VIDEO Cea mai mare pestera subacvatica a fost descoperita in Mexic si are o lungime de 347 de kilometri
Pestera subacvatica, descoperita de un grup de explorare care este parte a proiectului Great Maya Aquifer (GMA), este considerata cel mai important sit arheologic subacvatic, fiind casa a mai mult de o suta de evidente arheologice, potrivitNational Geographic.
Grupul de exploratori a identificat o conexiune intre doua dintre cele mai extinse sisteme de pesteri de pe Pamant- Sac Actun si Don Ojos, ambele din Mexic, de pe Peninsula Yucatan- care acum formeaza cea mai mare pestera subterana, cu o intindere de aproximativ 347 de kilometri. Scopul cercetatorilor este de a conecta sistemul Sac Actun cu alte trei sisteme de pesteri locale, situate subteran.
Potrivit regulilor speologiei, atunci cand doua sisteme de pesteri sunt conectate, cea mai mare pestera o absoarbe pe cealalta, devenind o entitate cu un singur nume.
Pana in acest moment, sistemul Ox Bel Ha, localizat in sudul Tulumului, era considerat cel mai lung, avand 270 de kilometri. Pe locul doi se afla sistemul Sac Actun, cu o lungime de 262 de kilometri.
Aceste sute de kilometri de pasaje subterane au devenit adevarate „tuneluri ale timpului”, ce gazduiesc istoria indepartata si recenta a regiunii mexicane. Guillermo de Anda, explorator si director al GAM, este de parere ca acest sit arheologic subteran este „casa a mai muO alt de o suta de contexte arheologice, fiind evidenta a primilor colonisti ai Americii, cat si a faunei trecute si, desigur, a culturii Maya”.
O alta caracteristica ce creste valoarea acestei descoperiri este faptul ca pestera contribuie la biodiversitatea din zona, care depinde de acest sistem enorm care este o rezerva extinsa de apa proaspata, dand nastere vietii din aceasta regiune.