Sari direct la conținut

VIDEO „Dacă barajul s-ar prăbuși, o mare parte a Kievului va fi inundată” / Un atac rusesc a lovit Centrala Hidroelectrică din capitala Ucrainei

HotNews.ro
Rușii au lovit barajul hidrocentralei Kiev, care furnizează capitalei ucrainene energie electrică și apă. FOTO / Captură video Twitter
Rușii au lovit barajul hidrocentralei Kiev, care furnizează capitalei ucrainene energie electrică și apă. FOTO / Captură video Twitter

Lovituri „masive” cu rachete și drone rusești au vizat luni infrastructura energetică a Ucrainei, ucigând cel puțin patru persoane și forțând autoritățile să introducă întreruperi de curent. Totodată, Ucraina susține că rușii au lovit luni barajul hidrocentralei din Kiev, care, dacă s-ar prăbuși, o mare parte din capitala țării va fi inundată, relatează presa internațională. 

Luni dimineața, unele case din Kiev erau fără electricitate.

Un oficial al ministerului ucrainean de externe a declarat că un atac rusesc de luni a vizat o hidrocentrală din regiunea Kiev.

„Atacul rusesc de astăzi… a vizat infrastructura civilă a Ucrainei, inclusiv Centrala Hidroelectrică din Kiev”, a scris Andrii Sibiha la X, potrivit Reuters.

Totodată, Timofii Milovanov, consilier la Biroul Președintelui, a spus că barajul Hidrocentralei a fost lovit. 

Milovanov a spus că, în timp ce barajul „rezistă”, centrala a fost avariată în atac.

„Dacă barajul s-ar prăbuși, o parte semnificativă a Kievului ar fi inundată”, a spus Milovanov.

În același timp, există informații contradictorii cu privire la atacul de la centrală și avariile rezultate.

Forbes Ucraina a scris, citând un oficial din domeniul energiei care a cerut să i se păstreze anonimitatea pentru că nu era autorizat să vorbească despre atac, că centrala a fost vizată.

Andrii Kovalenko, șeful departamentului de combatere a dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare, a spus că situația de la hidrocentrală nu reprezintă o amenințare, deși nu a oferit informații despre eventualele daune, relatează Ukrainska Pravda.

Rușii folosesc amenințările la adresa integrității structurale a barajului pentru a „incita panică”, a adăugat Kovalenk, potrivit Kyiv Independent.

Rusia a lansat peste 100 de rachete și 100 de drone asupra Ucranei

Potrivit Kievului, 15 regiuni ale Ucrainei au fost vizate de bombardamentele rusești de luni, cea mai mare din ultimele săptămâni, iar, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, „peste 100 de rachete de diferite tipuri și aproximativ o sută de Shahed (drone)” au fost folosite în atacuri.

„Multe pagube în sectorul energetic”, a spus el pe Telegram, în timp ce le-a cerut aliaților să respecte acordurile pentru furnizarea de sisteme de apărare aeriană și rachete. El a mai spus că Ucraina și partenerii ar trebui să încheie un acord comun de apărare aeriană pentru a doborî dronele și rachetele rusești.

Aceste atacuri au loc în timp ce Ucraina desfășoară o ofensivă transfrontalieră vastă din 6 august în regiunea rusă Kursk, unde, spune, trupele sale continuă să avanseze.

„Teroriștii ruși au vizat din nou infrastructura energetică, din păcate, există pagube în mai multe regiuni”, a declarat premierul ucrainean Denîs Șmîgal.

Distribuitorul național de energie Ukrenergo a efectuat întreruperi de urgență pentru a stabiliza rețeaua, în timp ce traficul feroviar a fost întrerupt.

„Toate trenurile au fost oprite temporar din cauza întreruperilor de curent după un atac inamic pe scară largă”, a declarat Ukrzaliznoția, operatorul feroviar de stat.

În Kiev, locuitorii s-au refugiat în stațiile de metrou sau pe alei acoperite, au remarcat jurnaliștii AFP.

„Este foarte, foarte greu”, explică Svitlana Kravcenko, în vârstă de 51 de ani, care se adăpostise într-i stație de metrou din centrul orașului, alături de aproape alți 100 de oameni.

„Nimeni nu s-a gândit că Rusia, care a fost cândva sora noastră, ne va provoca atât de multă durere”, a spus ea, spunând că este îngrijorată că se va „obișnui cu frica”.

Infrastructura energetică a fost afectată și în regiunea Liovului, au declarat autoritățile pe Telegram.

“Inamicul terorizează din nou toată Ucraina cu rachetele sale. Sectorul energetic este în vizorul său”, a declarat ministrul Energiei, Gherman Galușcenko.

INTERVIURILE HotNews.ro