VIDEO BNR a lansat un DVD pentru elevii care invata in scoala "Educatie financiara". Mugur Isarescu: Cultura financiar-bancara incepe de la varsta frageda
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a lansat marti, 26 noiembrie, un DVD destinat elevilor din ciclul primar si gimnazial care poate fi folosit la orele de „Educatie financiara”. Suportul educational cuprinde scurte filmulete despre Istoria banilor, Viata bancnotelor si Elemente de siguranta ale acestora. Lansarea a avut loc odata cu incheierea unui protocol de cooperare intre BNR si MEN, semnat de guvernatorul Mugur Isarescu, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si ministrul delegat pentru invatamant superior, Mihnea Costoiu. „Vrem ca educatia financiara sa nu ramana doar la nivelul elitelor, ci sa se raspandeasca la nivelul maselor, al cetatenilor de maine ai Romaniei”, a declarat Mugur Isarescu.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Ministerul Educatiei Nationale (MEN) au incheiat marti, 26 noiembrie, un protocol de cooperare. Documentul stabileste principiile de colaborare dintre cele doua institutii in urmatorii 4 ani si se refera la proiectele educationale organizate in parteneriat de catre cele doua institutii, la scara nationala, atat la nivel preuniversitar, cat si pentru invatamantul superior si cercetare.
Cu aceasta ocazie, BNR a lansat si un DVD care le prezinta elevilor de 9-11 sau 12-15 ani trei filmulete despre „Istoria Banilor”, „Viata bancnotelor” si „Elemente de siguranta ale bancnotelor”, precum si un tur virtual al Bancii Nationale a Romaniei. Videoclipurile sunt avizate de Ministerul Educatiei si pot fi folosite de profesori la clasa, in cadrul materiei optionale „Educatie financiara” la care s-au inscris peste 10.500 de copii.
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat in cadrul evenimentului ca „vrem ca educatia financiara sa nu ramana doar la nivelul elitelor, ci sa se raspandeasca la nivelul maselor, a cetatenilor de maine ai Romaniei„. Oficialul a precizat ca intr-un clasament al Bancii Mondiale, Romania se afla din punct de vedere al educatiei financiare pe locul 31, pe o scara intre 0 si 100. Suntem „inca sub medie, ceea ce ne da de gandit si se reflecta in calitatea dialogului cu institutiile financiare si in capacitatea acestei institutii de a promova o politica monetara corecta„, a declarat Isarescu.
Guvernatorul a sustinut ca „a face politica monetara cu un public needucat este dificil. Politica monetara se propaga mult mai usor daca publicul e educat„.
„Cultura financiar-bancara incepe de la varsta frageda. Daca nu inveti copilul despre valoarea banului si despre functiile banului intr-o maniera care sa ii intre in sange, vei suferi cand vei incerca sa promovezi de la nivelul institutiei noastre o politica monetara uneori greu de inteles si pentru specialisti„, a adaugat Mugur Isarescu.
Acesta a explicat ca „protocolul semnat astazi in prezenta ministrului Educatiei si a membrilor Consiliului de Administratie al BNR consolideaza un parteneriat inceput acum mai bine de 3 ani. In plus, creeaza premisele dezvoltarii unor proiecte in domeniul educatiei financiare. Scopul il reprezinta cooperarea dintre institutiile noastre in vederea insusirii, dezvoltarii unor elemente ale educatiei financiare la nivelul invatamantului preuniversitar si prin intermediul unor proiecte initiate si finantate de BNR„.
„Beneficiarii proiectului apar prin intermediul disciplinei optionale Educatia financiara„, alaturi de alte proiecte pe care BNR le deruleaza in zona cercetarii sau a invatamantului superior.
Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat in cadrul evenimentului ca „eforturile BNR pe zona de educatie financiara sunt mai vechi si au capatat o forma structurata in ultimii ani. Am ajuns sa avem zeci de mii de beneficiari, fie elevi din primar – deja sunt 10.000 de beneficiari, sau absolventi de liceu, de universitate sau cercetarile stiintifice prezentate. E un proiect care suntem convinsi ca o sa creasca mai departe„.
Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, a afirmat ca este „extrem de important ca putinele institutii de prestigiu din Romania care au autoritate, care sunt recunoscute in societate sa se implice in educarea societatii in general„.
„Am pierdut in acesti 20 de ani o scara a valorilor. Acest lucru se construieste greu, nu in 3 ani, am tot discutat cu domnul guvernator si este important ca BNR a acceptat sa intre cu adevarat in interiorul sistemului si sa sprijine procesul educational„, a precizat Costoiu.
Educatie financiara la clasa a III-a – Disciplina optionala la care s-au inscris deja 10.500 de elevi
In luna august, Ministerul Educatiei a aprobat programa scolara pentru materia optionala „Educatie financiara”. Programa a fost realizata in colaborare cu serviciul de educatie al Bancii Nationale Romane, care a pilotat cursurile pentru aceasta disciplina in mai multe unitati scolare, inca din anul 2010-2011, anunta atunci MEN.
„Educatie financiara” este proiectata pentru 1 ora pe saptamana si poate fi studiata fie pe durata unui singur an scolar (clasa a III-a sau a IV-a), fie pe durata a doi ani scolari.
Ligia Georgescu Golosoiu, consilier BNR, doctor in economie si coordonator al grupului de lucru al Bancii care a realizat programa scolara Educatie Financiara, a declarat la finalul verii pentru HotNews.ro ca invatatorii au la dispozitie, gratuit, un ghid al invatatorului, care cuprinde planificarea orelor pentru 1 sau 2 ani de predare a acestei materii, fise de evaluare specifice invatatorilor, precum si un CD cu lectiile predate care foloseste ca animatie personaje din manualul pentru elevi si care poate fi utilizat si la clasa.
Manualele sunt gratuite, iar disciplina a fost aleasa de 10.500 de parinti pentru elevii lor, a precizat Golosoiu.
„Urmarim sa formam un viitor consumator de produse si servicii bancare informat, care sa nu mai ajunga la banca sa intrebe ce este un cont, si in acelasi timp un potential economist care sa lucreze in banca respectiva. De unde stim ca nu din aceste clase care invata inclusiv despre intreprinzatori celebri, care au reusit in cariera lor prin munca si educatie, se vor ridica varfurile de care avem nevoie? Copiii trebuie sa cunoasca notiunile, si nu doar elevii din marile orase”, sustine Ligia Georgescu Golosoiu.
Citeste si: