Sari direct la conținut

VIDEO Bolnavii de cancer stau la cozi de zeci de metri pentru tratament: Sunt cei mai expuși infectării cu coronavirus. Ce face statul român e crimă colectivă

HotNews.ro
Bolnavi de cancer la coada, Foto: Captura video
Bolnavi de cancer la coada, Foto: Captura video

Bolnavii de cancer din Cluj stau la cozi de zeci de metri, în frig, luni dimineață, pentru a își primi tratamentul care îi ține în viață. „În plină criză Covid 19 acești bolnavi sunt cei mai expuși infectării. Ce face statul român acum cu acești bolnavi se numește crimă colectivă”, atrage atenția deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, care a făcut publice imaginile.

În fața Institutului Oncologic Ion Chiricuță din Cluj-Napoca este coadă de zeci de metri la care stau pacienții, în frig și ninsoare, arată imaginile făcute publice de deputatul Emanuel Ungureanu.

„Am urlat zile în șir la Guvern să permită emiterea rețetelor on line pentru pacienții cu cancer, să desființeze temporar mizeria numită card de sănătate, să valideze consultații telefonice și servicii de telemedicină. Ori nu le pasă, ori sunt incompetenți sau mai degrabă ambele. Imaginile acestea mi-au sfâșiat inima”, adaugă Emanuel Ungureanu.

„Soluții pentru evitarea acestor aglomerări și umilirea pacienților sunt, le-am propus Casei de Asigurări de Sănătate încă de acum 7 zile, le reiau”, spune Emanuel Ungureanu.

Propunerile lui Emanuel Ungureanu pentru Casa de Asigurări pentru pacienții oncologici în contextul COVID 19:

  • eliberarea de către casele de Asigurari a documentelor pentru pacienții oncologici in format electronic ( Adeverințe, de asigurat, etc)
  • eliberarea online a rețetelor pentru terapiile orale care nu necesita examinări ( imagistice, laborator, etc) de evaluarea a răspunsului la tratament, fără Cardul de sănătate ( prin verificarea calității de asigurat in PIAS) sau pe baza adeverinței de asigurat in situațiile când PIAS nu funcționează.
  • acest tip de serviciu trebuie însoțit de documentarea unei discuții cu pacientul, telefonic sau pe Skype, FaceTime, etc, din care sa reiasă ca pacientul poate continua tratamentul!
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro