Sari direct la conținut

VIDEO Cum incearca NATO sa reintegreze o parte din talibani in societatea afgana. Drumul de la luptatori impotriva “infidelilor” la genisti sau muncitori in constructii

HotNews.ro

Peste 2400 de talibani din Afganistan au renuntat sa planteze mine sau sa organizeze ambuscade impotriva trupelor NATO si s-au inscris intr-un program de reintegrare. Guvernul afgan cu ajutorul comunitatii internationale dar si a NATO au pus la punct un program cu un buget de peste 200 milioane dolari prin care talibanii au posibilitatea sa revina in comunitatile locale si sa se integreze ca muncitori. Colonelul John Alexander, cel care conduce programul de reintegrare, a povestit pentru HotNews.ro cum exact ajung talibanii sa lucreze la dezamorsarea minelor pe care poate chiar ei le-au pus.

Potrivit datelor oficiale din octombrie 2010 si pana in prezent in Programul de Reintegrare sunt inscrisi 2418 insurgeti. Colonelul John Alexander cel care conduce acest program la sediul central al ISAF din Kabul a explicat ca la momentul in care programul a demarat asteptarile erau ca intr-un an sa fie inscrisi 1000 de talibani, cifra care a fost depasita. Potrivit oficialului ISAF, din cei 2418 talibani doar trei au recidivat si au revenit in randurile insurgentilor.

Insurgentii care renunta la lupta si intra in program primesc lunar 100 de dolari timp trei luni de zile. Programul este finantat de comunitatea internationala, tari precum Germania sau Japonia donand sume considerabile in cadrul acestui program. Programul este condus de Consiliul pentru Pace al Afganistanului si dispune de un buget total de peste 200 milioane dolari.

Programul de reintegrare si pace este un prgram afgan care este finantat de comunitatea international. Programul a fost demarat in noiembrie 2009 odata cu discursul presedintului Karzai care fost urmat de o serie de intalniri la nivel international. Practic acest program este functional din octombrie 2010.

Cum ajung fostii insurgenti angajati sa dezamorseze bombe

Colonelul John Alexander a explicat pentru Hotnews.ro ca ideea de baza a programului este aceea de a determina comunitatile sa ii primeasca pe fostii insurgenti care au renuntat la lupta si in acelasi timp comunitati sau liderii lor sa negocieze cu insurgentii activi sa renunte la lupta. Practic prin acest program li se ofera sansa talibanilor ca in loc sa puna mana pe arma sa revin in comunitatile lor si eventual sa munceasca. Iata cum explica Colonelul John Alexander functionarea programului:

• In esenta programul are ca obiectiv sa ii determine pe insurgenti sa renunte la lupta si sa se intoarca in comunitatile din care fac parte. Nu este un program de predare, prin intermediul sau insurgentii nu sunt platiti sa se predea si sa nu mai lupte ci sunt incurajati sa se intoarca la caminele lor cu demnitate si onoare.

• Programul are trei faze. Prima faza este una de informare si negociere. Afganii se duc si negociaza cu insurgentii la nivel de provincie sau comunitate locala sa nu mai lupte si sa isi rezolve pasnic neintelegerile. Urmeaza apoi faza de demobilizare in care luptatorii sunt inregistrati si armele lor sunt inregistrate si se intorc in comunitate. In final avem faza de consolidare.

• Pentru acesta faza exista fonduri care ajung la comunitatie locale care ii primesc pe insurgentii care participa la programul de reintegrare. Vorbim de proiecte mici, spre exemplu fostii insurgenti sunt antrenati pentru a dezamorsa mine dupa care sunt angjati sa faca asta. In alte cazuri este vorba de proiecte de irigatii sau constructii. Ideea principala este aceea de a determina comunitatile sa ii primeasca pe fostii insurgenti.

Colonelul John Alexander spune ca programul functioneaza peste asteptari si ca desi nu a fost destinat reintegrarii liderilor talibai exista cateva cazuri in care lideri talibani au intrat in program. Un dintre acestia este Mullah Noorul Aziz care potrivit presei internationale coducea peste 600 de talibani. Exemplul sau fiind urmat de un numar mare de talibani. De altfel Mullah Noorul Aziz este si exemplul de succes pe care oficiali care conduc programul in ofera atunci cand vobesc despre rezultatele reintegrarii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro