Sari direct la conținut

VIDEO De ce vulcanul Nyiragongo din RD Congo este atât de periculos și special

HotNews.ro
Vulcanul Nyiragongo, Foto: Margarita Vasiukova, Dreamstime.com
Vulcanul Nyiragongo, Foto: Margarita Vasiukova, Dreamstime.com

Vulcanul Nyiragongo a erupt acum câteva zile, făcând ravagii în zona graniței dintre RD Congo și Rwanda. Nyiragongo este unul dintre cei mai periculoși vulcani din Africa, iar asta se întâmplă din mai multe motive, în special geologice, dar și politice, fiindcă se află într-o regiune unde există instabilitate și corupție. Muntele Nyiragongo este frumos și se găsește la doar două ore de unul dintre cele mai celebre locuri din regiune: parcul național Virunga unde pot fi văzute gorilele de munte.

National Geographic scrie pe larg despre muntele de 3.470 m alt care este activ aproape mereu, iar o dată la 20-30 de ani erupe dur și devastează regiunea, cele mai recente erupții masive fiind în 1997, 2002 și 2021. Foarte rar este calm muntele congolez: este unul dintre puținele locuri din lume unde un ”lac” de lavă bolborosește mereu în crater.

Nyiragongo este un munte periculos fiindcă se află aproape de un oraș mare din RD Comgo, Goma, oraș situat pe malul lacului Kivu și aproape de granița cu Rwanda. Goma este unul dintre cele mai mari orașe din regiune, având peste 1,5 milioane de locuitori.

La erupția din 1977 au murit undeva între 600 și 2.000 de oameni, iar la cea din 2002 a fost distrusă o cincime din orașul Goma.

De ce este muntele atât de periculos? Primul răspuns vine din partea geologiei, estul Africii fiind extrem de fragmentat, fiindcă multe plăci tectonice se întâlnesc și se încalecă în celebra zonă a Riftului Est-African. Fiind multă activitate geologică, magma se ridică și se coboară, iar mediul este propice pentru apariția vulcanilor.

Fiind o regiune complexă din punct de vedere geologic, și lava are o concentrație specială și este extrem de fluidă, ceea ce face să se scurgă cu viteze de peste 60 km/h și, dată fiind panta vulcanului, să ajungă foarte departe față de o lavă compactă. Erupțiile trimit în atmosferă și cantități mari de dioxid de carbon, un gaz letal ce poate avea efecte dure asupra unei zone locuită de atât de mulți oameni.

Din fisurile vulcanului pot ieși cantități mari de gaz. Oamenii locului îi spun ”mazuku”, ceea ce înseamnă vânt rău și de multe ori cantități mari se adună rapid în zona satelor și oamenii se asfixiază, anual fiind decese.

Erupțiile se produc când se creează fisuri în lateralele muntelui, fie din cauza unui cutremur, fie fiindcă se acumulează prea multă magmă. Erupțiile nu sunt la fel, vulcanul se comportă diferit și în multe cazuri nu pot fi prevăzute aceste comportamente.

Există o mică stație științifică, Goma Volcano Observatory, care în 10 mai a detectat o întețire a activităților seismice, dar informațiile nu indicau că se va ajunge la așa erupție de amploare. În plus, observatorul nu a fost ocolit de scandaluri de corupție, o parte dintre senzorii de pe munte nu pot comunica cu stația și câteva dintre stațiile seismice au fost vandalizate.

Zona este și una unde s-au purtat des lupte în ultimul sfert de secol între diverse forțe paramilitare, iar în Goma sunt și forțe ONU de menținere a păcii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro