Sari direct la conținut

VIDEO Culmea birocratiei: sa infiintezi un post la primarie ca sa poti face taximetrie. Joenel, primul taximetrist din Calafat: Mi-a luat un an pana am obtinut autorizatie, dar acum ii duc pe toti la camp, la piata

HotNews.ro
Taximetristul Joenel Eugen, Foto: Hotnews
Taximetristul Joenel Eugen, Foto: Hotnews

Taximetristul Joenel Eugen a revolutionat Calafatul. Pentru firma sa, primaria a trebuit sa infiinteze un departament special pentru acordarea de autorizatii de taximetre. Usor de spus, infinit mai greu de facut. A platit taxele, inscrierea, a inregistrat toate demersurile, dupa care a inceput asteptarea licentei. „Nu era legea taximetriei in municipiul Calafat”. Dupa un an, taximetristul fara licenta, fara clienti si fara statie a ajuns la liman in lupta cu birocratia si autoritatile: a primit autorizatie de la primaria care fusese autorizata sa autorizeze. Un an i-a luat lui „nea Joe” sa devina primul taximetrist din oras.

„In Calafat, batranii merg cu taxiul acuma”, spune cu mandrie barbatul care a reusit sa-si faca afacere acolo unde legislatia inca nu ajunsese. Loganul albastru cu capota galbena ii duce pe clienti la vie, la porumb, la pescuit, aduce batranele cu plasele de la piata si ajuta pe oricine are „un frigider, o electrocasnica” de carat.

Taxi Joe – mijlocul de transport in comun din Calafat

Principiul taximetristului de Calafat: In taxi „nu se plateste pe persoana, ci pe masina”. Adica daca sunt trei oameni in masina si cursa face 3 lei, fiecare plateste cate 1 leu. „Cand le-am explicat ca nu e ca la microbuz, oamenii au inceput sa percepteze altfel”, spune Joenel Eugen.

Drumul unei hartii in natura

„Nea Joe” a venit in Calafat acum patru ani. S-a recasatorit, „c-asa e viata”, a venit tocmai din Otelu Rosu si „am zis sa-mi caut un job, sa muncesc”. Taximetrie facuse 10 ani, asa ca era hotarat sa-si continue cariera. Stia tot ce ii trebuie pentru o astfel de munca. „Trebuie sa fii corect, sa te duci prompt la comanda, atunci ai credibilitate, si sa nu inseli. Si ai dat incredere clientului. Asta denota un taximetrist”. Numai ca socoteala de-acasa nu s-a potrivit deloc cu cea din Calafat. Firma lui trebuia sa primeasca autorizatie de la primarie, care la randul ei nu avea autorizatie sa fie autoritate autorizanta in acest domeniu.

„Secretarul de la primarie trebuia sa faca un demers pentru acest lucru si apoi prezentat in Consiliul de Administratie al orasului. Dar nu s-a prezentat. Au trecut aproape 10 luni, cu interventii, si nimic”. A durat din septembrie 2007 pana in iulie 2008, timp in care si-a trecut afacerea de pe PFA pe SRL si apoi din nou pe PFA, doar-doar o gasi cheia pentru obtinerea licentei. „Un an de zile am stationat, aveam masinile si trebuia sa platesc leasing. La inceput am facut pe persoana fizica si am vazut ca nu mi se da, asa ca am zis eu in sinea mea ca nu e bine si ca trebuie sa fac pe SRL”.

Intre timp, banateanul de Dolj n-a stat pe loc si a inceput testele. „Voiam sa vad cum o sa ma descurc cu kilometri, cum ma primeste lumea aici, cum merg preturile”. Numai ca „sectoristii s-au pus pe urmele mele si m-au oprit”, si pentru ca nu avea licenta a primit scurt aprobare sa plateasca amenda de 250 de milioane de lei vechi. „Am facut recurs la judecatorie si mi-au dat drept de cauza mie, pentru ca aveam absolut toata documentatia si platisem tot absolut. Nici acum nu stiu de ce mi-a dat aceasta amenda, ca am facut toate demersurile”.

Aventura este confirmata si de primarie. „A fost temerar. Eu am preluat activitatea, pentru ca ma ocup de autorizari pe raza orasului, in cadrul initiativei private”, a declarat Lili Nicola, de la primaria Calafat. „Asta este mersul lucrurilor, pe care la modul asta le parcurgem si noi, incercand sa facem mai putina birocratie, dar legislatia asta este. Si din cauza asta poate, sa zic, a durat mai mult”. Ea este „noua persoana din organigrama”, care confirma ca Joenel „a insistat, tot venea, dar noi pana am obtinut autorizatia…” Dar si cand a obtinut autorizatia, Calafatul a primit permisiunea de a avea „72 de societati de taxi”.

Cum sa-ti faci reclama in Calafat

Cu taximetria, mai greu in Calafat. Orasul are 1 km pe lat si 1 km pe lung. „Noroc ca poti sa te mai invarti prin el”. Primul obiectiv: sa se promoveze. „Am facut afise cu taxi, am inmanat fluturasi la fiecare client si am dat prin televiziunea locala anunturi de taxi si prin asta m-am facut cunoscut. Apoi din prieten in prieten, am dat numarul de telefon. Am facut afise si la spital, la policlinica, la gara, in centru, peste tot am pus afise cu taxi”.

Obiectivul nr. 2: sa „culturalizeze” oamenii.

„Trebuie lucrat cu lumea, ca nu stie despre

Calafat este un municipiu din judetul Dolj, cu aproximativ 18.000 de locuitori.

„Calafatul, orasul rozelor, al castanilor si stejarilor seculari, al holdelor aurii si industriei moderne, dar si al falnicelor monumente istorice, este situat in extremitatea sud–vestica a judetului Dolj, pe malul stang al Dunarii, la aproximativ 90 km de Municipiul Craiova, in Campia Ciuperceni, subunitate a Campiei Bailestilor, acolo unde fluviul incepe sa-si adanceasca cel de-al doilea meandru, respectiv la 43˚, 58΄ şi 14˝ latitudine nordica si 22˚, 56΄ si 40˝ longitudine estica”.

MunicipiulCalafat.ro

asa ceva”. Asa ca „nea Joe” a inceput lucratura. Acum isi aminteste amuzat ca odata „era unul, statea chiar langa mine, si m-a sunat: sunteti liber? M-a apucat rasul. Da, sunt liber, zic. Nu e ca in orasele mari, sa deschizi usa si sa intrebi. Nu indraznesc, le e frica, rusine. Trebuie invatati. E ceva care n-a fost niciodata. Acuma e o mandrie”.

Prima incercare de popularizare a vehiculului a fost in piata. Doua batrane stateau cu plasele pline si nu se incumetau sa plece. Joenel „le-a agatat” din mers si s-a oferit sa le duca Gratis acasa. Dupa adevarate insistente, au pornit la drum. „Cand am ajuns, am oprit ceasul si le-am spus: Nu platiti, doar va arat cat este aici. Si cand au vazut era 1 leu 99 de bani si le-am zis ca ar trebui sa plateasca un leu una, un leu una, au zis: vaaai, pai de acuma numai cu taxi mergem. Dar imi pare rau, ca aia a fost singura cursa”.

Intai cu un tarif de 1 leu la kilometru, cu multe teste si reclama in tot orasul, Joe Taxi a inceput sa se impuna. Acum, clientela este „numai una si una”, iar oamenii pe care ii duce si-i aduce sunt fidelizati. Pe primul loc sunt doamnele in varsta, pe care le duce la spital, la policlinica sau le ia de la piata. Urmeaza elevii care se strang si cate patru si vor la scoala. Apoi vin cei cu nevoi „speciale”: un drum pana la camp, pana intr-un sat vecin, daca e noroc pana la Craiova, la o pescuita, la plaja. Dar relaxat, de Calafat.

O confirma si oamenii de pe strada, incantati sa fie intrebati de taximetristul de Calafat: „E foarte bun! Pe timp de vara ne duce Bascov la plaja. Sunt persoane care vad pe ceas ca face mai mult decat cei doi lei pe care ii au ei in buzunar si ii zic: lasa-ma aici. Si taximetristul zice: pai da’ de ce, lasa, si ii duce la destinatie. Ca altadata compenseaza omul respectiv”. „Si la camp ma duce, la vie, la peste”. „Eu am apelat si la 2 noaptea la el, am venit din excursie, l-am apelat, s-a prezentat in 5 minute si m-a rezolvat. Aveam prea mare bagaj”. „Si nu e tipul omului avar, care sa te rupa. E cel mai ieftin, e mai ieftin ca la Craiova, 1,2 la kilometru, si zi si noapte. Daca e la o distanta mai mare, el ia si mai putin decat arata ceasul”.

„Lumea a fost obisnuita pe jos, dar acum vazand ca e mult mai usor si mai rentabil cu taxi-ul, lumea a inceput sa mearga mai bine”, spune taximetristul. Si cum timpul trece, iar clientii trebuie serviti, Joenel Eugen se indreapta catre statia din piata, de unde toata lumea stie ca il poate lua. „Si-acum s-asteptam asteptarea clientului, care poate veni cu masina”, incheie razand in hohote primul taximerist din orasul Calafat. ​

Ce spun oamenii despre initiativa Joe Taxi

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro