Sari direct la conținut

VIDEO Dr. Georgeta Vremes, oncolog: Societatea stigmatizeaza si marginalizeaza bolnavii de cancer. Multi dintre pacienti nu beneficiaza nici de sprijinul celor apropiati

MedLive.ro

La inceputul secolului XXI, cancerul continua sa existe ca una dintre cele mai grave maladii cu care se confrunta omenirea. Incidenta cancerului a avut o crestere impresionanta in ultimii ani, ajungand pe locul doi pe scara mortalitatii dupa bolile cardiovasculare. Cercetarile realizate in ultimele decenii au inceput sa destrame “mitul neputintei” cu care este asociat cancerul, insa mai este mult pana cand oamenii se vor putea considera pe deplin invingatori in fata acestei boli. Cancerul este totusi o boala care se poate trata, daca este depistata intr-o forma incipienta, a explicat pentru MedLive.ro dr. Georgeta Vremes, medic specialist in oncologie.

Reporter: Cum apare cancerul?

Dr. Georgeta Vremes: Cancerul este provocat de o celula normala initial care, sub influenta unor mutatii genetice sau factori de mediu, devine celula canceroasa. Aceasta se va multiplica ulterior, ducand intr-un final la aparitia tumorii canceroase. Numai 1–2% din cazurile de cancer sunt generate de factorul ereditar. Este vorba de anumite forme cu predispozitie genetica, precum cancerul de colon sau cancerul de san.

Reporter: In ce stadiu poate fi depistata aparitia bolii?

Dr. Georgeta Vremes: Cel mai devreme, el poate si este depistat chiar si la noi in tara in stadii incipiente, stadii operabile. Din pacate, lin Romania, o proportie de trei sferturi din pacienti sunt descoperiti in stadii avansate.

Odata diagnosticat cu cancer, pacientul trebuie sa se informeze cat mai bine cu privire la aceasta boala si la implicatiile pe care ea le va avea asupra organismului si a regimului sau de viata. Medicul poate oferi cea mai mare parte din informatiile de care pacientul are nevoie.

Intrebari pe care trebuie sa le puneti medicului, daca ati fost diagnosticat cu cancer:

  • In ce stadiu este boala?
  • Ce investigatii suplimentare ar mai trebui efectuate? Aceste informatii il ajuta atat pe pacient, cat si pe medic sa investigheze mai bine boala si sa faca un bilant.
  • Ce tratamente exista?
  • Ce alternative exista?

Riscul de recidiva ramane acelasi in orice tip de cancer, mai putin cel testicular

Reporter: Este cancerul curabil?

Dr. Georgeta Vremes: Singura forma de cancer care are curabilitate este cancerul testicular. Desi un cancer de san este diagnosticat in stadiul I, care este considerat incipient, nu exista curabilitate. Intotdeauna va exista un risc de recidiva, de reaparitie.

Starea psihica si sprijinul familiei, esentiale. Societatea stigmatizeaza si marginalizeaza bolnavii de cancer

Dr Georgeta Vremes: Starea psihica si, mai ales, sprijinul familiei sunt esentiale in sustinerea unui pacient diagnosticat cu cancer. Din pacate, sunt situatii in care multi dintre pacientii nostri nu se bucura de suportul celor apropiati. Aici mai intervine si societatea, care ii stigmatizeaza si ii marginalizeaza pe acesti pacienti. Ar trebui sa ii tratam normal. Sunt oameni nomali care au avut nenorocul sau nefericirea sa fie diagnosticati cu aceasta boala.

Puteti adresa intrebari doamnei doctor Georgeta Vremes accesand rubrica Intreaba medicul, pe MedLive.ro.

Citeste si Cum luptam cu cancerul si cat de importanta este diagnosticarea bolii in stadii incipiente – Discutie online cu dr. Georgeta Vremes.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro