Sari direct la conținut

​VIDEO Darius Valcov despre noile redevente petroliere: Sistemul nou va fi propus de Guvern la sfarsitul lunii aprilie

HotNews.ro

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro ca si-a propus ca noul sistem de calcul al redeventelor sa fie prezentat in prima lectura in Guvern la finalul lunii aprilie. Va fi un proiect de lege, care odata adoptat de Guvern va fi trimis in Parlament.

Valcov a spus ca de realizarea proiectului se ocupa secretarul de stat Dan Manolescu.

Clipul video a fost realizat cu echipament Nikon

Intrebat daca noul mod de calcul va fi bazat pe taxarea venitului sau a profitului realizat de companiile din industria extractiva, Valcov a spus ca Ministerul Finantelor nu a luat inca o decizie in acest sens, acum fiind cantarite toate optiunile.

Reamintim ca Guvernul Ponta a prelungit cu inca un an actualul sistem de redevente, care expira in decembrie 2014, in ciuda promisiunilor repetate ca va impune un sistem care sa aduca mai multi bani la bugetul Romaniei. Ponta a motivat la acel moment decizia Guvernului de a prelungi actualul sistem de redevente petroliere si nu de a-l schimba pentru mai multi bani la buget cu faptul ca nu pot fi operate modificari „peste noapte”, desi Guvernul a inceput de un an discutiile pe aceasta tema cu firmele petroliere.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.

  • Fragment din interviul HotNews.ro cu Darius Valcov:

Cristian Pantazi: In cat timp va fi finalizat proiectul unui nou sistem de taxare a resurselor petroliere?

Darius Valcov: Noi ne-am propus ca la sfarsitul lunii aprilie sa intram intr-o prima lectura cu acest proiect in Guvern, tot ca proiect de lege vrem sa fie. Ne dorim cu totii, si aceasta este decizia pe care am luat-o la nivel guvernamental, ca acest proiect pe de o parte sa ii incurajeze pe cei care vor sa investeasca in Romania, pe de alta parte sa ajungem la un nivel al redeventelor care sa fie corect pentru partea romana, astfel incat sa avem si venituri mai mari daca se poate, dar in acelasi timp sa fim si atractivi din acest punct de vedere pentru cei care doresc sa investeasca.

Chiar saptamana viitoare va pleca in Norvegia secretarul de stat, domnul Dan Manolescu, care se ocupa de implementarea si coordoneaza acest proiect. Vrem sa vedem si experienta altor tari. Este foarte important sa discutam din nou cu mediul de afaceri, din nou cu toti partenerii politici, pentru ca nu trebuie sa fie o decizie a Guvernului. Trebuie sa fie a Parlamentului si unanim acceptata sau majoritar acceptata. Este foarte important ca aceasta noua lege, precum si codurile sa ramana pe o perioada indelungata in vigoare si sa gandim din start care sunt problemele care pot aparea in urmatorii ani.

Cristian Pantazi: Ca filosofie de constructie, va indreptati mai degraba spre redeventa ca o taxa speciala pe profitul obtinut din productie sau ca o taxa pe venit?

Darius Valcov: Inca nu va pot raspunde, tocmai pentru ca incercam sa vedem care este, sa spunem, cel mai bun know-how in domeniu si tocmai de aceea mergem si in Norvegia si in alte tari, sa vedem cum au facut altii care sunt mult inaintea noastra in acest domeniu. La nivel tehnic, am primit foarte multe explicatii, dar cred ca trebuie la acest capitol specialistii sa aiba primul cuvant.

Cristian Pantazi: Cat a obtinut, de exemplu, statul roman anul trecut din redevente?

Darius Valcov: Nu va pot spune exact. Cam 800 de milioane din redevente. Dar nu calculati doar redeventele, ca nu e vorba doar de redevente. Mai sunt doua impozite si pe profit si vom vedea ce taxe mentinem si vom vedea daca mergem pe un sistem al redeventelor in sensul sa eliminam alte taxe si sa crestem redeventele sau sa le aliniem la cel al tarilor din jurul nostru sau, dimpotriva, mergem cu aceleasi taxe sau altele suplimentare si cu un nivel mai mic al redeventelor. Acest echilibru optim pe care il cautam nu este asa usor de gasit. Ca daca ne-ar spune cineva: optimul e 5, am pune 5 sau am pune 7 sau am pune 6. Numai in urma dezbaterii si numai ascultand specialistii putem sa ne dam seama.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro