VIDEO Concluziile summitului de la Bruxelles: Acord pentru recapitalizarea bancilor, reducerea cu 100 de miliarde de euro a datoriei Greciei si cresterea la 1000 de miliarde a capacitatii de imprumut a FESF
Liderii UE au convenit asupra unei recapitalizari abancilor europene expuse la datoriile suverane, estimata preliminar la 106 miliarde de euro de catre Autoritatea Bancara Europeana (ABE). Potrivit textului adoptat, acordul prevede ca bancile sa aiba o rata de 9% din capitalul de calitate superioara, obiectiv care urmeaza sa fie realizat pana la 30 iunie 2012.
Informatia pe scurt:
- Ajutorul pentru Grecia. Bancile si fondurile de investitii private care detin titluri de stat grecesti au acceptat sa piarda 50% din banii imprumutati Greciei. Este vorba de 100 de miliarde euro din datoria Greciei, acum de 350 de miliarde
- Recapitalizarea bancilor. Capitalurile proprii ale bancilor vor trebui sa ajunga la 9% pana la 30 iunie 2012
- Majorarea capacitatii Fondului European de Stabilitate Financiara la 1000 miliarde dolari, de la 440 de la miliarde
- Consolidarea disciplinei bugetare
- Consolidarea guvernarii in zona euro ( doua summituri pe an ale liderilor zonei euro)
- BCE va avea in continuare un rol important pentru a sustine tari fragiel ca Italia si Spania
La finalul a 10 ore de discutii, liderii din zona euro au hotarat ca datoria Greciei sa fie redusa cu 100 de miliarde de euro, creditorii privati urmand sa faca un efort voluntar de stergere a datoriilor Greciei cu 50%, iar capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara sa fie crescuta la 1000 miliarde dolari.
Masurile includ un rol mai important pentru Fondul Monetar International, un angajament ferm al Italiei pentru a reduce datoria suverana si un semnal de la lideri ca Banca Centrala Europeana va mentine achizitiile de obligatiuni pe piata secundara.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/fa039e1ae5dde88eb516b057314b9736/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); Ora 6:15 Premierul grec, Giorgios Papandreou, a declarat, joi, ca pentru Grecia a inceput „o noua era”, dupa summitul european de la Bruxelles, in cursul caruia creditorii tarii au decis o reducere cu 100 de miliarde de euro a datoriilor.
Ora 5:55 „In numele sectorului privat, Institutul International de Finante (IIF) este de acord sa colaboreze cu Grecia, autoritatile din zona euro si FMI pentru a dezvolta un acord voluntar si concret, pe baza unei reduceri de 50% a datoriei Greciei,” a spus intr-o declaratie Charles Dallara, CEO al Institutului.
Ora 5:20 Uniunea Europeana a salutat, joi dimineata, angajamentele anuntate de Italia de a adopta reforme care includ imbunatatirea cresterii si a cerut executivului sa puna in aplicare acest pachet. „Summit-ul UE a salutat angajamentul luat de Italia. Aceste masuri ambitioase de a liberaliza economia trebuie sa fie aplicate”, a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.
Premierul italian s-a angajat sa scoata anual 5 miliarde de euro din vanzarea de active si sa creasca varsta de pensionare la 67 pana in anul 2026, potrivit cotidianului britanic The Guardian, care citeaza scrisoarea prezentata de Berlusconi Uniunii Europene.
Ora 5:03Datoriile Greciei vor fi reduse cu 100 de miliarde de euroiar capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara vafi crescuta la 1000 miliarde dolari, ceea ce va permite Greciei sa evite intrarea in incapacitate de plata, a declarat Sarkozy, dupa un summit UE, care a durat 10 ore.
„Creditorii privati vor face un efort voluntar de reducere a datoriilor Greciei cu 50%”, a spus presedintele francez. Acelasi efort vor trebui sa faca si alte banci grecesti, spune presedintele francez.
„Cancelarul german Angela Merkel si cu mine am discutat cu reprezentantii bancherilor, insa nu pentru a negocia, ci pentru a-i informa in legatura cu deciziile celor 17 membri ai zonei euro. Ei insisi s-au gandit la asta si au cazut de acord”, a spus presedintele francez.
Valoarea de „reducere” a bancilor a fost ultimul punct major in cadrul negocierilor pentru a finaliza un plan pentru contracararea raspandirii crizei datoriilor.
Ora 4:43 Potrivit unuia dintre diplomatii citati de AFP, negociatorii de la banci si liderii zonei euro au ajuns la un compromis care in continuare necesita aprobarea sefilor de stat si guvern. Acesta este ultimul punct major in calea finalizarii unui plan care sa contracareze riscul contagiunii in zona euro.
Ora 4:29Un acord a fost aproape atins intre zona euro si bancile creditoare ale Greciei pentru a debifa jumatate din datoriile pe care le detine statul elen, au declarat, joi dimineata, mai multi diplomati pentru AFP, dupa mai multe ore de blocaj la summitul la Bruxelles.
„Acordul este aproape sigur”, a declarat una dintre sursele citate.
Un oficial UE, citat de Business Insider, a spus, la randul sau, ca liderii europeni au ajuns la un acord privind datoria Greciei, creditorii privati ai statului elen, acceptand, in final, o reducere a datoriilor cu aproximativ 50%.
Ora 3:20 Prim-ministrul italian Silvio Berlusconi a declarat miercuri ca a primit scuze din partea cancelarului Angela Merkel pentru comportamentul sau la summitul UE duminica trecuta. El a declarat ca Merkel l-a asigurat ca intentia sa nu a fost sa denigreze Italia.
Umar la umar intr-o conferinta de presa, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au oferit duminica o reactie neasteptata la intrebarea legata de reformele premierului italian Silvio Berlusconi: un zimbet complice al celor doi lideri europeni. Jurnalistii din sala au izbucnit imediat in ris. In Italia insa, reactia lui Merkel si Sarkozy a stirnit o mica furtuna.
Totodata, Berlusconi a spus ca Nicolas Sarkozy nu a venit sa-l salute la inceputul reuniunii de miercuri deoarece „nu a avut o ocazia”.
El a adaugat ca seful guvernului francez este furios din cauza refuzului membrului italian din Comitetul executiv al BCE, Lorenzo Bini Smaghi, de a demisiona pentru a face loc unui francez, asa cum a solicitat Parisul, potrivit AFP.
Ora 3:05 Purtatorul de cuvant al lui Jean-Claude Juncker a declarat pentru Bloomberg ca Merkel si Sarkozy au incheiat intalnirea cu reprezentantii bancilor, iar acum discuta concluziile cu restul liderilor zonei euro.
Germania vrea ca bancile sa accepte reducerea datoriei Greciei cu peste 50%, insa acestea si-au exprimat deja refuzul, potrivit The Telegraph.
Ora 2:50 Premierul italian Silvio Berlusconi i-a cerut, miercuri seara, lui Lorenzo Bini Smaghi, membru al Comitetului executiv al BCE, sa demisioneze, informeaza Business Insider, pentru evita „crearea tensiunilor cu o tara prietena”, dupa ce Parisul a solicitat ca locul sau sa fie preluat de un francez.
Ora 2:20 Reuniunea a durat aproximativ 45 de minute, potrivit unui diplomat. „Nu avem un rezultat imediat, dar negocierile continua cu sectorul bancar”, a spus el. Cu putin timp inainte de reuniune, Dallara a emis o declaratie care indica un blocaj complet al negocierilor.
Ora 1:40Presedintelefrancez, cancelarul germansidirectorul executival FMIau inceputo reuniunecubancile creditoarealeGreciei, pentru a incercasa ajunga la un acord privind reducerea cumai mult dejumatate adatorieitarii,potrivit unuidiplomat european.
Nicolas Sarkozy,Angela MerkelsiChristine Lagardes-au intalnitinbiroul presedintelui UE,Herman Van Rompuy,cureprezentantulbancilor. Intalnirea liderilordin tariledin zona euroa fost astfelintrerupta.
Ora 1:30Necesitatea de a recapitaliza bancile europene a fost estimata initial la 106 miliarde de euro, anunta Autoritatea bancara europeana (ABE), intr-un document postat miercuri pe site-ul sau. Aceasta este o prima estimare, iar cifra ar putea fi revizuita in noiembrie, cand se va analiza expunerea bancilor la datoriile suverane.
Bancile vor trebui ca pana la sfarsitul anului 2011 sa prezinte autoritatilor nationale planurile in care detaliaza actiunile pe care urmeaza sa le intreprinda pentru a atinge obiectivul stabilit. Aceste planuri vor trebui sa fie convenite cu autoritatile nationale de supraveghere si discutate cu ABE.
Tarile care au cele mai importante nevoi sunt Grecia (30 miliarde de euro), urmata de Spania (26,16 miliarde de euro) si Italia (14,77 miliarde de euro).
Bancile franceze au nevoie de 8.84 miliarde de euro. Prim-ministrul francez Francois Fillon a declarat marti ca bancile ar trebui sa creasca capitaluri proprii cu aproximativ „zece miliarde”.
Ora 1:13 Marile banci creditoare ale Grecia si liderii europeni nu au ajuns la un acord privind mijloacele de reducere a datoriei tarii, a declarat, miercuri, Institutul de Finante Internationale, citat de AFP. „Nu exista niciun acord cu privire la mijloacele prin care s-ar putea reduce datoriei Greciei,” a declarat CEO-ul IFI, Charles Dallara.
Esecul unor negocieri privind reducerea datoriei statului elen ar putea conduce la intrarea tarii in incapacitate de plata, spun surse europene.
Ora 00:45 Liderii zonei euro intentioneaza sa creasca capacitatea financiara a fondului de urgenta la aproximativ 1.000 de miliarde de euro, au declarat, miercuri, surse europene pentru AFP.
Fondul dispune in prezent de aproximativ 250-275 miliarde de euro, dupa ce au fost alocate finantari pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. Resursele fondului ar putea fi majorate de patru ori folosind un vehicul special si un program de garantii, potrivit Reuters.
Ora 00:21 Premierul italian s-a angajat sa scoata anual 5 miliarde de euro din vanzarea de active si sa creasca varsta de pensionare la 67 pana in anul 2026, potrivit cotidianului britanic The Guardian, care citeaza scrisoarea prezentata de Berlusconi Uniunii Europene.
„Italia si-a onorat intotdeauna angajamentele europene si intentioneaza sa continue sa faca acest lucru. Suntem constienti de necesitatea de a prezenta un plan cuprinzator de reforme si de faptul ca datoria noastra este prea mare, iar cresterea economica prea limitata”, spune Berlusconi in scrisoare.
In planurile executivului italian intra si reformarea pietei muncii si introducerea unor „noi reguli de concediere pentru motive economice, in contractele de munca pe durata nedeterminata”, informeaza AFP.
Guvernul doreste, de asemenea, modernizarea administratiei publice si eficientizarea „mobilitatii necesare personalului” serviciului public si „alte norme cu mecanisme obligatorii ce prevad sanctiuni”.
Scrisoarea transmisa miercuri Uniunii Europene de premierul italian Silvio Berlusconi „a facut o impresie buna”, a declarat premierul polonez Donald Tusk, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, care precizeaza insa ca „Italia si Berlusconi” nu au fost un subiect al dezbaterilor.
Ora 23:08 Casa Alba indeamna UE sa actioneaze „rapid” si „decisiv” pentru a contracara criza datoriilor. „Noi credem ca europenii au capacitatea financiara de gasi o solutie. Trebuie sa existe vointa politica la acelasi nivel”, a declarat purtatorul de cuvant al lui Barack Obama, Jay Carney, in cadrul unui briefing de presa, citat de AFP.
„Vom continua sa discutam cu omologii nostri europeni, pe care ii indeamnam sa ia masuri decisive pentru a raspunde la aceasta problema rapid”, a spus Carney.
Ora 22:48 Zona euro este gata sa creasca Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), insa detaliile vor fi convenite de ministrii de Finante in noiembrie, potrivit proiectului de comunicat al reuniunii, citat de AFP.
Ora 22:32 Scrisoarea trimisa miercuri de Silvio Berlusconi, in care se va angaja sa efectueze reformele economice necesare pentru calmarea pietelor financiare, „a facut o impresie buna”, a declarat prim-ministrul polonez Donald Tusk, miercuri, la Bruxelles. „Berlusconi si Italia nu au fost un subiect al dezbaterilor”, a precizat Tusk.
Ora 22:20 Potrivit textului adoptat, acordul prevede ca bancile sa aiba o rata de 9% din capitalul de calitate superioara, obiectiv care urmeaza sa fie realizat pana la 30 iunie 2012. Bancile vor apela in primul rand la surse de capital privat, inclusiv la restructurarea si reconversia datoriilor in capitaluri proprii.
„Urmatorul pas va fi stabilirea sumei, dar indiferent ca vorbim de 100 sau 200 de miliarde este suficient pentru urmatoarele sase luni. Discutiile vor fi reluate dupa”, a spus presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, la finalul Consiliului European.
Ora 22:14 Franta sprijina ipoteza ca statul chinez sa ajute zona euro pentru a face fata crizei datoriilor printr-un mecanism special, a declarat miercuri o sursa guvernamentala. Nicolas Sarkozy discuta cu presedintele Hu Jintao despre aceasta posibilitate. Mecanismul propus va fi sustinut de catre Fondul Monetar International.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de AFP, China ar fi dispusa sa raspunda solicitarii Europei pentru finantarea planului de rezolvare a crizei datoriilor.
Principalele tari emergente, in special China, sunt preagatite sa inunde Fondul European pentru Stabilitate Financiara (FESF), principalul instrument de stopare a crizei datoriilor din Zona Euro, au declarat miercuri mai multi diplomati europeni, inaintea summitului de la Bruxelles.
Ora 21:48Documentul privind recapitalizarea bancilor, adoptat de liderii europeni miercuri seara, nu mentioneazavaloarea totala arecapitalizarii bancilor. Conformunor surseeuropene, acesta este in valoare de108 miliardede euro. Aceasta cifra”va fi anuntata intimp utilde catreautoritatile europene”, a declarat la finalul intalniriiministrul de finantepolonezJacekRostowski.
Aceasta sumaar depinde denivelul datoriei care vafieliminatade catrebancile grecesti, care a ramas in continuare obiectul unor negocieri.Bancile suntreticente in a acceptao reducere a datoriilor de aproximativ 50%.
Ora 21:21 Prima parte a reuniuni liderilor celor 27 de state membre UE s-a incheiat. Uniunea Europeana a ajuns la un acord cu privire la recapitalizarea bancilor, a declarat prim-ministrul polonez Donald Tusk. „Am convenit ca recapitalizarea bancilor sa fie unul dintre obiectivele noastre principale”, a declarat Tusk, la o conferinta de presa. Capitalul bancilor este de asteptat sa creasca la 9%, a adaugat oficialul.
Ora 21:10 Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel intentioneaza sa negocieze in cursul noptii cu bancile creditoare din Grecia pentru a le convinge sa accepte o reducere a datoriilor de aproximativ 50%, a anuntat miercuri o sursa europeana, citata de AFP.
Primele semnale par mai degraba pesimiste: cancelarul german Angela Merkel a avertizat deja ca exista „inca multe probleme de reglat” inainte de a ajunge la un acord: „Exista inca multe probleme de reglat si negocieri de condus. Deci munca nu este inca terminata”.
„Am venit cu totii aici, in orice caz, cu obiectivul de a realiza mari progrese”, a adaugat ea.
Cancelarul a semnalat astfel ca nu totul va fi rezolvat miercuri seara, in acest summit, contrar obiectivului initial, care viza oferirea unui raspuns complet in fata riscului de propagare a crizei datoriilor, inaintea summitului G20 care va debuta in noiembrie in Franta.
Si liderul ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, a dat acelasi semnal: Liderii UE nu vor stabili fiecare detaliu al planului de a extinde capacitatea fondului de salvare a zonei euro la summit-ul de miercuri, ci vor stabili directiile generale.
Traian Basescu, care reprezinta Romania la reuniunea celor 27, a declarat, la plecarea din tara, ca este esential pentru Romania sa obtina asigurari ca capitalizarea bancilor din Zona Euro nu va reduce expunerea pe tara noastra si celelalte tari non-euro.
Iata mai jos un rezumat al zilei de miercuri, inaintea summitului de la Bruxelles:
- Dupa intense negocieri cu Liga Nordului, seful guvernului italian Silvio Berlusconi a rezumat, intr-o scrisoare de 15 pagini, reformele economice pe care le va implementa Italia pentru calmarea pietelor financiare
- Germania a obtinut scoaterea din draftul comunicatului a frazei care cerea Bancii Centrale Europene sa-si continue politicile „exceptionale”, respectiv cumpararea de obligatiuni ale statelor care se confrunta cu dificultati
- Intr-o demonstratie de forta, cancelarul German Angela Merkel a obtinut un vot covarsitor al Bundestagului asupra mandatului cu care se prezinta la Bruxelles
- Bursele europene au inchis indecis sedinta de tranzactionare de miercuri, investitorii asteptand rezultatul summit-ului de la Bruxelles
Vezi aici ce evenimente au precedat summitul de la Bruxelles