VIDEO Căștile Apple Vision Pro de 3.500 de dolari ajung la clienți. Ce le-a plăcut și nu le-a plăcut primilor oameni care le-au testat
Vineri ajung la clienți primele căști de realitate virtuală Apple Vision Pro. Este unul dintre cele mai scumpe și îndrăznețe produse din istoria Apple, un produs ieșit din comun, dar și cu multe minusuri, cel mai mare fiind prețul. Rar un produs a fost atât de mult lăudat, dar și criticat de oamenii care l-au încercat. Plus că nu este clar la ce sunt foarte bune aceste căști.
De mai mult de patru ani lucrează Apple la căștile de realitate virtuală, le-a prezentat în iunie 2023, iar acum au început livrările, dar nu va fi coadă la magazine, fiindcă Vision Pro costă cât 3-4 iPhone-uri și are accesorii care pot duce prețul total și la peste 5.500 de dolari (spre exemplu o baterie de rezervă este 200 de dolari).
Nu strică o baterie de rezervă, fiindcă autonomia bateriei incluse în set este cam de două ore. Memoria suplimentară pentru video-urile 3D costă 400 de dolari, iar o husă costă 200 de dolari.
Estimările analiștilor sunt că Apple va vinde în primul an câteva sute de mii de exemplare. iPhone își va găsi peste 220 milioane de clienți.
Ce le-a plăcut americanilor care au testat mai mult timp Vision Pro. Ecranul este grozav, merg bine funcțiile de hand tracking și eye tracking, toate aplicațiile funcționează bine cu ecosistemul Apple și este ușor să „navighezi” cu sistemul de „ferestre” gândit de companie.
La minusuri, cel mai mare și des menționat este prețul exorbitant. Dar, evident, că sunt și altele: mai este de lucru la interfață, sunt puține aplicații compatibile, iar bateria este externă, atașată de un cablu.
Apple nu a pronunțat în prezentările Vision Pro cuvântul „metavers”, care este strâns legat de Facebook companie care s-a rebranduit „Meta” pentru a indica fără îndoială direcția în care merge. Cei de la Apple nu prea au pronunțat nici „virtual reality”, ci au vorbit despre „spatial computing”, ideea fiind de a completa realitatea din jur, nu de a-i duce pe useri într-un univers cu totul nou și izolat de realitate.
Ce înseamnă „spatial computer”? Datele digitale se combină cu realitatea din jur pentru a te ajuta să faci diverse lucruri sau să te distrezi. Sunt oferite și câteva exemple de aplicații: vezi prin Vision Pro un tutorial despre cum să asamblezi un dulap sau vezi cum se prepară un anumit fel de mâncare, iar tu poți face în realitate aceste lucruri, urmând instrucțiunile.
„Spatial computing” înseamnă realitate augmentată, adică suprapunerea unor elemente grafice peste realitatea din jur, când porți căștile Vision Pro. AR, augmented reality, este un concept despre care s-a vorbit mult în ultimii 10 ani și destul de puțină lume este interesată de gadget-uri AR. „Spatial computing” sună nou, „proaspăt”, iar Apple spune că Vision Pro este într-o altă ligă.
Este sigur că nu vor fi volume mari de vânzări, iar o întrebare va fi dacă mulți dezvoltatori vor dori să creeze aplicații pentru un terminal atât de scump (și cu vânzări care nu au cum să fie mari la numărul de unități). Deja se știe că o bună parte dintre aplicațiile populare nu vor avea, prea curând, varianta pentru Vision Pro.
Cei de la Apple au insistat pe faptul că cei care vor folosi căștile nu vor fi izolați într-o realitate virtuală, ci se vor afla mereu în legătură cu realitatea….reală din jurul lor și vor putea vedea imediat când o persoană se apropie de ei în timp ce folosesc aplicațiile. Mai mult, cei din jur pot vedea și ochii celui care folosește casca Vision Pro.
Însă în câteva review-uri jurnaliștii au scris că te simți singur dacă stai prea mult în „universul” Vision Pro, fiindcă totuși nu prea ai cu cine interacționa. Pot fi făcute convorbiri video pe FaceTime cu alți posesori de Vision Pro, dar sigur nu vor fi mai mulți. Uneori, căștile pot fi neplăcute, dacă le ții la ochi mai mult de o oră.
Concluzia care se desprinde este că Apple a creat cel mai bun terminal din categorie, fiind comod și cu imagini de super-calitate. Dar este un produs de super-nișă.
Comparațiile sunt cu un computer pe care îl ai pe față („computer on your face”) sau cu un televizor uriaș de super-calitate spre care privești.
Pentru Apple lansarea Vision Pro reprezintă un risc calculat, dar și dacă vânzările vor fi extrem de slabe, nu va fi un dezastru pentru o companie care obține din iPhone peste jumătate din cifra de afaceri. Viitorul Apple nu va fi afectat nici dacă se vor vinde doar câteva mii de căști VR în următorii ani.