VIDEO Crin Antonescu compara atitudinea lui Boc fata de parlamentari cu cea a lui Cromwell, Napoleon si Eltin
Liderul liberalilor, Crin Antonescu, a comparat declaratiile lui Emil Boc privind sistemul parlamentar din Romania cu actiunile istorice ale lui Oliver Cromwell, Napoleon Bonaparte si Boris Eltin, care au manifestat o atitudine de forta in fata puterii legislative.
„Intr-o tara din Europa un prim-ministru odata s-a dus la targ si a targuit un bici si a rostit urmatoarele vorbe care aveau caracter public, de indemn si caracter politic: Ia sa luam un bici, sa punem biciul pe parlamentari.
„Drama politica a Romaniei e diferenta dintre tun si bici, loviturile in care Cromwell, Napoleon si Eltin isi asumau personal trasul cu tunul si situatia in care in Romania, desi omul respectiv era premier si va mai fi, nici macar nu tine biciul cu mana lui, ci era trimis sa spuna asta”, a spus Antonescu.
In 18 august 1991, presedintele Mihail Gorbaciov, care se afla in vacanta, a fost retinut in Crimeea iar armata a inceput sa asedieze Casa Alba a Rusiei, in cadrul unei lovituri de stat organizata de comunisti. In acel moment, Boris Eltin s-a deplasat spre Casa Alba si a tinut un discurs memorabil de pe turela unui tanc”, a spus Eltin.
In fata demonstratiilor masive ale populatiei, armata s-a retras. Pana pe 21 august majoritatea liderilor loviturii de stat au parasit Moscova, iar Gorbaciov a fost readus in Moscova, potrivit Wikipedia.
Eltin a fost salutat in intreaga lume ca un erou pentru ca a salvat Uniunea Sovietica de revenirea tiraniei si lumea intreaga de reaprinderea Razboiului Rece.
Tot Eltin este cel care a dat ordin trupelor speciale sa ia cu asalt cladirea Parlamentului, in octombrie 1993.
Cand Parlamentul rus s-a opus noii Constitutii, care conferea puteri extinse presedintelui Boris Eltin, acesta a trecut la actiune. Din ordinul lui Boris Eltin s-au taiat, mai intai, curentul electric si caldura din cladirea Parlamentului. Cu toate aceste hartuieli, parlamentarii rusi au continuat sa lucreze la lumina lumanarilor si infasurati in paltoane si cu caciuli siberiene pe cap. Secvente de-a dreptul antologice! Colonelul Alexandr Rutkoi a organizat rezistenta inarmata din Parlament.
Atunci Boris Eltin, intr-o stare bahica avansata, a ordonat lui Goliuska ca unitatile sale speciale „Alfa” si „Vimpel” sa ia cu asalt cladirea Parlamentului si sa aresteze pe toti parlamentarii opozitiei. Boris Eltin – omul care aparase cladirea Parlamentului rus in august 1991 – a ordonat ca tancurile sa bombardeze cladirea aceluiasi Parlament, pe care in 1991 il aparase. Sute de oameni au murit atunci in apararea Parlamentului. Iar jertfa acestora poate fi si astazi un serios semnal de alarma impotriva tendintelor totalitare ale unor conducatori de stat.