivat Mihai Enache.
Bogdan Peșchir a fost arestat preventiv în dosarul de corupere a alegătorilor în campania electorală de anul trecut, în favoarea lui Călin Georgescu.
Senatorul Petrișor Puiu, membru în comisia de Energie, anunță, la rândul său că va depune o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
Peiu spune că Burduja a continuat politici „incompetente și lipsite de viziune care a lipsit țara de o producție suficientă de energie electrică”.
Indemnizație redusă la jumătate pentru parlamentarii absenți
Mihai Enache anunță și un Proiect de Hotărâre care să modifice regulamentul de funcționare a Camerei Deputaților.
„Vrem să eliminăm un abuz pe care îl practică coaliția de guvernare prin funcționarea coaliției prin votul pe tabletă. A fost o modificare în timpul pandemiei de Covid prin care s-a permis derularea de ședințe și de vot în format hibrid. Folosind un artificiu din regulament, coaliția de guvernare își trece proiectele si noi nu știm cine votează pe acele tablete”, spune Enache.
Propunerea de modificare a regulamentului presupune ca votul electronic să fie permis doar dacă parlamentarul, din motive medicale, nu poate veni în Parlament sau în situația în care deputații sunt plecați in deplasări oficiale.
În plus, AUR propune și sancțiuni mai mari pentru parlamentarii absenți. Mai exact, e vorba de o sancțiune de 50% din indemnizația pe toată durata mandatului pentru parlamentarii care au mai mult de 10% din numărul total al ședințelor dintr-un an.
Mâine va avea loc o ședință a plenurilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului în care va fi discutată o altă modificare a regulamentului deputaților.
Propunerea care intră mâine pe ordinea de zi prevede că, dacă un parlamentar nu participă la nicio activitate în sediul Camerei Deputaților sau Senatului, conform programului aprobat, va fi considerat absent nemotivat și i se va reține 5% din indemnizația brută lunară, exceptând cazurile în care absența este justificată.