Sari direct la conținut

VIDEO Cum răspunde Ciucă acuzațiilor Kremlinului la adresa României privind livrările de armament pentru Ucraina

HotNews.ro
Nicolae Ciuca, Foto: Guvern, Facebook
Nicolae Ciuca, Foto: Guvern, Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, luni, întrebat cum răspunde criticilor Kremlinului la adresa României privind livrările de armament pentru Ucraina, că „în acest moment pentru noi toţi cel mai important lucru este să continuăm să ne menţinem această empatie şi spiritul de solidaritate” cu Ucraina. Reamintim că Ministerul rus de Externe a cerut României să „recunoască totul” cu privire la livrările de armament către Ucraina, acuzând că Rusia „știe acum” ce înseamnă ajutoarele umanitare acordate de țara noastră statului vecin.

Întrebat de jurnaliști despre declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, Ciucă a susținut că „Guvernul are o datorie faţă de cetăţenii săi şi de economia ţării”, care „contează mai mult decât o voce sau alta care ne critică astăzi”:

  • „În ceea ce priveşte criticile altora, eu vreau să vă spun atât: noi avem o datorie cât se poate de asumată de la cetăţeanul român şi aţi văzut cât de frumos şi cât de bine au reacţionat cetăţenii României atunci când a început conflictul în Ucraina.
  • În acest moment, pentru noi toţi cel mai important lucru este să continuăm să ne menţinem această empatie şi spiritul de solidaritate şi sunt convins că tot ceea ce vom face de aci înainte prin măsurile pe care le luăm astfel încât cetăţenii să fie protejaţi, economia să fie protejată şi să avem toate măsurile luate astfel încât să ne asigurăm partea de securitate şi siguranţă a cetăţeanului, este ceea ce cred că poate să conteze mai mult decât o voce sau alta care ne critică astăzi”.

„Știm acum ce înseamnă ajutor umanitar, recunoașteți totul”

Ministerul rus de Externe a cerut României, zilele trecute, să „recunoască totul” cu privire la livrările de armament pe care Bucureștiul le-ar trimite Ucrainei, acuzând că Rusia „știe acum” ce înseamnă ajutoarele umanitare acordate de țara noastră statului vecin.

Maria Zaharova a afirmat că „o agenție română de știri a relatat recent despre o conversație telefonică între ministrul român al Apărării Naționale Vasile Dîncu și omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, care și-a exprimat recunoștința pentru al cincilea pachet de ajutor militar românesc pentru Ucraina, recent aprobat”.

Ministerul Apărării de la București nu a anunțat vreo nouă conversație între cei doi miniștri, cu atât mai puțin un „pachet de ajutor militar” pentru Ucraina, nefiind clar la ce se referă Maria Zaharova. De asemenea, oficialii de la București au subliniat în mod repetat că poziția României este să nu dezvăluie ajutoarele militare trimise Ucrainei.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a susținut că „al cincilea pachet” de ajutor militar pe care Bucureștiul l-ar fi aprobat include „arme de calibru mic, muniții și componente pentru echipament militar”.

  • „Aceasta este prima oară când s-a aflat atât de explicit și public, deși anterior pe platformele social media au apărut înregistrări video care arată folosirea unor obuze fabricate în România de către forțele armate ucrainene”, a susținut Zaharova în fața jurnaliștilor ruși.

Ea a mai spus că „Bucureștiul evită publicitatea legată de aceste subiecte, preferând să le spună românilor și opiniei publice internaționale doar despre sprijinul ‘umanitar’ acordat Ucrainei. Este clar acum ce înseamnă ‘umanitar’”, a acuzat ea.

„Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile”

  • „Autoritățile române simt evident un disconfort moral legat de îndeplinirea directivelor NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, dându-și seama de consecințele reale ale acestei politici motivate de ideologie. În locul acestei rușini false, ei ar trebui să recunoască totul”, a acuzat Zaharova.
  • „Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică. Trimiterea repetată de arme naționaliștilor ucraineni cu care să lupte împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureștiul nu știe asta) și duce la mai multe victime.
  • Cei care fac asta împărtășesc responsabilitatea cu regimul naționalist de la Kiev pentru crimele, sângele și suferința pe care doar le vor înmulți.
  • Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este opinia lor. Dar ar fi frumos să împărtășească niște ‘dezvăluiri’ despre aceste transporturi. Ce trimit ei regimului de la Kiev?”, a mai spus ea.

Ce spun oficialii români despre trimiterea de armament către Ucraina

Într-o conferință de presă susținută pe 12 aprilie, președintele Klaus Iohannis spunea că nu e bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă.

  • „Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun.
  • Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”, a răspuns președintele, după ce a fost întrebat ce armament trimite România în Ucraina.

El și-a reiterat poziția în timpul unei alte conferințe de presă pe care a susținut-o la începutul lunii iulie, afirmând că „e înțelept să nu dai informații vitale adversarului”.

  • „Eu pot să vă spun ce am spus si cu alte ocazii. Suntem în război, nu într-o situație pe care o povestim, în liniste, la o cafea.
  • Războiul se desfășoară lângă noi și e înțelept să nu dai informații vitale adversarului.
  • Noi declarăm public că noi ajutăm Ucraina cu tot ce putem și asta facem”, a declarat el.

Întrebat cu privire la discrepanța între comunicarea României și a țărilor vecine care au anunțat public ce au trimis Ucrainei, Klaus Iohannis a răspuns că „asta este abordarea noastră fiindcă suntem vecini direcți cu Ucraina și credem că așa este mai bine pentru noi și pentru Ucraina să-i ajutăm”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro