Sari direct la conținut

VIDEO Descoperire surprinzătoare a oamenilor de știință: Viteza de deplasare a T-Rex era de doar 4,6 km/h

HotNews.ro
Tyrannosaurus Rex, Foto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia
Tyrannosaurus Rex, Foto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

Tyrannosaurus Rex a fost un vânător de temut, însă în ceea ce priveşte viteza de deplasare, el a cutreierat Pământul într-un ritm mai lent decât oamenii, susţine un studiu, potrivit DPA și Agerpres.

Pe baza analizelor anatomice, o echipă de cercetători olandezi a calculat viteza normală de deplasare a giganţilor Tyrannosaurus Rex la aproximativ 1,28 metri pe secundă – echivalentul a 4,6 kilometri pe oră.

Prin comparaţie, viteza medie de deplasare pe jos a oamenilor este de aproximativ 1,34 până la 1,42 metri pe secundă – echivalentul a 4,8 până la 5,1 kilometri pe oră.

Viteza normală de deplasare poate fi determinată, în general, analizând părţile corpului implicate în mers, ritmurile naturale ale respectivelor animale, dată fiind structura lor generală şi respectiv necesitatea ca animalele să-şi conserve energia, susţine echipa lui Pasha van Bijlert de la Universitatea din Amsterdam în revista ştiinţifică Royal Society Open Science.

În cazul lui T-Rex, care avea până la 13 metri lungime, o greutate de nouă tone şi se deplasa pe două picioare, mersul implica în principal cele două picioare şi coada, care se ridica şi se cobora odată cu fiecare pas.

Cu ajutorul unei reconstrucţii 3D şi a unui model biomecanic de vertebre şi articulaţii, cercetătorii olandezi au estimat frecvenţa naturală de mişcare a cozii. Ei au asumat o înălţime a şoldului de 3,1 metri şi o lungime a pasului de 1,94 metri.

Viteza de deplasare determinată la 1,28 metri pe secundă este mai mică decât estimările anterioare, scriu autorii. Cu toate acestea, ei subliniază că aceasta nu era cea mai mare viteză cu care se putea deplasa gigantul, ci viteza de deplasare preferată de T-Rex.

Studiile anterioare arătaseră că T-Rex nu ajungea nici măcar la 30 de kilometri pe oră când alerga.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro