VIDEO Diplomele și certificările de studii din România vor avea calificări recunoscute în UE. Ministrul David: Accesul pe piața muncii va fi mai simplu

Viitoarele diplome și certificate de studii eliberate în România vor avea înscrise și niveluri de calificare recunoscute în UE, potrivit unui act adoptat recent de Guvern, a anunțat luni ministrul interimar al Educației Daniel David. „Automat când ai mers cu diploma în orice țară din UE nu te mai pune nimeni să demonstrezi nivelul de calificare cu alte hârtii și cu alte dovezi, ci se vede exact pe diplomă și asta înseamnă ca accesul pe piața muncii este mult mai simplu”, a spus ministrul.
„Europenii au probleme când se mută dintr-o țară în alta, când vor să-și ia un job pentru că de foarte multe ori nu știi dacă ai calificările pentru ocupația respectivă și începe de foarte multe ori un proces foarte complex și foarte complicat, de echivalări, un proces birocratic prin care trebuie să demonstrezi că ai calificările pentru standardele acelei ocupații în tara respectivă”, a spus luni ministrul David.
Pentru a standardiza aceste calificări, ministrul Educației a subliniat că Guvernul a aprobat săptămâna trecută o hotărâre prin care s-a stabilit Cadrul Naţional al Calificărilor (CNC).
„Prin această Hotătâre de Guvern am încercat să standardizăm lucrurile. De acum încolo toate diplomele și toate certificările care sunt date în țară in urma unor procese educaționale – educație formala, non-formală, informală sau alte procese de formare profesională – toate diplomele vor avea trecute pe ele nivelul de calificare. Și automat, având trecut unul dintre cele 8 niveluri de calificare, când ai mers cu diploma în orice țară din UE, nu te mai pune nimeni să demonstrezi nivelul de calificare cu alte hârtii și cu alte dovezi, ci se vede exact pe diplomă și asta înseamnă că accesul pe piața muncii este mult mai simplu”, a spus ministrul.
Schimbările vor apărea însă doar în ceea ce privește viitoarele diplome și certificări.
„Nu ai cum să schimbi diplomele retroactiv”, a explicat ministrul.
Potrivit acestuia, măsura vizează toate diplomele de studii de bacalaureat, de licență, de masterat, de doctorat, inclusiv certificatele profesionale care se dau ca urmare a cursurilor de formare de Ministerul Muncii, fiind vorba de zeci de mii de diplome anual.
Diplomele vor avea 8 niveluri de calificare
Cadrul Naţional al Calificărilor (CNC) este structurat pe opt niveluri de calificare, fiecare dintre acestea fiind descris prin rezultate ale învățării, exprimate sub formă de cunoștințe (teoretice și/sau faptice), abilități (cognitive, practice, intuitive sau creative), precum și prin gradul de responsabilitate și autonomie aferent, potrivit actului adoptat de Guvern.
Nivelul 1 reflectă cunoștințe generale de bază și abilități pentru îndeplinirea unor sarcini simple, desfășurate sub supraveghere directă. Nivelul 4 presupune cunoștințe faptice și teoretice într-un context mai larg, cu o gamă variată de abilități necesare pentru identificarea și aplicarea de soluții la probleme specifice, precum și capacitatea de autogestionare și supraveghere a altor persoane.
Nivelul 8 reprezintă cel mai avansat grad de calificare, corespunzător unor cunoștințe de vârf într-un domeniu sau la intersecția mai multor domenii, abilități avansate de sinteză și evaluare, inovare, precum și un înalt grad de autonomie, autoritate și integritate profesională și științifică, implicând angajamentul continuu pentru dezvoltarea de idei noi.