VIDEO Cătălin Cîrstoiu critică legea după care un manager nu are voie să presteze și la stat și la privat: „Are nuanțe de neconstituționalitate”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a susținut din nou, miercuri seară, că nu este în stare de incompatibilitate, că nu este în nicio relație contractuală cu clinica Anemona deținută de soția sa și că nu a încasat niciun ban de acolo. El a admis, la B1TV, că a consultat pacienți la clinica privată, spunând însă că a făcut-o la solicitarea medicilor de acolo, fără a fi plătit: „Până la urmă, nu am omorât pe nimeni, am respectat jurământul lui Hipocrate”. Amintim că HotNews.ro a scris că în timp ce era manager la Spitalul Universitar de Urgență București Cîrstoiu a continuat să ofere consultații la clinica privată deținută de soția sa.
- „Eu sunt candidatul acestei coaliții PSD-PNL, care vrea să aducă stabilitate în București, care a adus stabilitate în țară”
Medicul a atacat miercuri seară legislația și a spus că el nu a dat consultații la clinica soției, ci ”doar mi-am ajutat colegii și pacienții”: „Dacă nu-i ajutam pe pacienți, încălcam jurământul lui Hipocrate”.
Cătălin Cîrstoiu a făcut aceste declarații miercuri seară, la B1TV, unde a spus că vrea să lămurească acuzațiile privind incompatibilitatea sa, susținând că nu este incompatibil, că este vorba despre „mizerii” apărute în spațiul public și că tot ce a făcut a fost să îi ajute pe pacienții care i-au cerut-o sau pe colegii săi medici de la clinică, care i-au solicitat expertiza.
El a criticat legea conform căreia un manager nu are voie să presteze și la stat și la privat, spunând că „are nuanțe de neconstituționalitate” și că a creat haos în sistem și i-a împiedicat pe unii medici manageri să-și facă datoria.
Medicul Cîrstoiu a spus că are tot sprijinul coalției, că PSD și PNL îl susțin în continuare în cursa pentru Primăria Capitalei și că nu intenționează să se retragă.
Despre conferința de presă pe care liderii Coaliției i-au cerut să o organizeze pentru a lămuri acuzațiile lansate la adresa sa, Cîrstoiu a spus că aceasta va avea loc săptămâna viitoare, după ce luni își va depune candidatura la Biroul Electoral Central.
Principalele declarații ale dr. Cîrstoiu:
„Realitatea zilei e că sunt candidatul alianței. Nu îmi pun problema să mă retrag”
- „Eu cred că esența discuției, și chiar vă rog, este să vorbim despre toate lucrurile din spațiul public.
- Eu am intrat în această cursă după discuțiile cu Marcel Ciolacu și sunt susținut de cele două mari partide. E o alianță care dă partidului stabilitate pentru București.
V-au cerut PSD și PNL să renunțați la candidatură?
- Eu sunt candidatul alianței PSD-PNL. Aceasta a fost discuția finală de acum două zile.
- Realitatea zilei e că sunt candidatul alianței, simt susținerea alianței și nu îmi pun problema să mă retrag.
„Este ca si cum niște lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup”
V-au cerut PSD și PNL sau nu să vă retrageți?
- Nu. Eu am plecat luni cu o decizie a coaliției că sunt în continuare candidatul coaliției, pentru că coaliția e cea care m-a căutat, nu eu am bătut la ușă.
- Am fost candidatul momentan, candidatul comasat. Probabil că toate discuțiile sunt alimentate de aceste povești. De fapt, sunt mizerii în spațiul public.
- Dacă sunt pe locul 3 în sondaje, nu înțeleg această îndârjire. Sunt convins că la mijloc sunt interese.
- Este ca si cum niște lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup. Eu nu sunt în stare de incompatibilitate.
- Nu am avut nicio relație contractuală, remunerată sau neremuneratîă, cu o clinică privată.
- Această parafă a mea este semnul competenței mele, că reprezint un nume.
- Eu nu operez lucruri derizorii, mă ocup de cancere osoase
„Nu am luat niciodată pacienți de la spital să îi duc la privat. Colegii mei au consultat acolo pacienți și eu le-au oferit sprijin”
Despre mesajele de pe WhatsApp prin care pacienții dr. Cătălin Cîrstoiu erau direcționați de la spitalul de stat către clinica privată a familiei, prezentate de Hotnews.ro:
- Am toată conversația cu pacienții respectivi. Medicul care vorbește nu era rezident, era un medic primar si spunea – vă rog să vă gândiți că domnul profesor vă oferă tot sprijinul la SUUB
- As vrea să nu mai trunchiem mesajele.
- Pacientul alege unde să meargă la o consultație. Eu nu am luat niciodată pacienți de la spital să îi duc la privat.
- Colegii mei au consultat acolo pacienți și eu le-au oferit sprijin.
- Nu am incasat niciun ban, am făcut asta din devotamentul meu față de profesie și de pacienți.
- Am făcut-o că am vrut eu.
- Legea 95 a indus haos în sistemul sanitar. Are aspecte de neconstituționalitate (Legea prevede că „funcția de manager general este incompatibilă cu: exercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical desfășurate în aceeași unitate sanitară (…)”.
- Eu am ajutat colegii dacă mi-au cerut-o.
- Se vorbește despre o doamnă consultată la clinică. Doamna respectivă spunea că are o tumoră osoasă și mi-a cerut ajutorul. Ce puteam să spun: îmi pare rău, sunt incompatibil?
Nu am făcut niciun rău, i-am ajutat pe toți. Dacă nu-i ajutam pe pacienți, încălcam jurământul lui Hipocrate.
De ce nu ați recunoscut din prima că ați consultat pacienți la clinica privată?
- Nu am făcut niciun rău, i-am ajutat pe toți. Dacă nu-i ajutam pe pacienți, încălcam jurământul lui Hipocrate.
- Eu nu pot să văd o problemă medicală la un pacient și să nu intervin. Eu nu am cum să nu fac bine unui pacient și să încalc jurământul lui Hipocrate.
- E o practică în sistem că pacienții se plimbă de colo, colo, da, o recunosc.
- E ceva nemaintâlnit la adresa mea, e un jihad.
- Nu am omorât pe nimeni, am ajutat orice pacient care mi-a cerut ajutorul.
„Lupta pentru Primăria Capitalei se va da între mine și Nicușor Dan”
- Sunt pe o pantă ascendentă, am crescut în sondaje de la 8%, la 16% și acum la 23%.
- Eu cred că lupta se va da între mine și Nicușor Dan și voi câștiga.
- Am un proiect pentru București în 10 puncte majore și 100 de pagini scrise cu mâna mea. Le voi face publice pe toate pe rând, că vreau să fac bucureștenii părtași la această discuție.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a răspuns, miercuri, întrebat despre retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că „abordarea cea mai corectă” este ca medicul să organizeze o conferință de presă în care să explice toate acuzațiile care i se aduc: „Cred ca nu putem merge mai departe dacă nu lămurim toate aceste acuzații”.
Patru pacienți au povestit pentru HotNews.ro cum au ajuns să plătească sume de sute și de mii de lei la clinica Anemona. Doi dintre ei se operaseră la Spitalul Universitar la dr. Cătălin Cîrstoiu, iar schimbarea locului de tratament de la stat la privat s-a făcut prin mesaje de la rezidenți. Un altul îl căutase pe medic la stat și a fost îndrumat la privat, tot prin mesaje, pentru un consult la Anemona. Toți patru mărturisesc că, ajunși la Anemona, au fost consultați sau tratați de dr. Cătălin Cîrstoiu. Ei au oferit redacției mesajele și documentele de plată.
CITEȘTE ȘI:
- EXCLUSIV – DOCUMENT: „Administrator e socrul. Administrator e mama”, a răspuns Cătălin Cîrstoiu, acuzat de incompatibilitate într-un raport al Corpului de Control al Guvernului, pentru că a fost manager la stat și medic la propria clinică privată / Raportul, băgat la sertar, e publicat de HotNews
- INVESTIGAȚIE „L-am căutat pe doctorul Cîrstoiu. De la Spitalul Universitar mi-au indicat să merg la clinica ANEMONA, unde Cîrstoiu m-a consultat și am plătit 750 de lei. Vă dau scrisoarea medicală de la ANEMONA, cu parafa lui Cîrstoiu. Și factura, care mi-a venit de la altă firmă!”
- DATE OFICIALE: Clinica familiei Cîrstoiu, unde managerul a spus că făcea „formare de specialiști și rezidenți”, nu este acreditată să pregătească rezidenți sau să furnizeze educație medicală continuă
- VIDEO „M-am întâlnit cu doamne în parc, poate că am dat consultații private și acolo”. Cătălin Cîrstoiu, întrebat de HotNews de ce numele său apare și pe teste Covid din clinica familiei sale, dacă el spune că nu a consultat pacienți acolo