Sari direct la conținut

VIDEO: Cum se numără urșii din pădure, atunci când chiar vrei să-i numeri. „283 de urși”- o poveste despre oameni și animale sălbatice în Munții Făgăraș, în pădurile Fundației Conservation Carpathia

23 de urși, Foto: Hotnews
23 de urși, Foto: Hotnews

​Într-o perioadă în care scandalurile legate de urșii din România se țin lanț, am vrut să vedem cum se face totuși un management al vieții sălbatice din pădure, într-un loc lăudat de presa internațională: „The Yellowstone of Europe”. Mai exact în Munții Făgăraș și Piatra Craiului, unde se află Fundația Conservation Carpathia. Aici, urșii s-au numărat de mai multe ori, după metode științifice.

Scandalul produs de împușcarea ursului Arthur de către un prinț austriac aproape s-a stins, dar problemele au rămas neschimbate: nu știm câți urși avem în România, cum trebuie gestionată relația dintre animale și localnici, cum ar trebui făcut un management performant al vieții sălbatice, cu metode științifice, și așa mai departe.

După o poveste care ne-a făcut celebri în toată presa internațională, am rămas în continuare cu aceleași două tabere aflate aparent pe poziții ireconciliabile: organizațiile conservaționiste care spun că urșii trebuie protejați pentru că populația din România este unică în Europa și vânătorii care din 2016, de când s-a interzis vânătoarea au rămas fără obiectul muncii.

Undeva, la mijloc, sunt localnicii din Munții Carpați, exact cei care, în realitate, sunt cei mai afectați dacă relația dintre oameni și animale nu funcționează cum trebuie.

Întrebarea la care toată lumea ar vrea să primească un răspuns, pe loc dacă se poate, este următoarea: sunt prea mulți urși în România?

Oficial, autoritățile din România au comunicat Comisiei Europene un număr de 6300 de urși. Numărul nu a fost determinat însă după metode științifice, incontestabile, după cum spun experții, motiv pentru care nu este luat în serios nici de conservationiști, nici de vânători sau localnici.

Problema este că orice decizie s-ar lua pe seama urșilor, aceasta trebuie să plece de la niște calcule făcute după metode moderne, recunoscute de comunitatea științifică.

Cât de complicat este însă să numeri urșii din România?

Am plecat să răspundem la această întrebare, acolo unde chiar există un sistem de management al animalelor sălbatice.

Este vorba despre pădurile Conservation Carpathia, o fundație internațională condusă de austriaca Barbara Promberger și de soțul acesteia, germanul Christoph Promberger, și care, de mai bine de zece ani, cumpără păduri în Munții Făgăraș și Piatra Craiului cu scopul declarat de a face în România o rezervație unică, „The Yellowstone of Europe”.

Fundația deține în prezent peste 25 de mii de hectare de pădure și pajiști alpine, unde face anual replantări în ariile defrișate și asigură un management al vieții sălbatice de aici.

Pe cele patru fonduri cinegetice ale fundației, urșii au fost numărați de mai multe ori, în 2017 și 2018.

Sunt mulți, puțini?

În materialul video din acest articol arătăm cum se desfășoară pe teren o astfel de numărătoare, ce spun localnicii despre interacțiunile frecvente cu urșii, care sunt motivele pentru care această relație a devenit una atât de apropiată în ultimii ani și cum se face cu adevărat managementul vieții sălbatice. Dar, mai ales, răspundem la întrebarea care frământă atât de multă lume din România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro