VIDEO Cum am luat un mic dejun cu noduri in gat impreuna cu Nigel Farage. Plus un mini-interviu despre romanii din UK, Brexit si "curcanul care a votat pentru Craciun"
Nigel Farage afirma, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca nu va pleca din Parlamentul European pana la iesirea efectiva a tarii sale din UE, invocand faptul ca este liderul celei mai mari delegatii de europarlamentari si ca urmeaza negocieri importante in urmatorii doi ani. Farage se declara mandru „Curcanul care a votat pentru Craciun”, aluzie la faptul ca si-a sacrificat job-ul de europarlamentar. Liderul euroscepticilor britanici spune ca nu se simte responsabil pentru inflamarea discursului rasist, anti-imigranti, din Marea Britanie dupa Brexit, pretinzand ca situatia ar fi aratat si mai rau daca tara sa ar fi decis sa ramana in UE. Modul cum am ajuns sa fac un interviu cu Farage este o poveste in sine.
Stiam de luni ca liderul UKIP s-a cazat unde stateam si noi, un grup de jurnalisti din vreo zece tari veniti la Bruxelles la invitatia PPE. Le-am spus colegilor ca nu prea inteleg de ce Farage mai sta pe banii europenilor dupa Brexit. De 17 ani injura UE pe banii ei, deloc putini, o situatie oricum cam aberanta. N-am avut ocazia sa-l intalnesc pentru a-i spune in fata toate astea pana miercuri dimineata, chiar inainte sa plec spre aeroport.
Cu ochii umflati de somn, am coborat pe la 6.30 in restaurantul hotelului Leopold, aflat la o aruncatura de bat de Parlamentul European. Am decis sa plec spre aeroportul Zaventem ceva mai repede dupa atentatul de la Istanbul, convins ca vor fi masuri de securitate sporite care m-ar putea intarzia. La ora aia sala de mese era goala, chelnerii abia incepusera sa pregateasca micul dejun. M-am trezit nas in nas cu Farage cotrobaind dupa ceva mancare, la fel de nauc.
Eram doar noi doi in restaurantul inca pustiu. A urmat o scena cel putin stranie. L-am salutat politicos, i-am spus ca sunt roman, mi-a spus ca se bucura sa ma intalneasca. I-am spus ca nu prea cred asta, i-am explicat ca sunt ziarist si doresc sa-mi raspunda la cateva intrebari daca este de acord. A acceptat pe loc, let’s do it.
Let’s say I’am a romanian living in UK. Should I stay or should I go? Dupa prima intrebare s-a enervat progresiv, a spus ceva urat si s-a rasucit pe calcaie. Am ramas descumpanit cateva secunde, l-am intrebat de ce foloseste cuvinte sa le zicem eufemistic nepotrivite.
Scena mi s-a parut grotesca. I-am spus apoi ca nu voi publica acest prim raspuns fara valoare, ca nu caut nimic senzational, ca nu-l voi folosi deoarece mi se pare irelevant, ca ma intereseaza totusi raspunsuri la cateva intrebari importante. S-a calmat pe loc, a invocat oboseala si presiunea acumulate in ultimele zile si s-a angajat sa raspunda la orice dupa micul dejun.
Ne-am asezat fata in fata dar la mese diferite. Am inghitit amandoi cu noduri mancarea din farfurie, schimband impresii dupa Brexit. Farage ma ruga sa inteleg ca cifrele imigratiei sunt pur si simpu prea mari, eu incercam sa-l conving ca Brexitul e o prostie si ca tara lui nu are viitor in afara UE. Mi-a spus ca Letonia se goleste, i-am raspuns ca si din Romania se pleaca pe capete dar ca nu va putea lua niciodata, inchizandu-se dupa ziduri ca in Razboiul Rece, dreptul oamenilor la o viata mai buna.
Intarziam deja cam mult plecarea spre aeroport asa ca am profitat cand Farage a inceput sa soarba din cafea si i-am propus sa mai incercam odata. Asa a iesit interviul de mai jos, pe fundal de tacamuri si furculite aranjate de chelneri pe mesele din restaurantul inca gol.
Rep: Domnule Farage, sunt roman, sa zicem ca traiesc in Marea Britanie si intrebarea, acum, este ce sa fac: sa stau sau sa plec?
Nigel Farage: Nu uitati ca sunt si multi britanici in numeroase tari europene. Dar mai multi sunt in sens invers. Toata lumea a venit in Marea Britanie legal si toate drepturile lor sunt protejate pe deplin. Acum am votat Brexit, am votat sa respingem conceptul de cetatenie europeana, ne vom recapata pasapoartele si frontierele proprii. Aceste lucruri se vor schimba la un moment dat. Iar pe viitor, vom emite permise si vom fi mai stricti cu cifrele. Trebuie sa intelegeti perspectiva noastra, pentru ca in acest moment se spun multe lucruri care demonizeaza Marea Britanie. Din 1950, am derulat o politica a emigratiei in fostul imperiu, cu un net de 30.000 de oameni anual. Acum se ridica la o treime de milion anual si pur si simplu nu mai putem face fata. Serviciile noastre publice pur si simplu nu mai pot face fata. Deci, toata lumea care a venit pana acum se afla in Marea Britanie legal si e bine – nimic nu se va schimba in privinta lor.
Rep: Deci pot ramane…
NF: Da. Nimic nu se va schimba.
Rep: Dar, dupa referendum, am vazut numerosi britanici care regreta ca au votat pentru Brexit.
NF: Nu sunt sigur de acest lucru. Vorbim despre un establishment care nu stie sa piarda. Asa ca incearca sa organizeze un al doilea referendum pentru ca nu le place actualul rezultat.
Rep: Credeti ca va fi un al doilea referendum, care ar putea sa intoarca rezultatul primului?
NF: Nu cred ca se va intampla. Si banuiesc ca daca le spui britanicilor sa voteze din nou vor fi atat de furiosi incat votul pentru Brexit ar fi mai mare decat prima data.
Rep: Pe site-ul The Telegraph am vazut un clip cu oameni intr-un autobuz, foarte agresivi la adresa imigrantilor.
NF: Mi se pare uluitor.
Rep.: Nu va simititi macar putin responsabil…
NF: Probabil ca daca am fi votat sa ramanem in UE, ar fi fost si mai rau. Am auzit lucruri oribile spuse de ambele parti. In Marea Britanie tensiunile au crescut ca rezultat al acestui referendum. Dar, generic vorbind, suntem cei mai toleranti dintre toate tarile europene.
Rep: Poate va supara ce spun, dar pare ca discursul dumneavoastra impotriva imigrantilor a incurajat aceasta situatie, atitudinea impotriva strainilor, imigrantilor.
NF: Nu. Noi pledam pentru control. Iar acum nu avem control pentru ca se aplica acest sistem european ridicol, al frontierelor deschise complet. Noi am fost prima tara care sa-l respingem. Credeti-ne, nu vom fi si ultima.
Rep: Un alt lucru pe care l-am remarcat si, probabil, nu va bucura sa-l auziti, in Marea Britanie capata amploare o serie de conflicte interne – cazul Scotiei, cazul Irlandei de Nord. Nu va simtiti responsabil deloc pentru aceasta situatie?
NF: Sa fim seriosi. Acum doi ani a fost un referendum pentru independenta Scotiei, deci nu e un subiect nou. Iar scotienilor nu le-a placut rezultatul. Dar ideea ca Scotia sa se alature independent Uniunii Europene si sa semneze un tratat prin care sa adere la euro… acest lucru nu se va intampla.
Rep: Ieri, in Parlamentul European, domnul Juncker v-a intrebat: ce mai cautati aici, la Parlamentul European?
NF: E un bun showman. In privinta referendumului – am castigat razboiul, acum trebuie sa ne castigam pacea. Vor fi negocieri pentru iesirea noastra, iar Parlamentul European va fi…. Iar eu voi fi aici, cand va fi nevoie, urmarind ca un uliu ca sa fiu sigur ca treaba va fi bine facuta.
Rep.: Dar, domnule Farage, ati vorbit atat in favoarea Brexit, iar ultima data, la Strasbourg, v-am vazut declaratia in care spuneati ca erati pentru ultima data acolo…
NF: Ca membru, ca membru plin al Uniunii Europene. De acum inainte trebuie sa trecem printr-o serie de negocieri, Parlamentul European va vota asupra pachetului rezultat. Eu conduc cea mai mare delegatie din Marea Britanie. Ar insemna sa ma sustrag de la datorie daca nu as fi aici.
Rep: Veti continua sa veniti in Parlamentul European, platit fiind cu bani europeni, chiar daca tara dumneavoastra a decis sa plece?
NF: Sunt curcanul care a votat pentru Craciun. Am votat, saptamana trecuta, sa-mi pierd locul de munca si chiar imi voi pierde locul de munca. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.
Rep: In privinta invocarii articolului 50, credeti ca guvernul britanic o va face?
NF: Sunt ingrijorat. Ar trebui sa o faca, pentru ca asa i-au cerut 17,5 milioane de oameni. Pe moment, pare un pic sovaitor. Cred ca trebuie sa il invocam rapid.
Rep.: Si daca nu se va intampla?
N.F.: Furia va fi mare.