VIDEO Dan Zaharescu, director executiv ARPIM: Un sistem sanitar cu resurse mai bogate, poate sa contribuie in mod direct si imediat la ameliorarea starii de sanatate a populatiei
Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, vorbeste intr-un interviu HotNews.ro despre sistemul romanesc medical care este intr-o criza nemaintalnita pana acum, cauzata de subfinantarea ultimilor 10 ani. Initiativa legislativa de majorare a procentului alocat sanatatii cu 6% din PIB are sanse serioase de reusita, in opinia directorului ARPIM.
De ce sustine ARPIM initiativa celor 200.000 de romani
Este o initiativa pe care o consideram bine-venita. In acest moment, sistemul sanitar romanesc se confrunta cu o criza pe care nu am mai avut-o pana acum. Aceasta initiativa vine sa puna degetul pe rana: subfinantarea sistemului medical romanesc din ultimii 10 ani, risca sa produca niste probleme sociale majore in perioada imediat urmatoare si mai ales in aceasta perioada de adanca criza economica. Aceasta initiativa este aparuta la momentul potrivit, si ca reprezentant al societatii civile, nu pot decat sa ma bucur si sa-i felicit pe cei care au avut aceasta initiativa.
Este suficient 6% din PIB pentru sanatate?
Este un prim pas in directia cea buna. 6% din PIB pentru sanatate este nivelul minim care este alocat in alte tari ale Uniunii Europene care au aderat in primul val, in 2004. Pentru Romania este un pas necesar, pentru ca in toate statisticile internationale care fac referire la calitatea serviciilor din sistemul sanitar si la performantele sistemului sanitar, Romania se afla pe ultimul loc. Nu putem sa facem un pas inainte fara sa avem resursele necesare care sa ne scoata din aceasta situatie.
Cum poate sa devina sistemul romanesc mai performant din punctul de vedere al producatorilor din industria farmaceutica?
Exista mai multe aspecte: in primul rand, un consum rational de medicamente poate sa sprijine foarte mult ameliorarea calitatii vietii pacientilor si calitatea starii lor de sanatate. In acelasi timp, un sistem sanitar cu resurse mai bogate, poate sa contribuie in mod direct si imediat la ameliorarea starii de sanatate a populatiei. Or aceasta ameliorare se traduce prin bogatie, prin disponibilitatea oamenilor pentru a munci, si prin sanse de a evita disfunctiile si disconfortul pe care le poate genera o stare de sanatate precara cu costurile aferente?
Cate sanse de reusita are aceasta initiativa?
Dupa parerea mea sansele de reusita sunt foarte serioase avand in vedere ca un exercitiu democratic similar a avut loc in urma cu cativa ani, cand tot printr-o initiativa cetateneasca s-a ajuns ca 6% din PIB sa fie alocati pentru Educatie. E adevarat ca au fost dificultati in implementarea acestei initiative si pentru educatie, dar succesul din acel moment, ma face sa cred ca va ajuta si aceasta initiativa.
Comparatie a alocarii procentului din PIB pentru Sanatate cu tarile din UE
Daca ar fi sa luam tari precum Ungaria, Polonia, acolo se aloca sanatatii 7,5% din PIB. Daca e sa privim la tari care sunt din nucleul de baza al Uniunii Europene, acolo marea majoritate sunt undeva in jurul a 9-10%: Austria are 10%, Franta are 9,5%, Italia are undeva tot in jurul a 9,5%, Germania peste 8,5% si ea, in conditiile in care media europeana este situata si ea tot undeva la peste 8%. Sunt tari precum Slovenia care, de la inceput, de cand si-au castigat independenta, au alocat peste 10% din PIB pentru sanatate si evolutia in aceasta tara a starii de sanatate este mai mult decat spectaculoasa.
UPDATE (14 noiembrie)
Medicamentele performante – cats-ar putea face in plus in Romania?
Dan Nicolae Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, a explicat ce sunt medicamentele inovative si cum pot spori ele speranta la viata. Consumul de medicamente inovative ar duce si la o mai buna gestionare a banilor din sistemul sanitar, e explicat Dan Zaharescu la emisiunea „Spune-mi ce te doare”, realizata de Irina Reisler, la TVR1. sursa video: site-ul www.irinareisler.ro