Sari direct la conținut

VIDEO ​Ce spun tiganii romani din Spania despre expulzarile din Franta. Vezi cum arata viata intr-o chabola din Madrid si cum se fac bani cu “por favor”

HotNews.ro
Tabra de tigani romani, Foto: Hotnews
Tabra de tigani romani, Foto: Hotnews

Romania are in Spania un „contingent” de peste 50 000 de tigani. Dupa scandalul expulzarilor din Franta in Spania, presa iberica a revigorat tema tiganilor romani cu o noua teza: un nou val de romi care vin din Franta. HotNews.ro a stat cateva ore printre tiganii romani dintr-o tabara ilegala din Madrid. Cat de integrati sunt ei, cum isi castiga traiul, cat de intemeiate sunt temerile presei spaniole, cum se raporteaza ei la expulzarile din Franta?

Urmariti toate acestea intr-un videoreportaj realizat de HotNews.ro in Madrid.

Octombrie 2010 Madrid. Pe postul de televiziune Telecinco se difuzeaza un reportaj despre tiganii romani. „Mizerie incredibila. Sobolani si o infectie inimaginabila in centrul Madridului. Asta ne-au adus tiganii romani. Ei nu se adapteaza, sunt expulzatii Europei. Fura si jefuiesc lumea”, asa isi incepe reportajul realizatoarea emisiunii Diario De. 40 de minute in care se vorbeste despre tiganii romani si problemele pe care le fac in Spania. Una din tezele reportajului era si aceea ca tiganii romani expulzati din Franta vor merge in Spania. Vezi aici reportajul televiziunii spaniole. In Spania traiesc 775 000 de tigani dintre care estimarile neoficiale spun ca peste 50 000 sunt tigani romani.

Tabra de tigani romani in Spania

Tabra de tigani romani in Spania

Foto: Hotnews

Acelasi Madrid, zona Las Tabla, la cateva minute de mers cu masina de zona centrala a capitalei. Langa o reprezentanta a unei companii de autovehicule, pe un teren viran, cateva zeci de tigani romani si-au organizat tabara lor ilegala. Viata lor se imparte intre cersit, colectat de fier vechi si diverse activitati. Spun ca cersesc fara nici o jena. Au locurile lor bine stabilite in centrul orasului. Familia Stanca din Ploiesti este una din multele familii de tigani din zona. „In Romania e saracie. Am venit aici pentru ca e mai bine, mergem la cerseala, facem un ban dar nu averi”, spune Stanca Ion (40). Au apa si curent de la un adapost din zona. De-ale gurii gasesc de la restaurantele din zona, ce ramane de la mese sau produsele expirate care se arunca. Cat face un tigan intr-o zi la “por favor”? Ne spune o tiganca mai tanara. „Pai cam asa, 50 de euro. Dar nu merge prea bine. Abia ne ajung banii de mancare si pampersi”.

Cat despre integrarea lor si locuri de munca, toti spun ca au incerca sa aiba o slujba stabila dar e criza, nu sunt destule locuri pentru spanioli. Casele tiganilor din tabere sunt denumite “chabolas” in spaniola. O chabola mai speciala, un autocar si o rulota stau parcate langa tabara. Un tanar ne povesteste de ceilalti tigani, cei rai. „Sunt multi care fura si se ocupa cu droguri. Jumatate dintre romi si romani fac asta. Cei care nu ma cunosc cand ma vad pe strada spun ca uite romanu’ care fura”, spune tanarul.

Cu toate ca privelistea din tabara e dezolanta si mizeria domneste in casutele lor de placaj si tabla, tiganii pastreaza curatenia. Au televizoare, PC ba chiar si laptop-uri. „Internet inca nu am”, spune cu regret un alt tigan. Informatiile circula printre chabolas-urile lor. Stiu foarte bine si problematica expulzarilor din Franta. „Nu e corect ce s-a intamplat acolo. Nu trebuia sa ii expulzeze. Suntem in Europa. Au gresit frantujii”, spune Ion Stanca. De aceeasi parere este si una din tigancile care locuiesc in autocar. Cu toate ca locuiesc ilegal, cersesc ilegal (in Spania cersitul este reglementat, poti sa te inregistrezi ca cersetor autorizat) tiganii din Las Tablas au pareri categorice despre semenii lor din Franta. „Aici nu. Sa vina doar aia care nu fac rele. Aia care nu dau in cap. Aia care…”, explica unul din tigani. Politia si autoritatile ii viziteaza des dar nu sunt nici amendati nici fugariti de pe asezamantul lor. Se lasa seara in tabara de tigani romani care se pregatesc de masa si apoi de o noua zi de “por favor”.

Incercam sa developam imaginea tiganului roman din Spania prin ochii a doi jurnalist: Francisco Heranz, redactor sef El Mundo si Andrea Rizzi de la El Pais. “Fata de Franta si Italia situatia la noi e diferita. Avem o comunitate traditionala de romi care nu sunt romani si care este relativ integrata. Astfel dialogul dintre comunitate si autoritati e mai bun. Mediul politic a tratat chestiunea cu maturitate si ambele partide au mesaje corecte fata de acesta problema”, spune Andreea Ridzi de la El Pais. Francisco Heranz, redactor sef El Mundo spune ca exista un vadit interes asupra posibilei migratii in masa a tiganilor romani din Franta in Spania. “Se discuta intr-adevar. Sigur ca exista un numar de romi care vin din Franta sa fure si sa comita alte infractiuni. Insa nu cred ca numarul este ingrijorator de mare. Nu stiu daca asta va deveni o mare tema de dezbateri”, spune jurnalistul Francisco Heranz.

Nicu Rosca

Nicu Rosca

Foto: Hotnews

Mergem mai departe si incercam sa aflam cum vede problema tiganilor un roman. Nicolae Rosca traieste in Spania de 8 ani si are propria afacere, un restaurant, langa El Mundo. “Tiganii sunt la fel de neintegrati si aici ca peste tot. Nu vor sa se spele, nu vor sa locuiasca in blocuri; lor le place in chabolas”, spune Nicu. Pentru el faptul ca tigani din Franta vor ajunge in Spania e deja o certitudine. “Dar am vazut deja ca au venit. Aici nu, dar in Catalunia da. Acolo se ajunge usor din Franta. Pai Sarkozy s-a batut cu toata Europa sa ii expulzeze; si i-a pus in cap pe toti. Aici, in Spania, asta nu o sa se intample niciodata”, mai precizeaza Nicu. In final el ne spune convins ca spaniolii fac diferenta dintre tiganii romani si romanii care duc o viata legala in Spania.

Incercam si o poza oficiala a tiganilor romani din Spania pe care ne-o prezinta Ambasada Romaniei.

“Nu ne-am confruntat cu situatii similare cu cele din Franta din acesta vara. Fenomenul asezarilor ilegale exista. Amploarea fenomenului este mai redusa fata de alte parti. Modul in care autoritatile spaniole au gestionat situatia a fost destul de ponderat ca sa nu se creeze situatii conflictuale. In privinta unui val din alte tari spre Spania, am verificat cu autoritatile de aici si nu exista fundament”, a declarat ambasadoarea Romaniei la Madrid, Maria Ligor.

Asculta aici declaratia integrala a ambasadoarei pe tema tiganilor romani

Descarca fisierul audio in format MP3

De ce e o duc mai bine tiganii din Spania si nu exista situatii de conflict cu autoritatile asa cum ne spune reprezentantii ambasadei? Explicatiile sunt cat se poate simple si sunt rostite de catre mai toti reprezentantii autoritatilor spaniole. Spania face orice efort pentru a integra tiganii indiferent de costuri sau riscuri. O alta explicatie este si legislatia. Pentru furt exista un prag de 400 de euro. Daca furi mai putin de 400 de euro nu esti inchis ci doar amendat. Statisticile arata ca in Spania sunt inchisi putin peste 2000 de romani, nu se stie exact cati tigani sunt printre acestia. Cifra este insa infima raportata la cei peste 1 milion de romani de acolo. Cei mai multi tigani nu comit acte de violenta si asta tot din cauza legislatiei. In Spania, arestul preventiv merge pana la 2 ani cu posibilitatea prelungirii la inca 2 ani. Acest fapt este descurajant. Multi tigani, in special cei tineri, sunt implicati in grupuri infractionale care se ocupa cu furatul la bancomat. Unii dintre ei pot sa castige si cateva mii de euro din acest tip de infractiuni.

tiganii romani in Spania

tiganii romani in Spania

Foto: Hotnews

In final, developam filmul in doua nuante contrastante. Mai intai, o experienta personala a reporterului HotNews.ro. Intr-o dupa-amiaza in statia de metrou Atocha. Un el si o ea, tigani tineri. Isi aleg tinta: reporterul HotNews.ro care trecea prin dreptul lor cu un aparat foto dupa gat si o harta in mana. “Asta e! Dupa el!”, spun in romana. La usa de la tren, tanara cu o editie a El Pais cu care isi acoperea mana incearca sa pescuiasca portofelul. Fara succes. O alta nuanta mai pozitiva. O alta televiziune spaniola prezinta la prime-time un reportaj despre tigani. Povesti de succes ale integrarii acestora in societate. Un barbat isi paraseste chabola sa locuiasca la bloc. Zeci de tigani care asista la o predica despre cat de daunatoare sunt drogurile si la o slujba crestina. Printre aceste cazuri si un tigan roman care lucreaza pentru o fundatie si care a inceput sa se integreze.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro