Sari direct la conținut

VIDEO Condițiile din căminele studențești: „Să existe și o obligativitate prin care statul să le impună universităților anumite standarde”

HotNews.ro
Studenți cazați în Complexul Grozăvești, Foto: Inquam Photos / Raul Stef
Studenți cazați în Complexul Grozăvești, Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Am întrebat președinții filialelor de tineret ale partidelor cum pot îmbunătăți condițiile din căminele studențești. Toți spun că ar trebui construite noi cămine. Cristian Opriș de la Forța Dreptei consideră că statul ar trebui să le impună universităților „anumite standarde pentru căminele studențești”.

Am întrebat liderii de tineret ai partidelor cum ar îmbunătăți condițiile din căminele studențești, în contextul în care mai mulți studenți români se plâng de acestea. La începutul anului, HotNews.ro a vorbit cu mai mulți studenți cazați într-unul dintre căminele din Grozăvești, care au reclamat că în mai multe camere sunt ploșnițe.

„Cum pot trăi domnul Iohannis sau domnul Ciucă cu 900 de lei pe lună?”

Marius Lucian Lupu, președinte PMP Tineret: „Prin crearea de programe exacte: construirea unor noi cămine, reabilitarea celor existente, crearea unor condiții mai bune și tarifele să rămână la un cost cât mai mic. Fiecare tânăr student, de exemplu, primește câte 900 de lei lunar, aceasta este bursa. Nu-mi imaginez cum pot trăi domnul Iohannis sau domnul Ciucă cu 900 de lei pe lună…să-ți plătești chiria, să trăiești, să mai ieși în oraș cu colegii”.

Cristian Opriș, președinte Forța Dreptei Tineret: „Atât timp cât noi oferim în momentul de față cel mai mic procent din PIB pentru educație, e greu să avem așteptări să crească condițiile din căminele studențești. Știu condițiile precare din Grozăvești, din Regie, unde tinerii stau în niște camere insalubre, foarte mici. Asta ține și de universități, dar și de finanțarea pe care statul o acordă universităților pentru a dota acele spații în care locuiesc studenții. Cred că ar trebui să existe și o obligativitate prin care statul să le impună universităților anumite standarde pentru căminele studențești”.

„E împovărător pentru un părinte”

Răzvan Biro, președinte AUR Tineret: „Trebuie să ne focusăm investițiile asupra sistemului de educație. Ca stat și ca partid, susținem în mod definitiv oferirea unor condiții optime de trai tinerilor studenți. Nu numai că ar trebui modernizate căminele studențești, ci ar trebui chiar să și creștem numărul acestora. Este împovărător pentru un părinte, astăzi, să plătească chirie suplimentară, facturi suplimentare, pentru a-și putea aduce copilul la studii”.

Alexandru Ghigiu, președinte PSD Tineret: „Multe dintre căminele studențești au fost reabilitate, arată bine, dar, într-adevăr, mai sunt și cămine care sunt departe de standarde. Sumele cuprinse în PNRR pentru investiții, inclusiv în zona de infrastructură școlară și universitară, ar trebui să fie un prim pas. Vorbim de mai multe sute de milioane de euro care sunt dedicate pe aceste capitole. Important este ca universitățile să le acceseze și cheltuiască, deci e vorba și de o capacitate a universităților de a face acest lucru. Cred că în 2017 sau 2018, CNI (Compania Națională de Investiții) a lansat un program de investiții pentru cămine, știu că unele sunt și finalizate. Deci sunt convins că aceste programe vor continua atât timp cât vorbim despre un parteneriat între universitate și stat”.

Președinta UDMR tineret spune că o soluție sunt locuințele pentru tineri

Szilágyi Dóra Emese, președintă UDMR Tineret: „Locuințele pentru tineri. Am observat aceeași tendință și în cazul studenților, care abia au pășit în viața reală după liceu și după ce, de obicei, se mută de la părinți. Iată, au această problemă financiară, în primul rând, de a găsi o locuință sau un loc la cămin. De obicei, locurile la cămin sunt limitate și doar cei care au o notă foarte bună reușesc să prindă un loc la cămin. Cred că aici ar trebui să intervenim, prin construirea unor noi cămine studențești”.

Mihai Costea, președinte USR Tineret: „Vorbim de infrastructură, în primul rând, care trebuie refăcută și făcută mentenanță, pe lângă reconstruirea unor cămine. Vorbim despre asistență financiară sub formă de burse, socială și de studiu. Îți poți permite din acestea, dacă nu ai un sprijin financiar și al părinților, iar dacă ești la licență (n.red: ciclul de licență), nu-ți poți permite mai mult decât un part-time job. Din nou, resursele financiare sunt al doilea palier care ar trebui adresat, de care beneficiază tinerii studenți. Dincolo de asta, cred că ar trebui să avem o privire și asupra modului în care se face practica, respectiv internship-ul pentru tinerii studenți”.

HotNews.ro a realizat o serie de mini-interviuri video cu liderii partidelor de tineret PSD, AUR, USR, Forța Dreptei, PMP și UDMR, despre acțiunile politice ale organizațiilor cu impact asupra tinerilor din România. Jurnalista HotNews.ro Alexandra Nistor a abordat teme de interes pentru publicul tânăr, precum armata obligatorie, traficul de droguri, condiții în căminele studențești, LGBTQ, măsuri politice adoptate în ultimul an și sfaturi în vederea celor patru runde de alegeri de anul acesta.

*HotNews.ro a lansat invitația participării la aceste interviuri și către TNL (tineret PNL), însă aceștia au refuzat invitația.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro