Sari direct la conținut

VIDEO Doua fetite nascute in penitenciar au fost botezate de doi angajati ai inchisorii. “S-a nascut aici in detentie, dar eu am botezat un copil liber”

HotNews.ro
Botez la penitenciar, Foto: HotNews.ro
Botez la penitenciar, Foto: HotNews.ro

In inchisoare sunt doua lumi, cea a detinutilor si cea a paznicilor. Uneori ele se intrepatrund intr-un mod fericit. Asta este si povestea a doua fetite, Maria si Andreea, care au vazut lumina zilei prin gratiile inchisorii Rahova. Au platit si ele, fara voie, pentru greselile mamelor, dar au primit o aministie morala tocmai de la doua angajate ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). Cum se apropie un “civil” de un detinut? De ce i-ar boteza copilul? Cum se stabileste o asemenea relatie intre un om aflat dupa gratii si altul pus sa-l pazeasca? Afla mai jos raspunsurile la aceste intrebari intr-un videoreportaj realizat de HotNews.ro la Penitenciarul Rahova.

O stire scurta care nu vorbeste despre criza, Boc, Basescu sau Elena Udrea: doua fetite de cinci, respectiv patru luni, ale caror mame sunt incarcerate, au fost botezate joi, 12 august, in biserica din incinta Penitenciarului Rahova de catre doua angajate ale ANP. Desi in penitenciar urmeaza sa se turneze o telenovela, acest caz nu are nimic telenovelistic. Mamele celor doua fetite sunt condamnate la 12, respectiv 15 ani de inchisoare. La cererea lor reprezentantii ANP nu au dezvaluit pentru ce fapte sunt condamnate cele doua femei. Fetitele au fost nascute in timp ce mamele erau inchise. Reprezentantii ANP au declarat ca nasterea s-a produs intr-un spital civil si ca pana la varsta de un an vor sta in spitalul-penitenciar de la Rahova.

Joi, 12 august, cele doua fetite au fost botezate in bisericuta din incinta penitenciarului. Doua angajate ale ANP au decis sa le crestineze pe cele doua fetite. “A fost simplu. Am aflat ca sunt copii, aici in permanenta sunt copii (N.Red.: la Spitalul Penitenciar Rahova) si am intrebat daca sunt bine si daca sunt botezati”, povesteste Ruxandra Dragnea, angajata ANP si una din nase. Ea spune ca a cunoscut-o pe mama fetitei doar in urma cu trei zile.

Nu stia pentru ce este inchisa mama fetitei si nici nu a interesat-o in mod special. “Suntem obisnuiti aici ca oameni care au gresit sa aduca pe lume minuni. Nu cred ca ma voi gandi daca e vreo diferenta daca era vorba de o situatie normala”, mai spune Ruxandra Dragnea. Nasa Andreei spune ca isi doreste ca fetita sa devina un om puternic si sa aiba parte de o viata mai buna decat mama ei.

Micuta Maria a fost crestinata si ea de catre un angajat al ANP. Nasa, Laura Costache, spune ca Maria este primul copil pe care l-a botezat si a luat decizia intr-o clipa, fara sa se gandeasca. “A fost intr-o clipa. Era nevoie de nasi, asa ca: Iata-ma!”. Spune ca nu vede nici o diferenta intre Maria si oricare alt copil. “S-a nascut in penitenciar, dar eu am botezat un copil liber. Nu e nimic special”, a mai explicat Laura Costache.

Cele doua mame au fost prezente la botez, dar, stanjenite de camerele de fimat, s-au rezumat la a spune ca sunt bucuroase ca cineva le-a crestinat fetitele. De la reprezentantii ANP am aflat ca in fiecare an la spitalul de la Rahova se nasc intre 20 si 30 de bebelusi.

Unele mame prefera sa ramana in detentie la penitenciar pentru a-si creste acolo copiii deoarece statul suporta toate cheltuielile. “Provenind din familii sarace, unele nu isi permit sa cumpere cele necesare. In schimb, aici le sunt asigurate toate conditiile. Avem si contract cu o clinica unde se realizeaza toate vaccinurile si toate consultatiile necesare. Au si conditii de detentie speciale, norma de hrana mai mare, un timp prelungit in care pot sa se plimbe si camere speciale in care stau cu bebelusii”, a declarat Nina Stroe, purtator de cuvant al Spitalului Penitenciar Rahova.

Cele doua fetite vor mai petrece inca aproape jumatate de an alaturi de mamele lor in Spitalul Penitenciar Rahova. Potrivit legii, la împlinirea varstei de un an sau anterior, copilul poate fi dat în ingrijire, cu acordul mamei, familiei sau persoanei indicate de aceasta. În cazul în care copilul nu poate fi dat în îngrijirea familiei sau a persoanei indicate de mamă, acesta poate fi încredinţat pe toată durata de detenţie a mamei, cu acordul acesteia, unei instituţii specializate. Cele doua fetite vor fi, cel mai probabil, plasate la un orfelinat, dupa cum ne-au spus reprezentanti ai penitenciarului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro