Sari direct la conținut

VIDEO Comisarul european Dacian Ciolos intra in dialog cu cetatenii, vineri, incepand cu ora 15.30

HotNews.ro
Dacian Ciolos, Foto: HotNews.ro
Dacian Ciolos, Foto: HotNews.ro

Comisarul european Dacian Ciolos intra in dialog cu cetatenii, vineri, 4 aprilie, incepand cu ora 15.30, la Teatrul National Bucuresti, Sala Pictura. Cei interesati pot participa la dezbatere si pune intrebari despre Uniunea Europeana sau pot urmari discutia transmisa live pe HotNews.ro.

  • Intrebare: Cum poti fi convinsi tinerii de la sate sa ramana in tara dupa ce isi termina studiile si sa se implice in agricultura?

Raspuns Dacian Ciolos: Un tanar ca sa isi poata dezvolta o activitate in agricultura trebuie sa fie el in primul rand convins de aceasta si apoi sa vada cum poate fi ajutat. Daca are sub 40 de ani, poate sa beneficieze de sprijin financiar pentru a incepe afacerea cat si o subentie anuala. Este nevoie ca acel tanar sa poata sa isi depuna un proiect de finantare. Fondurile UE ar trebui sa ajunga cat mai usor la tinerii interesati. Un aspect important este partea de consultanta, de consiliere care sa-l insoteasca pe tanar pana isi pune pe picioare afacerea. Pe agricultura Romania are o absortie buna fiindca in afara de cateva erori in depunerea dosarelor in rest lucrurile merg bine.

  • Intrebare: De ce vocea Romaniei nu se aude in UE? Ce se intampla cu institutele de cercetare in agricultura?

Raspuns Dacian Ciolos: Sunt europarlamentari care sunt activi. Mai este de lucru in ceeea ce priveste transmiterea rezultatelor activitatii lor romanilor. Aici trebuie facut un efort mai mare pentru a conecta activitatea de acolo cu activitatile de acasa. In ceea ce privste cercetarea in agricultura, ea poate fi sustinuta prin fonduri europene insa trebuie sa ajungi la un anumit nivel de performata pentru a fi luat in seama de anumite concerne si retele europene. Sunt tineri din Romania care lucreaza in alte tari si ar vrea sa revina in tara sa lucreze in acest domeniu.

  • Despre Schengen si MCV

Raspuns Dacian Ciolos: Comisia Europena a spus ca Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile de a intra in Schengen, decizia insa este politica. Unele state membre considera ca Romania inca nu este pregatita. Bruxelles inseamna statelele membre. Daca erau motive ca cele doua state sa nu fie admise, trebuia ca cele doua state membre sa stie dinainte. MCV-ul a fost asumat de Romania, inclusiv cu neprecizarea datei de la care el nu va mai functiona. In functie de evaluarile facute, mecanismul acesta poate fi retras. Nu sunt Romania si Bulgaria singurele state membre unde activitatea in justitie ar putea fi imbunatatita si unde statul de drept nu are anumite derapaje.

  • Intrebare: De ce nu fierbe tara cand alegerile din 25 mai au fost deja fraudate? S-au strans 5 milioane de semnaturi intr-o luna, deci 1 din 4 persoane au semnat. Va rog sa va intrebati daca este posibil in mod practicca in aceasta tara intr-o luna unul din 4 romani sa fi semnat?

Raspuns Dacian Ciolos: Nu pot decat sa iau nota de aceste cifre fiindca nu am elementele necesare sa verific. Alegerile sunt organizate de Guverne, exista reguli, principii. Am vazut si eu la TV ca Biroul Electoral Central a acceptat unele la candidaturi si altele s-au respins si cred ca a existat o verificare.

  • Despre microcreditarea in agricultura

Raspuns Dacian Ciolos: Creditarea este unul dintre blocajele accesarii fondurilor europene probabil fiindca problema micriocreditarii este in mare parte intalnita in tarile din S si E si de aceea UE nu si-a elaborat inca elemente specifice. Trebuie sa vedem pe reglementarile actuale cum am putea construi asemenea instrumente.

  • Intrebare: Cum va influenta importul de organisme modificate genetic sanatatea romanilor?

Raspuns Dacian Ciolos: Pentru aceste organisme modificate genetic exista o legislatie adoptata de statele membre si Parlamentul European. Se da un aviz stiintific privind impactul asupra sanatatii si mediului inconjurator. Aici exista Agentia Europeana pentru Sanatate Alimentara care analizeaza impactul acestor organisme asupra sanatatii si a mediului. Pe baza acestui aviz se face o propunere de aprobare sau nu si Comisia Europeana face propunerea legislativa pentru acceptare sau nu si apoi se ia decizia politica. Daca nu exista o majoritate calificata Comisia decide daca introduce sau nu acel soi pe baza avizului stiintific. Acum se discuta ca daca Comisia decide sa se introduca un astfel de produs, statele membre care au fost impotriva sa nu fie nevoite sa introduca acel produs pe piata.

  • Intrebare: Uniunea Europeana ia in calcul sa se extinda spre Est. Care este calendarul de aderare al Republicii Moldova? Exista un lobby adecvat pe aceasta problema?

Raspuns Dacian Ciolos: Eu nu am spus ca UE este pregatita pentru noi extinderi. In contextul politic actual este foarte problabil ca anumite tabuuri sa cada si sa fie luat in discutie la nivel serios intre statele membre un nou val de extindere. Comisia UE sustine continuarea procesului de extindere. Cu tarile din est nu s-a pus problema pana acum a integrarii ci s-a pus in discutie acel parteneriat. Din cauza acestor neclaritati s-a intamplat ce s-a intamplat in Ucraina si in regiunea respectiva. Eu cred ca republica Moldova trebuie sa aiba un viitor european. Ar trebui gasite solutiile politice ca sa-si gaseasca locul in UE. Romania este un stat membru foarte activ in ceea ce priveste aderarea Republicii Moldova la UE. Sper ca si dupa alegerile din acest an din Moldova, relatia cu UE sa se mentina.

  • Intrebare: In ceea ce priveste criza din Crimeea, UE nu ar trebui sa fie mai ferma?

Raspuns Dacian Ciolos: UE a avaut o pozitie foarte clara si ferma inclusiv cu anumite masuri cu caracter economic care sunt studiate, poxitie politica foarte clara, inclusiv pozitia SUA a contat foarte mult in pozitia ferma avuta de UE. Discutiile continua cu Rusia pentru a se gasi o solutie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro