Sari direct la conținut

VIDEO Ce vrea să spună tânărul ministru PSD al Digitalizării? Discurs greu de înțeles despre o dată limită, sute de milioane de euro și robotul ION

HotNews.ro
Bogdan Gruia Ivan, Foto: AGERPRES
Bogdan Gruia Ivan, Foto: AGERPRES

Ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan (32 de ani), a avut miercuri la Palatul Victoria un discurs greu de înțeles, cu greșeli gramaticale, cu privire la concluziile unei ședințe prezidate de premierul Ciolacu pe tema digitalizării. Ivan a vorbit despre un termen stabilit de premier pentru ca 30 de ministere și instituții să vină cu proiecte IT care vor fi finanțate cu 524 milioane de euro, dar și despre ce vrea de la robotul ION.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, au susținut miercuri o conferință de presă la finalul ședinței Comitetului pentru e-guvernare și reducerea birocrației (CERB), care are ca obiect simplificarea administrativă și transformarea digitală, ședință care a fost prezidată de premierul Marcel Ciolacu.

Cei doi au vrut să anunțe „jaloanele” stabilite în această ședință cu privire la digitalizarea statului, însă modul de comunicare a fost neclar.

VIDEO Conferința de presă de 12 minute de la Palatul Victoria:

Conferința a fost deschisă de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

  • „Premierul a prezidat în premieră Comitetul de e-guvernare și reducere a birocrației, o sedință care tocmai s-a încheiat și îmi face plăcere să îl am alături pe ministrul digitalizării Bogdan Ivan care va detalia jaloanele stabilitate astăzi și pasii de urmat din acest punct de vedere.”, a declarat Mihai Constantin.

După ce a mulțumit reporterilor prezenți la Guvern, ministrul Digitalizării și-a început discursul.

Redăm literal o parte din declarațiile acestuia:

  • „Foarte clar, astăzi a fost stabilită o dată limită până la care ministerele și agențiile guvernamentale vor veni cu acele programe foarte clare, care vor putea să fie aduse înspre zona de e-guvernare și servicii digitale către cetățeni.
  • Mai pragmatic, vorbim de 30 de instituții publice ale statului român care vor putea să mute ceea ce astăzi înseamnă interacțiunea directă de la ghișeu în format online. Adică modul în care astăzi oamenii merg și stau la ghișeu și așteaptă să depună sau să primească documente va putea să fie făcut în mod online.
  • Premierul Marcel Ciolacu a trasat foarte clar un termen de 30 octombrie până la care vor putea să fie setate de către fiecare minister proiectele clare care vor intra în această finanțare și ce e foarte important e că avem deja pe masă acești bani – 524 de milioane de euro, jumătate de miliard de euro, o sumă impresionantă, care vor putea fi folosiți exclusiv pentru această componentă, care pe lângă zona foarte importantă de servicii de e-guvernare va putea să aibă și tot ceea ce înseamnă componenta de securitate cibernetică și în același timp vom avea și o platformă de open data care va compila, va centraliza datele venite din partea statului român pentru a fundamenta tot ceea ce înseamnă decizii de politică publică. (…)”, a declarat Bogdan Ivan.

NOTĂ Ministrul Bogdan Ivan a mai anunțat recent, la Forumul de Afaceri I3M, că e disponibilă o finanțare UE de peste 524 milioane de euro, „bani care ar fi destinați exclusiv pentru migrarea în cloud a bazelor de date.”

Declarația acestuia e ciudată în contextul în care cloud-ul guvernamental dispune de o finanțare de peste 560 milioane de euro din PNRR care include și migrarea bazelor de date.

  • HotNews.ro a solicitat explicații încă de atunci Ministerului Digitalizării pe tema declarațiilor ministrului Ivan, dar nu am primit explicații până la acest moment.

Revenind la discursul de miercuri de la Palatul Victoria, ministrul Digitalizării a mulțumit apoi premierului Marcel Ciolacu pentru implicarea directă și în mod special ministrului PSD al Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu pentru colaborarea foarte bună pentru a aduce finanțarea de peste jumătate de miliard de euro către instituțiile publice.

Bogdan Ivan a lăsat apoi să se înțeleagă că nu s-ar ști încă lista celor 30 de ministere și instituții.

  • „Modul în care se vor stabili aceste 30 de instituții au două, sunt două criterii foarte importante: pe de o parte rapiditatea cu care aceste instituții vor putea să ofere servicii publice de e-guvernare și în același timp numărul de utilizatori.
  • Modul în care ei vor putea să furnizeze acest serviciu va fi în același timp finanțat proporțional cu numărul de utilizatori care vor beneficia de pe urma acestor servicii publice de e-guvernare.”, a spus ministrul.

Bogdan Ivan: Ținta este ca până în anul 2024 la final să putem să mutăm cea mai mare parte din cele 30 de ghișee a instituțiilor în format de interacțiune digitală

Întrebat de jurnaliști când își vor muta cele 30 de instituții publice interacțiunea de la ghișeu în online, ministrul Digitalizării a dat un răspuns la fel de alambicat.

  • „Pot să vă spun că prin identitatea electronică digitală ROeID, care este un proiect extrem de important al nostru, parte din cele 34 de evenimente de viață vor putea să fie mutate până la finalul anului ca și interacțiune.
  • Ținta este până în anul 2024 la final să putem să mutăm cea mai mare parte din cele 30 de ghișee a instituțiilor în format de interacțiune digitală a cetățenilor cu ele.”, a declarat ministrul Ivan.

Un alt jurnalist a insistat și l-a întrebat pe ministru dacă nu cumva această interacțiune nu va presupune de fapt ca acesta să vină în final tot fizic la ghișeu.

  • „Nu, tocmai asta este și ideea. Interacțiune înseamnă ca statul să fie în interacțiune directă cu cetățeanul prin aplicația ROeID, știe că în fața sa este Bogdan Ivan, de exemplu. Atunci solicită reînnoirea permisului de conducere, poate să fie făcută direct online și tot online să fie făcută și stabilirea orei la care se prezintă omul pentru poză la serviciul de înmatriculări auto și eliberare documente.
  • Poza pe un document de identitate nu o să poți să o faci online, dar în schimb toată procedura și tot dosarul care este depus inițial va putea să fie făcută online”, a spus acesta.

NOTĂAplicația mobilă ROeID în versiune Beta a fost lansată încă din mandatul fostului ministru liberal al Digitalizării, Sebastian Burduja, în luna mai 2023.

Aplicația ar trebui să asigure identitatea digitală a tuturor cetățenilor României, facilitându-le autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. O imagine a cărții de identitate, un selfie și un video scurt sunt pașii necesari pentru crearea contului ROeID.

Proiectul este unul european, în valoare totală de 74 de milioane de lei, care are termen de finalizare luna august 2023, potrivit Ministerului Digitalizării.

Ivan: ANAF-ul poate să fie una dintre cele 30 de instituții publice care o tratăm cu prioritate

Întrebat miercuri la Guvern dacă informatizarea ANAF ar intra tot în cadrul acestor proiecte cu finanțare de peste 524 milioane de euro, ministrul a spus că Fiscul este o instituție eligibilă.

  • „ANAF e o prioritate foarte mare pentru că am avut întâlniri săptămânale atât cu conducerea ANAF, cât și cu colegii din task-force. Se lucrează foarte clar acolo pentru a identifica care sunt schimbările care pot să aducă ANAF-ul cât mai aproape de digitalizare. Tot aici, ANAF-ul este eligibil.
  • ANAF-ul poate să fie una dintre cele 30 de instituții publice care o tratăm cu prioritate care să vină și să interacționeze în mod direct cu cetățeanul prin acest Spațiu Privat Virtual care funcționează și astăzi.”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

Ivan vrea ca robotul ION să răspundă ca ChatGPT la întrebări precum „cum pot să-mi înnoiesc buletinul?”

Întrebat ce planuri are cu robotul guvernamental ION, ministrul a spus că a avut discuții cu echipa care l-a creat.

  • „Am avut o discuție cu echipa care a creat acel robot ION, sunt niște oameni remarcabili, vizionari.
  • În momentul de față ceea ce le-am solicitat ca și proiect foarte clar e cel în care putem să folosim parte din tehnologia care l-a creat pe ION pentru oferirea unor date foarte clare de model chatbot referitor la informațiile pe care le poate oferi statul.
  • De exemplu, până când vom implementa sistemele noastre, dacă cineva vrea să vadă care sunt pașii pentru a-și înnoi un document de identitate să poată la un moment dat să scrie pe modelul ChatGPT: „cum pot să-mi înnoiesc buletinul?” și atunci să primească pașii foarte clar din partea lui.
  • Aștept încă din partea echipei care l-a creat pe ION modul în care poate să funcționeze acest concept de chatbot din partea statului român.”, a spus ministrul Ivan.

Ulterior conferinței de presă susținute de cei doi oficiali guvernamentali, biroul de presă al Guvernului a transmis un comunicat de presă în care precizează că ședința prezidată de Marcel Ciolacu a avut drept scop pregătirea portofoliului de proiecte ale instituțiilor publice pentru apelurile dedicate e-guvernării.

„Până la data de 30 octombrie, ministerele trebuie să prezinte proiectele care vor intra în finanțarea dedicată dezvoltării serviciilor publice digitale. Îmi doresc un plan coerent, concret, pe care să ni-l asumăm transparent și pe care să îl implementăm fără întârzieri. România nu poate progresa fără digitalizare”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în ședința CERB, potrivit comunicatului Guvernului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro