Sari direct la conținut

VIDEO China se pregătește să inaugureze unul din cele mai impresionante proiecte de infrastructură și stârnește o nouă controversă: E cu adevărat cel mai înalt din lume? 

HotNews.ro
VIDEO China se pregătește să inaugureze unul din cele mai impresionante proiecte de infrastructură și stârnește o nouă controversă: E cu adevărat cel mai înalt din lume? 
Construcția Huajiang Grand Canyon Bridge / Sursa: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

„China va inaugura cel mai înalt pod din lume”, titrează presa internațională despre un proiect-colos care ar urma să fie gata în această vară. Dar devansează cu adevărat proiectul din China viaductul Millau din Franța? 

Huajiang Canyon Bridge este un pod suspendat care se află în prezent în construcție în provincia chineză Guizhou, peste râul Beipan. 

Podul conține standarde realmente impresionante. Are doi piloni uriași înalți de 262 de metri de care este suspendat un tablier metalic lung de 2.890 de metri. 

Deschiderea centrală a podului este de 1.420 de metri. Spre comparație, deschiderea centrală a celebrului pod suspendat Golden Gate din San Francisco este de 1.280 de metri. 

Însă cifra cu care iese cel mai puternic în evidență, și care îl plasează pe primul loc în lume este alta: înălțimea maximă de la platforma podului la nivelul solului (apei) – 625 de metri. 

CNN scrie că practic sub pod ar putea să se ridice celebrul zgârie nori Empire State Building din New York și tot ar mai rămâne aproape 200 de metri liberi. 

Similar, BBC relatează despre pod și scrie că sub podul chinez ar încăpea lejer Turnul Eiffel, cu vreo 200 de metri în plus.

Ambele mari publicații, însă, continuă și fac o afirmație discutabilă: că Huajiang Canyon Bridge va detrona din topul celor mai înalte poduri din lume celebrul Viaduct din Millau, Franța. 

E adevărat că distanța de sub pod de 625 de metri este cu mult mai mare decât distanța de sub celebrul pod din Franța (270 de metri), însă altă cifră face din Viaductul Millau în continuare deținătorul recordului pentru cel mai înalt pod: înălțimea structurală. 

Podul Huajiang Canyon din China / Sursă: CFOTO / imago stock&people / Profimedia

Aici apare și controversa. În lumea pasionaților de infrastructură și mari lucrări de inginerie există, adesea, două topuri distincte atunci când se discută de „cel mai înalt”. 

Când e vorba de clădiri, topul celor mai înalte diferă dacă discutăm de înălțimea structurală (care poate include și antene sau turnuri incluse în structura de rezistență a zgârie norilor – vezi Turnurile Petronas sau Taipei 101) sau de înălțimea reală de la baza clădirii până la acoperișul propriu-zis. 

La fel e și la poduri, „înălțimea” poate fi măsurată în două moduri: 

  • înălțimea structurală – de la baza la sol/apă a pilonului până la vârful acestuia, practic înălțimea reală a structurii propriu-zise. Topul aici.
  • înălțimea platformei față de sol – care se măsoară de la nivelul tablierului podului până la nivelul solului sau apei de dedesubt, practic înălțimea liberă sub pod (gabaritul pe verticală). Topul aici.

Viaductul din Millau rămâne cel mai înalt pod din lume ca structură

Viaductul din Millau va rămâne, practic, și după inaugurarea Huajiang Canyon Bridge pe primul loc în topul celor mai înalte poduri din lume după înălțimea structurală. Cel mai înalt pilon al viaductului Millau are 343 de metri, față de cei 262 de metri ai pilonilor podului Chinez. 

Din punct de vedere al înălțimii platformei față de sol, Huajiang Canyon Bridge va deveni, într-adevăr cel mai înalt pod din lume, depășind un alt pod din China (Duge Bridge – 565 metri), construit „în apropiere” la 200 de km peste același râu Beipan. 

De altfel, în topul celor mai înalte poduri din lume după înălțimea de la sol la platformă, din primele 30 poziții nu mai puțin de 26 sunt din China. 

Viaductul din Millau / Sursă: Iakov Filimonov | Dreamstime.com

Un drum de o oră redus la doar câteva minute

Podul canionului Huajiang este programat să fie deschis circulației vehiculelor în iunie 2025, conform ultimelor informații din presa chineză citate de BBC. Construcția imensului pod a durat trei ani și jumătate, lucrările începând oficial în ianuarie 2022.

Autoritățile chineze speră că va face regiunea Guizhou mai accesibilă. Provincia este situată într-o zonă muntoasă din China, situată la 1.300 de kilometri la vest de orașul Shenzhen. Aproape jumătate din top 100 cele mai înalte poduri din lume se află în provincia Guizhou.

În prezent, traversarea canionului Huajiang  durează aproximativ o oră de condus pe drumuri cu multe serpentine, dar cu podul deschis traficului se estimează că timpul de călătorie va fi redus la doar câteva minute!

„În alte părți ale lumii construcția unui astfel de proiect ar dura mult mai mult”

Mamdouh El-Badry, profesor de inginerie civilă la Universitatea din Calgary, a declarat pentru Newsweek că, în ciuda complexității construcției la această înălțime, podul a fost totuși finalizat mult mai repede decât ar fi putut fi gata un proiect de această dimensiune în țări din Occident.

„În alte părți ale lumii, un proiect de această anvergură ar dura, de obicei, între cinci și zece ani de la începerea lucrărilor până la finalizare, în funcție de factorii de mediu, politici și logistici”, a declarat El-Badry care spune că în China de multe ori se acordă mai puțină atenție unor aspecte precum analizele de mediu sau opoziția locală.

Ca și alte structuri de această dimensiune, podul Huajiang Canyon Bridge este un pod suspendat, puntea principală fiind suspendată de bretele verticale (tiranți) de cabluri principale care sunt trase dintr-o parte în cealaltă peste cei doi piloni centrali. 

Podul Marelui Canion Huajiang e aproape finalizat, FOTO: Tao Liang / Xinhua News / Profimedia Images

Profesorul El-Badry a apreciat că altitudinea structurii a însemnat că rezistența la vânt a fost probabil o problemă suplimentară în construcție.

„Acest lucru a necesitat turnuri înalte și o deschidere principală foarte lungă, ceea ce a condus la solicitări structurale imense”, a declarat El-Badry. „Lucrul la astfel de înălțimi necesită metode de construcție inovatoare care se bazează probabil pe sisteme de macarale cu cablu, secțiuni modulare de punte și ancorare de mare precizie”, a spus profesorul.

„În ciuda dimensiunii sale, podul are un profil subțire și un design elegant, care reduce rezistența la vânt și utilizarea materialelor și minimizează perturbarea vizuală a mediului canionului”, a declarat El-Badry. 

INTERVIURILE HotNews.ro