Sari direct la conținut

VIDEO Confruntat cu o „extincție electorală”, premierul britanic a ieșit la vânătoare de voturi printre roboți

HotNews.ro
VIDEO Confruntat cu o „extincție electorală”, premierul britanic a ieșit la vânătoare de voturi printre roboți
Rishi Sunak la depozitul și centrul de distribuție Ocado din Lutton, FOTO: Phil Noble / AFP / Profimedia

Cu mult în spatele rivalilor laburiști în sondajele de opinie, premierul britanic Rishi Sunak a ieșit la vânătoare de voturi printre roboți într-un centru de retail marți, prima sa oprire a zilei având loc la ora 4:50 dimineața, relatează agenția Reuters.

Sunak, despre care Reuters notează că a părut adesea epuizat în timpul campaniei electorale care a intrat acum în a șasea sa săptămână, și-a început penultima zi înainte de alegerile parlamentare de joi cu o vizită la un depozit din Luton, localitate la nord de Londra, privind cum o mică flotă de roboți pe roți pregătesc colete pentru livrare.

El a îmbrăcat apoi o vestă în galben neon pentru a ajuta angajații să sorteze avocado și salată la Ocado, una dintre cele mai de succes companii britanice din domeniul tehnologiei. Premierul a luat apoi ceaiul cu angajații companiei.

Ulterior, el i-a luat prin surprindere pe clienții unui restaurant McDonald’s când s-a pus la coadă pentru a cumpăra micul dejun pentru reporterii care l-au însoțit pe traseul electoral.

Rishi Sunak i-a șocat inclusiv pe mulți membri ai partidului său conservator când a anunțat în luna martie că va convoca alegeri parlamentare pentru data de 4 iulie. Decizia sa a fost surprinzătoare întrucât legea electorală din Marea Britanie prevede că alegerile trebuiau organizate până cel târziu în data de 28 ianuarie a anului viitor.

Sondajele de opinie indică mari probleme pentru conservatorii lui Rishi Sunak

În condițiile în care Partidul Conservator era cotat în sondajele de opinie cu mult în spatele laburiștilor, majoritatea analiștilor se așteptau ca Sunak să amâne cât mai mult posibil alegerile pentru a lăsa timp formațiunii sale politice să se redreseze.

Trei sondaje separate publicate la jumătatea lunii trecute arată că Partidul Conservator se confruntă cu perspectiva unei „extincții electorale” după alegerile parlamentare, britanicii fiind nemulțumiți de modul în care a fost gestionată economia după Brexit și pandemia de COVID-19.

De la anunțarea alegerilor pentru începutul lui aprilie, Sunak, un fost bancher de investiții care a devenit în octombrie 2022 cel mai tânăr premier din istoria Marii Britanii, a strănătut țara în lung și în lat pentru a încerca să îi convingă pe britanici să îi mai acorde un mandat.

Sondajele de opinie sugerează însă că eforturile sale nu au convins prea mulți alegători, Partidul Laburist având un avans de aproximativ 20% în fața conservatorilor lui Sunak. Laburiștii se pregătesc să revină la putere la Londra după 14 ani de guvernare conservatoare.

INTERVIURILE HotNews.ro