Sari direct la conținut

VIDEO Cum îi mobilizează Maia Sandu pe oameni pentru mitingul „Moldova Europeană” care va avea loc duminică la Chișinău

HotNews.ro
Maia Sandu , Foto: AGERPRES
Maia Sandu , Foto: AGERPRES

Autoritățile de la Chișinău duc o campanie intensă de mobilizare a oamenilor la Adunarea „Moldova Europeană”, convocată duminică în Piața Marii Adunări Naționale. „Sunt Maia Sandu și vă aștept la adunarea Moldova Europeană” – este mesajul care răsună în autobuzele societății de transport public din Capitala Republicii Moldova. La eveniment și-a anunțat vineri participarea și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Conform programului anunțat de Președinția de la Chișinău, adunarea va începe la ora 11.00 cu intonarea imnurilor Republicii Moldova și Uniunii Europene și cu discursurile Maiei Sandu și al președintei Parlamentului European, Roberta Metsola. După discursurile mai multor personalități, ar urma să aibă loc și un moment artistic.

În Piața Marii Adunări Naționale, în fața clădirii Guvernului, a început montarea scenei pentru manifestație, iar pe mai multe străzi din Chișinău sunt afișate bannere publicitare cu anunțuri despre mitingul pro-european, conform Europa Liberă.

Anunțuri de mobilizare a cetățenilor la mitingul de duminică sunt difuzate la posturile de radio și televiziune, iar în transportul public poate fi auzit un mesaj audio prin care președinta Maia Sandu cheamă cetățenii să vină în centrul Chișinăului pentru a-și arăta opțiunea pro-europeană.

Evenimentul are și un site dedicat, moldovaeuropeana.md, unde sunt transmise inclusiv informații privind organizarea, fiind anunțat că vor fi amenajate patru parcări pentru participanții care vor veni din afara Chișinăului.

Pe paginile de Facebook și Instagram ale Guvernului și Administrației Prezidențiale sunt mesaje care cheamă la miting, sponsorizate, dar și plătite de Cancelaria de Stat, scrie Europa Liberă. Guvernul, responsabil de organizarea evenimentului, a confirmat că desfășoară o campanie de informare, dar nu a transmis deocamdată costurile.

Maia Sandu lansează și ea constant mesaje în care îi cheamă pe oameni la adunarea de duminică: „Este nevoie de toți pentru a pune Moldova pe calea cea dreaptă. Calea europeană. O lume întreagă va vedea – stăpân în țara noastră este poporul. Moldovenii sunt europeni”.

De asemenea, demnitari și personalități din diferite domenii cheamă oamenii la manifestație, prin mesaje video transmise pe rețelele sociale.

„Suntem la o mare răscruce”

Anunțul privind organizarea acestui eveniment a fost făcut de Maia Sandu încă din 10 aprilie, când spunea că cetățenii Republicii Moldova trebuie să iasă în 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău pentru a arăta lumii că sunt „hotărâți și stăpâni în casa lor”, iar singura cale corectă este aderarea țării la Uniunea Europeană.

Maia Sandu a susținut atunci un discurs către națiune în care a vorbit din nou despre grupările pro-Kremlin care și-au vândut țara și care încearcă să destabilizeze Republica Moldova, ea spunând că este momentul ca poporul să fie unit și curajos și să demonstreze lumii întregi că vrea pace.

Preşedintele Republicii Moldova a spus că țara se află la o „mare răscruce” și că viitorul acesteia depinde de puterea poporului de a spune clar şi răspicat ce doreşte.

  • „Moldova se află în prezent într-un moment de răspântie. Ce se va întâmpla cu țara noastră și cu viitorul copiilor noștri depinde acum de puterea poporului nostru de a spune lumii clar ce vrem. Este decisiv să ne ținem împreună pe aceeași cale și s-o spunem fără ocolișuri – Moldova va izbuti!
  • Moldova, la fel ca alte țări europene, plătește un preț enorm pentru războiul fără sens declanșat de Rusia în Ucraina. De mai mult de un an, tinerii mor pe câmpurile unde anii trecuți creștea grâu. Sute de mii de oameni nevinovați sunt loviți de bombe, în casele lor, unde acum doi ani își duceau viața lor obișnuită, cu grijile și bucuriile zilnice. Milioane de oameni au pierdut tot ce aveau, tot ce au agonisit o viață întreagă, și sunt în pribegie. (…)
  • Mulți au impresia greșită că cetățenii Republicii Moldova privesc cu nepăsare la ceea ce se întâmplă. Mulți cred, în mod eronat, că cetățenii țării noastre sunt indiferenți și nu iau atitudine. Unii încă își pun întrebarea dacă poporul nostru își dorește cu adevărat aderarea la Uniunea Europeană. Eu vă propun să le răspundem.
  • Eu vă îndemn să ne manifestăm, ca popor, decizia clară de a fi parte a familiei europene, bazată pe respect, stabilitate și colaborare economică. Eu vă îndemn să arătăm că unicul stăpân al acestui pământ este poporul Republicii Moldova. Eu vă îndemn să le explicăm, celor care mai au dubii, că deciziile privind viitorul Republicii Moldova se iau în Republica Moldova”, a declarat atunci Maia Sandu.

Republica Moldova găzduieşte la 1 iunie zeci de şefi de stat, de guvern şi de instituţii ale Uniunii Europene la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE), al doilea al acestui forum care reuneşte statele membre ale UE şi alte 17 ţări europene.

Republica Moldova, care anul trecut a obţinut statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, la fel ca Ucraina, şi-ar dori să facă încă un pas înainte şi să primească invitaţia de a deschide negocieri pentru aderare. Pentru a putea trece la această următoare etapă, Moldova are de îndeplinit nouă recomandări din partea Uniunii Europene, care vor fi analizate într-un raport de evaluare al Comisiei Europene până la sfârşitul acestui an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro