Sari direct la conținut

VIDEO Bashar al-Assad s-a întors pe scena diplomatică arabă după mai bine de un deceniu de izolare

HotNews.ro
​Bashar al-Assad, Foto: AFP / AFP / Profimedia
​Bashar al-Assad, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Preşedintele sirian Bashar al-Assad şi-a exprimat vineri speranţa că summitul anual al Ligii Arabe în Arabia Saudită, la care a participat pentru prima dată după peste un deceniu, va marca începutul unei „noi faze” de solidaritate şi acţiune arabă comună, scrie Agerpres.

„Sper că va marca începutul unei noi faze în acţiunea arabă comună în favoarea solidarităţii, păcii în regiune, dezvoltării şi prosperităţii, în locul războiului şi distrugerilor”, a declarat preşedintele sirian în discursul său din faţa omologilor arabi.

Preşedintele sirian, exclus din Liga Arabă la sfârşitul lui 2011, s-a întors vineri pe scena diplomatică arabă după ani de izolare din cauza reprimării revoltei din ţara sa care a degenerat în război civil.

„Suntem fericiţi să-l primim pe preşedintele Bashar al-Assad”, a declarat prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, în deschiderea summitului.

Cum a fost primit Assad

La sosirea sa la ceremonia de deschidere, Bashar al-Assad şi-a strâns mâna cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi. Mai devreme în cursul zilei, el s-a întâlnit cu preşedintele tunisian Kais Saied, care şi-a exprimat satisfacţia în privinţa „eşecului complotului care viza fragmentarea şi divizarea” Siriei.

El a avut de asemenea discuţii cu vicepreşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mansour bin Zayed, a cărui ţară a restabilit legăturile cu Siria în 2018 şi a fost foarte activă în reintegrarea Damascului în Liga Arabă.

Nu toate statele arabe par să fi privit însă cu ochi buni revenirea lui Bashar al-Assad pe scena diplomatică arabă.

Emirul din Qatar Tamim bin Hamad al-Thani nu a avut nicio întâlnire bilaterală şi nu a susţinut niciun discurs la summitul de la Jeddah, considerându-şi deplasarea o simplă „vizită de curtuoazie”, relatează Reuters citând un oficial arab.

Emirul din Qatar a plecat de la summit înainte ca preşedintele sirian să ia cuvântul, a mai precizat oficialul citat.

Schimbările din regiune

Bashar al-Assad a beneficiat de o schimbare de atitudine după seismul din 6 februarie, care a provocat mii de morţi în Turcia şi Siria şi a suscitat un elan de solidaritate internaţională.

El a profitat de asemenea de schimbările regionale, în special de încălzirea între Riad, un stat de calibru în lumea arabă, şi Teheran, unul din principalii aliaţi ai regimului sirian.

În discursul său, el a subliniat că summitul se desfăşoară „într-o lume instabilă”, dar a estimat că „apropierile arabo-arabe şi arabo-regionale” reprezintă o „speranţă”.

El a făcut apel la „interzicerea ingerinţelor străine” în afacerile ţărilor arabe, dând asigurări că Siria este ataşată „apartenenţei sale arabe”.

Războiul din Siria a devastat ţara şi s-a soldat cu jumătate de milion de morţi şi milioane de refugiaţi şi strămutaţi în statul în care zone întinse scapă în continuare controlului regimului.

Mai multe puteri străine sunt implicate în conflict, Iranul şi Rusia susţinând regimul sirian, în timp ce Turcia şi SUA menţin o prezenţă în zone care nu se află sub controlul autorităţilor de la Damasc.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro