Sari direct la conținut

​VIDEO Cum arată cele mai rapide trenuri de marfă și ce țări stau cel mai bine

HotNews.ro
Tren de marfa de mare viteza, Foto: Captura YouTube
Tren de marfa de mare viteza, Foto: Captura YouTube

​La noi, din cauza infrastructurii, trenurile de marfă rulează cu o viteză comercială de aproximativ 20 km/h, dar în alte țări diferențele sunt uriașe și trenuri de marfă grele pot rula cu peste 120 km/h, în timp ce unele speciale pot atinge 250 km/h. Mai jos puteți citi despre cele mai rapide trenuri de marfă din lume și despre țările care iau în serios investițiile în transportul rapid de marfă pe calea ferată.

În noiembrie anul trecut în Italia se lansau cele mai rapide trenuri de marfă, cu o viteză medie de 180 km/h. Nu sunt trenurile cu cisterne mari sau vagoane masive cu care suntem obișnuiți, ci sunt trenuri de mare viteză care au fost puternic modifcate la interior pentru a permite transportul de containere. Aceste trenuri circulă cu o viteză medie de 180 km/h pe o distanță de peste 500 km și își fac traseul noaptea pe liniile unde ziua circulă celebrele trenuri de pasageri Frecciarossa.

Serviciul a fost lansat de compania italiană de stat Mercitalia care l-a prezentat ca fiind primul tren de marfă de mare viteză. Vagoanele au fost mult modificate la interior unde au fost scoase scaunele, dar și sistemul de aer condiționat și au fost înstalate mecanisme de prindere pentru mini-containere de până la 250 kg.

În fiecare dintre cele 12 vagoane sunt 17 zone de încărcare unde încap 60 de containere.

La cinci luni de la lansarea serviciului, compania care îl operează a spus că 96% dintre trenuri au ajuns la timp și a spus că rutele vor fi extinse către alte orașe italiene.

Un tren poate transporta echivalentul mărfii transportate de 18 TIR-uri și compania spune că datorită acestor trenuri ce pot rula și cu 250 km/h vor circula pe principala autostradă din Italia – A1 – cu 9.000 de camioane mai puțin pe an.

Trebuie spus că aceste trenuri sunt de nișă. transportul este mai scump decât pe trenurile clasice de marfă și se pretează pe produse de mici dimensiuni care trebuie să ajungă foarte repede la destinație, practic servicii de curierat expres.

Trenuri clasice de marfă rulează cu 140 km/h în Franța și cu 120 km/h în mai multe țări din vestul Europei, dar vitezele medii comerciale sunt mult mai mici și porțiunile unde trenurile rulează cu peste 100 km/h sunt scurte, mai ales în cele mai aglomerate zone unde trenurile de pasageri au prioritate.

Trenuri din Austria (sursa – OBB)

În Europa mai sunt proiecte ce vor permite trenurilor de marfă să ruleze cu super-viteză. De exemplu, linia Koralm care este în construcție în Austria va lega orașele Graz și Klagenfurt și va permite viteze de până la 250 km/h. Aceeași viteză va fi posibilă și în Suedia pe o altă linie aflată în construcție – North Bothnia Line – între orașele Lulea și Umea. Rămâne de văzut dacă va fi fezabilă din punct de vedere comercial lansarea unor servicii de marfă atât de rapide.

În țările cu mult trafic de pasageri trenurile de călători au prioritate și cele de marfă sunt oprite des și pot staționa ore în șir, ceea ce afectează mult media orară. Pe de altă parte, în SUA trenurile de marfă au în multe locuri prioritate și pot rula porțiuni extinse cu peste 80 km/h și cu viteze de peste 120 km/h în unele zone din afara orașelor. Dacă în Europa sub o cincime din cantitatea de mărfuri este transportată pe calea ferată, în SUA ponderea feroviarului este mai mare de 35%.

Interesant este că în SUA lungimea medie a trenurilor de marfă a crescut în ultimii ani și există si trenuri cu peste 300 de vagoane, 8 locomotive și peste 4 km lungime.

Unul dintre cele mai lungi trenuri europene de marfă a circulat în 2014 în Franța și avea peste 1,5 km lungime, iar la noi cele mai lungi trenuri au peste 800 de metri.

Și Rusia a investit serios în infrastructură în ultimii anii, mai ales că este străbătută de trenurile de marfă ce leagă China de Europa pe așa-numitul drum feroviar al mătăsii. Vitezele medii au ajuns să fie de 75 km/h pe cele mai rapide porțiuni, față de 40 km/h înainte de lucrările de modernizare.

În acest condiții, trenurile nu mai fac 10-11 zile din estul Rusiei până la granița cu Belarus, ci fac șase – șapte zile. Cele mai rapide trenuri pot parcurge chiar și 1.800 km într-o zi. Pentru Rusia trenurile de marfă sunt esențiale, fiindcă feroviarul are o cotă nemaiîntâlnită în transportul total de marfă – 80%.

Trenurile de marfă miniere sunt cele mai lungi și circulă pe linii dedicate. Unul dintre cele mai lungi a fost operat de compania anglo-australiană BHT Billion în Australia și avea peste 7 km lungime, 682 de vagoane și opt locomotive.

În general se consideră că investitțiile necesare pentru trenuri de marfă care să ruleze cu 150-160 km/h sunt prea mari și deci nu rentează. Este nevoie de locomotive foarte puternice și scumpe, de vagoane speciale care să poată rula la astfel de viteze și de linii care să permită astfel de viteze pentru trenurile grele de marfă.

Transportul pe calea ferată are multe avantaje, unul fiind volumul mare de mărfuri ce pot fi transportate. Rentabilitatea este mare până la un punct, iar viteza mare necesită investiții. După un anumit punct transportul aerian ajunge să devină mai rentabil, în special dacă este vorba de distanțe de peste 1000-1500 km.

La noi, viteza comercială a trenurilor de marfă este de sub 20 km/h din cauza infrastructurii. Pe cele mai rapide porțiuni trenurile pot rula cu 70 – 80 km/h, dar apoi li se poate impune să stea la semnal două – trei ore și apoi rulează cu sub 25-30 km/h în zone cu multe restricții de viteză. În aceste condiții, nu este de mirare că trenul poate face și peste 40 de ore de la Constanța până la Curtici.

Cele mai rapide porțiuni sunt pe M800 între București și Fetești și pe M300 între București și Florești Prahova.

Grupul Grampet nu a avut influență asupra conținutului acestui material sau în alegerea subiectului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro