Sari direct la conținut

VIDEO Cum functioneaza sistemul de alerta in caz de tsunami

HotNews.ro

In aceasta saptamana a fost inaugurat la Jakarta sistemul de avertizare rapida in caz de tsunami. BBC News, care a prezentat evenimentul, spune ca acest sistem ar urma sa anunte formarea unui val tsunami la timp, astfel incat populatia din zonele costiere s-ar putea refugia. Aceeasi stire adauga ca sistemul a fost inaugurat fara sa fie insa complet functional, finalizarea fiind prevazuta pentru anul 2010.


Proiectul este rezultatul direct al distrugatorului tsunami care a lovit Oceanul Indian pe 26 decembrie 2004, cand au murit peste un sfert de milion de oameni, mai bine de jumatate in provincia indoneziana Aceh.

La realizarea sistemului s-au angrenat, imediat dupa tsunami, specialisti din intreaga lume, iar mai multe state precum Germania, Japonia si China au adus si o importanta contributie financiara.

Sarcina realizarii acestui sistem de alarmare rapida in caz de tsunami a fost si ramane insa deosebit de dificila, pentru ca Indonesia este cel mai mare arhipelag – stat din lume, care numara peste 18.000 de insule. Mai mult, insulele arhipelagului Indonesian sunt amplasate intr-o zona de contact intre trei placi tectonice majore ale scoartei terestre.

Tot aici exista si peste 400 de vulcani, 180 dintre acestia fiind activi. Din aceste cauze, mai bine de jumatate din zona litorala a tarii ar putea fi afectata de valuri tsunami.

Un model fizic de propagare a valului tsunami, precum si discutii despre problemele specifice centrelor de alertare in caz de tsunami aici:

Componentele unui sistem de alerta in caz de tsunami

Sistemul din Indonesia, la fel ca orice alt sistem de acest fel din lume, a plecat de la definitia valului tsunami: val creat in urma unei eliberari bruste de energie in mari sau oceane, aceste eliberari putand fi, la randul lor, cauzate de cutremure, eruptii vulcanice, alunecari submarine sau chiar impactul cu asteroizi. De aceea, acest sistem are urmatoarele componente:

  • Senzorii care detecteaza cauza producerii  valurilor. Este vorba aici despre seismografe – aparatele care masoara cutremurele si celelalte miscari bruste ale scoartei terestre
  • Senzorii din sateliti, care supravegheaza modificarile crustei terestre dar si schimbarile de la suprafata oceanelor. Tot satelitii asigura si transferul rapid al informatiilor intre diferitele parti ale sistemului
  • Senzorii oceanografici, care detecteaza schimbarile aparute pe suprafata oceanului, valurile, directia si viteza acestora.

Aceste informatii sunt transmise in timp real la centre unde specialistii le proceseaza. In cazul depistarii unui tsunami, acestia pot identifica zonele care vor fi afectate de val, precum si timpul pana la producerea dezastrului. Cercetatorii transmit apoi aceste informatii responsabililor cu apararea civila. Pentru nou-inauguratul sistem din Indonesia avertizarea poate fi emisa la numai cinci minute de la producerea unui cutremur.

In prezent, actualul sistem de avertizare este functional pentru o mare parte a arhipelagului – si a functionat cu succes in cazul valului tsunami produs aici in luna septembrie a anului trecut. Raman de instalat unii senzori in jurul insulelor Bali, Flores si partea de nord a Sumatrei – dar, asa cum afirma autorii proiectului, pana la finalizare totul e acum doar o chestiune de timp.

Stirea a fost anuntata de catre

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7721312.stm

O scurta prezentare a tsunami-ului care a afectat Indonesia in 2004 poate fi vazuta la http://www.youtube.com/watch?v=dWHWNhktd48&feature=related

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro