Sari direct la conținut

VIDEO Australia: Confruntări violente între poliție și muncitori din construcții care protestau față de vaccinarea obligatorie și închiderea șantierelor

HotNews.ro
Protest al constructorilor in Melbourne, Foto: Con Chronis / AFP / Profimedia
Protest al constructorilor in Melbourne, Foto: Con Chronis / AFP / Profimedia

Poliţia antirevoltă din Melbourne, oraş situat în sud-estul Australiei, a făcut uz de gaze lacrimogene şi de gloanţe de cauciuc pentru a dispersa o violentă manifestaţie a oponenţilor vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 pentru muncitorii din construcţii, în timp ce cea mai mare parte a şantierelor din oraş au fost închise brusc, relatează AFP și Agerpres.

Cel puţin trei poliţişti au fost răniţi şi peste 40 de persoane reţinute, potrivit lui Shane Patton, şeful poliţiei statului Victoria, al cărui capitală este Melbourne. Circa 500 de poliţişti fuseseră desfăşuraţi. Mai mulţi jurnalişti au fost agresaţi în cursul confruntării.

Peste 1.000 de manifestanţi echipaţi în ţinută de şantier au invadat centrul celui de-al doilea mare oraş australian, lansând rachete de semnalizare, aruncând sticle şi atacând maşini ale poliţiei în timp ce scandau sloganuri împotriva vaccinării şi carantinei.

Oponenţii vaccinării obligatorii a muncitorilor în construcţii s-au confruntat cu poliţia fără să ţină seama de apelurile lansate prin megafoane care îi invitau să părăsească zona.

Este a doua manifestaţie de acest gen în ultimele două zile la Melbourne, după cea la care au participat luni circa 100 de muncitori de pe şantierele de construcţie, care au spart geamuri în centrul oraşului. La jumătatea lunii septembrie, peste 200 de arestări au fost efectuate şi unii poliţişti au fost răniţi în cursul confruntărilor violente cu manifestanţi care se opun carantinării.

Melbourne este în carantină strictă de şapte săptămâni, într-o încercare a autorităţilor de a stopa extinderea rapidă a variantei Delta a coronavirusului. Dar focare de contaminare au fost identificate pe şantierele de construcţii unde respectarea regulilor este mai relaxată, potrivit autorităţilor.

Acestea au decis marţi să închidă aproape toate şantierele de construcţii din oraş pentru două săptămâni din cauza nerespectării reglementărilor anti-COVID de către muncitorii care lucrează acolo şi după manifestaţii de protest împotriva noilor reguli mai stricte.

„Am fost clari: dacă nu respectaţi regulile, nu vom ezita să luăm măsuri”, a afirmat Tim Pallas, ministrul relaţiilor industriale din statul Victoria, anunţând decizia autorităţilor de a închide şantierele.

Închiderea administrativă a şantierelor trimite zeci de mii de muncitori în şomaj tehnic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro